maritbet girişmaritbet
Ali Ağaoğlu: Balon riski yok, ucuz konuta dikkat

Ali Ağaoğlu: Balon riski yok, ucuz konuta dikkat

Ünlü inşaatçı Ali Ağaoğlu, Türkiye'de artan inşaat maliyetlerinden dolayı ucuz inşaat sektörü için balon tehlikesinin olmadığım ama konut üretenlerin dikkade izlenmesi gerektiğini söyledi

Kaynak: Bugün

Naftalinli dolarlarla ev alanlar oldu

Türkiye'nin kayıtdışı ekonomi sayesinde en az borçlu ülkelerden biri olduğunu anlatan Ağaoğlu, "Krizin başladığı günlerde insanlar bize naftalin kokan poşet torbalarında dolarlar, TL'ler getirerek MyCity projesinden ev almak istediler. Bunları yaşadık" dedi.


Bu yıl 2010'dan az yüzde 5'in üzerinde büyümeye mecburuz ki, mevcut işsizlik oranı korunmuş olsun. Not veren uluslararası derecelendirme kuruluşları, 'yatırım yapılabilir ülke' notu vereceklerini hisssettirirlerse, yurtdışından büyük emeklilik fonları gelecektir. Not artarsa neden gelmesinler? Biz bir aptallık yapıp, kafamıza kurşun sıkmazsak, 2011'in 2010'dan daha iyi geçeceğini düşünüyorum." Ünlü inşaatçı Ali Ağaoğlu, dünyada küresel krizin başlamasına neden olan ABD konut piyasasında yaşanan balon tehlikesinin Türkiye'de olmadığını savundu.


"Sektörde balon oluştuğunu söyleyenleri ibrede izliyorum" diyen Ağaoğlu, konut kredilerinde sorunlu kredi oranının çok düşük olduğunu ve binlerle ifade edildiğini belirterek "Dünyada ise ortalama oran yüzde 2'dir" dedi. Ayrıca Türkiye'de 3 milyon civarında konut stoku bulunduğunu ve her yıl 300-400 bin daha konuta ihtiyaç olduğunu da anlatan Ağaoğlu, 55 milyar lira seviyesindeki konut kredilerinin de GSMH'nın sadece yüzde 4'üne tekabül ettiğini, Batılı ülkelerde ise bu oranın yüzde 6070lerde olduğunu anlattı. Ekonomilerde balon riski, aşın iyimserlik ortamlarında mal fiyatlarının gerçek değerinin üzerine çıkması ve üretimin talebin üstünde olması durumuna deniliyor.


Hizmetlime al diyemedim

Bununla birlikte Ağaoğlu, Türkiye piyasası için asıl riskin ucuz konut üretiminde olduğunu öne sürdü. 2011 yılına inşaat maliyetlerindeki yüksek artışla girildiğini, demirin tonunun 800 liradan 1400 liraya çıktığını, çimentoda yüzde 30 artış olduğunu anlatan Ağaoğlu şu uyanda bulundu: "Artan maliyetlere rağmen 'ucuz konut yaparım' diyenleri dikkatle izliyorum. Herkes de dikkatle takip etmeli. Çünkü konutun teslim tarihinden kalitesine kadar çeşidi tehlikeler bekliyor. Kadın hizmetlim '30 - 40 bin liraya ev alabilir miyim?' diye sordu. Ona 'al ya da alma' diyemedim."

  • Etiketler:

Yorum Yaz