maritbet girişmaritbet
AHMET ERCAN UYARDI!

AHMET ERCAN UYARDI!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi, Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Bursa Şubesi ve Nilüfer Kent Konseyince, 12 Kasım Düzce Depremi’nin Yıldönümü dolayısıyla Uğur Mumcu Sahnesi’nde düzenlenen "Sıra Kimde?" konulu panele katılan Prof. Dr. Ahmet Ercan çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "TOKİ sağlam zeminde, dayanıklı konutlar yapıyor. Bu nedenlen bir ev alacak olsam, TOKİ'den alırım" dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi, Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Bursa Şubesi ve Nilüfer Kent Konseyince, Uğur Mumcu Sahnesi'nde, 12 Kasım Düzce Depremi'nin Yıldönümü dolayısıyla, "Sıra Kimde?" konulu panel düzenlendi.

"TÜRKİYE'Yİ ALKIŞLIYORUM"

(MMO) Bursa Şubesinden yapılan açıklamaya göre Ercan, paneldeki konuşmasında Van'da kurtarma çalışmalarında büyük başarı elde edildiğini dile getirdi. Dünya ortalaması yüzde 17 iken, Van'da yüzde 20'nin üzerinde canlı çıkartıldığını belirten Ercan, "Deprem sonrası hizmetlerde bir eksiklik görmüyorum. 5 bin çadır gerekiyordu, 47 bin çadır geldi. Bu konuda Türkiye'yi alkışlıyorum" diye konuştu.

TOKİ'nin sağlam zeminde, dayanıklı konutlar yaptığını dile getiren Ercan, "Bu nedenle bir ev alacak olsam, TOKİ'den alırım" ifadesini kullandı.

"ALTINDA FIRIN OLAN BİNALARDAN UZAK DURUN"

Övgün Ahmet Ercan, depremin önce bodrum, zemin ve birinci katı etkilediğini ve binanın buralardan çökmeye başladığını kaydederek, şunları dedi:

"Asma katlı, çıkma katlı, çıkma balkonlu binalar depremde yıkılıyor. Alt katı boş bırakılıp, garaj olarak kullanılan binaların da derhal uzman denetiminde perde duvarla kapatılması gerekiyor. Kurtarma ekiplerine, hangi binaların yıkıldığını sorduğumuzda, altında fırın olan binalar olduğunu söylediler.

Fırınların çok iyi yalıtılmış olması gerekir. Ama bunu kimse yapmıyor. Fırın betonu pişiriyor, mukavemeti sıfırlıyor, bina depremde göçüyor. Altında fırın olan binalardan uzak durun."

"ÇELİK KAPILARA DİKKAT"

Van Erciş depreminde yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğunun kapı diplerinde bulunduğuna dikkat çeken Ercan, "İnsanlar kapıya gitmişler. Ancak, hırsızdan korunma amacıyla yaptırılan çelik kapılar yamulmuş ve bunları açamamışlar. Kapı dibinde hayat üçgeni de olmayınca, oracıkta yaşamlarını yitirmişler. Evde yatarken, sokak kapısı hariç kapıları kapatmayın. Kapalı kapılar depremde kilitleniyor ve bir daha açılmıyor" ifadelerini kullandı.Anadolu'nun ahşap evlerinin aslında birer deprem evi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan, "Van ve Erciş ne ilk, ne de son olacak. Bu ülkede daha çok cenaze kaldırılır" ifadesini kullandı.

Ercan, Bursa ovasının zemininin jöle gibi olduğunu, Erciş'in zeminine çok benzediğini belirterek muhtemel bir depremde benzeri bir akıbetin yaşanacağını öne sürdü.

"EĞER DEPREM 1 SAAT ÖNCEDEN BİLEBİLİRSEK"

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise, "Ülkemizde maalesef deprem oluyor ve kısa zaman sonra unutuluyor. İnsanları deprem değil, binalar öldürüyor. Türkiye'de artık hükümet ağırlığını koyarak bu yaraya karşı gereken önlemi almalı. Bina envanterleri çıkartılarak, güçlendirilmesi gereken yapı sahiplerine faizsiz uzun vadeli kredi vererek önlem almasını sağlamalı. Aslında zayıf binaların hepsi yıkılmalı ve insanlar güvenli binalara yerleştirilmeli. Genel idare bunları yaparken yerel idare de takibini yapmalı" dedi. "Bursa'da 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Eğer depremi 1 saat önceden bilebilirsek, binlerce kişinin hayatını kurtarmış olacağız" ifadesini kullanan Bozbey, üstelik bu yatırımların maliyetlerinin de çok yüksek olmadığını belirtti.

Panele CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç ve JFMO Bursa Şubesi Başkanı Murat Arabacı da katıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Manisa Yunusemre'de konut teslimatı başladı
  • 05.12.2025 17:34

Manisa Yunusemre'de konut teslimatı başladı

TOKİ'nin Manisa Yunusemre Akgedik Mahallesi'nde tamamladığı sosyal konutlar hak ...

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”
  • 03.12.2025 14:22

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”

Kahramanmaraş’ta afet konutlarının inşa edildiği Doğukent şantiye alanında basın ...

Bursa’ya Hızlı Tren 2026’da geliyor
  • 21.11.2025 17:15

Bursa’ya Hızlı Tren 2026’da geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İnegöl Giriş Kavşağı Açılış Tör ...

350 bininci deprem konutu teslim edildi
  • 17.11.2025 10:12

350 bininci deprem konutu teslim edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman’da 350 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi Tören ...

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...

Yüzyılın konut projesi’ne başvurular bugün başlıyor
  • 10.11.2025 10:03

Yüzyılın konut projesi’ne başvurular bugün başlıyor

TOKİ tarafından 81 ilde 500 bin sosyal konutun inşa edileceği “Yüzyılın Konut Pr ...