maritbet girişmaritbet
AHMET ERCAN UYARDI!

AHMET ERCAN UYARDI!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi, Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Bursa Şubesi ve Nilüfer Kent Konseyince, 12 Kasım Düzce Depremi’nin Yıldönümü dolayısıyla Uğur Mumcu Sahnesi’nde düzenlenen "Sıra Kimde?" konulu panele katılan Prof. Dr. Ahmet Ercan çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "TOKİ sağlam zeminde, dayanıklı konutlar yapıyor. Bu nedenlen bir ev alacak olsam, TOKİ'den alırım" dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi, Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Bursa Şubesi ve Nilüfer Kent Konseyince, Uğur Mumcu Sahnesi'nde, 12 Kasım Düzce Depremi'nin Yıldönümü dolayısıyla, "Sıra Kimde?" konulu panel düzenlendi.

"TÜRKİYE'Yİ ALKIŞLIYORUM"

(MMO) Bursa Şubesinden yapılan açıklamaya göre Ercan, paneldeki konuşmasında Van'da kurtarma çalışmalarında büyük başarı elde edildiğini dile getirdi. Dünya ortalaması yüzde 17 iken, Van'da yüzde 20'nin üzerinde canlı çıkartıldığını belirten Ercan, "Deprem sonrası hizmetlerde bir eksiklik görmüyorum. 5 bin çadır gerekiyordu, 47 bin çadır geldi. Bu konuda Türkiye'yi alkışlıyorum" diye konuştu.

TOKİ'nin sağlam zeminde, dayanıklı konutlar yaptığını dile getiren Ercan, "Bu nedenle bir ev alacak olsam, TOKİ'den alırım" ifadesini kullandı.

"ALTINDA FIRIN OLAN BİNALARDAN UZAK DURUN"

Övgün Ahmet Ercan, depremin önce bodrum, zemin ve birinci katı etkilediğini ve binanın buralardan çökmeye başladığını kaydederek, şunları dedi:

"Asma katlı, çıkma katlı, çıkma balkonlu binalar depremde yıkılıyor. Alt katı boş bırakılıp, garaj olarak kullanılan binaların da derhal uzman denetiminde perde duvarla kapatılması gerekiyor. Kurtarma ekiplerine, hangi binaların yıkıldığını sorduğumuzda, altında fırın olan binalar olduğunu söylediler.

Fırınların çok iyi yalıtılmış olması gerekir. Ama bunu kimse yapmıyor. Fırın betonu pişiriyor, mukavemeti sıfırlıyor, bina depremde göçüyor. Altında fırın olan binalardan uzak durun."

"ÇELİK KAPILARA DİKKAT"

Van Erciş depreminde yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğunun kapı diplerinde bulunduğuna dikkat çeken Ercan, "İnsanlar kapıya gitmişler. Ancak, hırsızdan korunma amacıyla yaptırılan çelik kapılar yamulmuş ve bunları açamamışlar. Kapı dibinde hayat üçgeni de olmayınca, oracıkta yaşamlarını yitirmişler. Evde yatarken, sokak kapısı hariç kapıları kapatmayın. Kapalı kapılar depremde kilitleniyor ve bir daha açılmıyor" ifadelerini kullandı.Anadolu'nun ahşap evlerinin aslında birer deprem evi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan, "Van ve Erciş ne ilk, ne de son olacak. Bu ülkede daha çok cenaze kaldırılır" ifadesini kullandı.

Ercan, Bursa ovasının zemininin jöle gibi olduğunu, Erciş'in zeminine çok benzediğini belirterek muhtemel bir depremde benzeri bir akıbetin yaşanacağını öne sürdü.

"EĞER DEPREM 1 SAAT ÖNCEDEN BİLEBİLİRSEK"

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise, "Ülkemizde maalesef deprem oluyor ve kısa zaman sonra unutuluyor. İnsanları deprem değil, binalar öldürüyor. Türkiye'de artık hükümet ağırlığını koyarak bu yaraya karşı gereken önlemi almalı. Bina envanterleri çıkartılarak, güçlendirilmesi gereken yapı sahiplerine faizsiz uzun vadeli kredi vererek önlem almasını sağlamalı. Aslında zayıf binaların hepsi yıkılmalı ve insanlar güvenli binalara yerleştirilmeli. Genel idare bunları yaparken yerel idare de takibini yapmalı" dedi. "Bursa'da 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Eğer depremi 1 saat önceden bilebilirsek, binlerce kişinin hayatını kurtarmış olacağız" ifadesini kullanan Bozbey, üstelik bu yatırımların maliyetlerinin de çok yüksek olmadığını belirtti.

Panele CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç ve JFMO Bursa Şubesi Başkanı Murat Arabacı da katıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ, TSE’nin Temelli Kampüsü’nü tamamladı
  • 29.04.2026 11:53

TOKİ, TSE’nin Temelli Kampüsü’nü tamamladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin sanayi üretim stan ...

İstanbul’da 100 bin konut için kura heyecanı
  • 27.04.2026 09:35

İstanbul’da 100 bin konut için kura heyecanı

TOKİ tarafından gerçekleştirilen “500 Bin Sosyal Konut Projesi”nin İstanbul ayağ ...

Bafra Millet Bahçesi, Samsun'a nefes oldu
  • 20.04.2026 15:32

Bafra Millet Bahçesi, Samsun'a nefes oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Termal gerilimi azaltan ısı yalıtımı depreme dayanıklılığı artırıyor
  • 17.04.2026 15:22

Termal gerilimi azaltan ısı yalıtımı depreme dayanıklılığı artırıyor

Isı yalıtımının yapı güvenliğindeki rolü, enerji verimliliğiyle sınırlı kalmayıp ...

Sazlıbosna’daki 'İlk Evim' sosyal konutları hızla tamamlanıyor
  • 07.04.2026 18:34

Sazlıbosna’daki 'İlk Evim' sosyal konutları hızla tamamlanıyor

İlk Evim - 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında İstanbul Arnavutköy Sazlıbosn ...

İstanbul’da 100 bin konutun kuraları 25 Nisan’da çekilecek
  • 03.04.2026 18:55

İstanbul’da 100 bin konutun kuraları 25 Nisan’da çekilecek

Bakan Kurum, Yüzyılın Konut Projesi kapsamında İstanbul’da 100 bin konutun kural ...