maritbet girişmaritbet
3. Havalimanı için kesilen ağaçların 5 katı dikilecek

3. Havalimanı için kesilen ağaçların 5 katı dikilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 3. Havalimanı Projesi için kesilen ağaçların 5 katının dikileceğini açıkladı

"3. Havalimanı Projesi nedeniyle kesilen ve kesilecek olan ağaç sayıları henüz bilinmiyor. Kesin rakam, proje tamamlanmasından sonra belirlenecek. Kesilecek her ağacın yerine de 5 katı ağaç dikiminin gerçekleştirilmesi planlanmıştır"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul 3. Havalimanı Projesi nedeniyle kesilen ve kesilecek ağaç sayılarının henüz bilinmediğini, kesin rakamın proje tamamlandıktan sonra belirleneceğini vurgulayarak, "Kesilecek her ağacın yerine de 5 katı ağaç dikiminin gerçekleştirilmesi planlanmıştır" bilgisini verdi. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Güllüce, İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan ve güneyinde Marmara Denizi ile kuzeyinde Karadeniz'e kadar uzanan ve içerisinde 3. Havalimanı  İnşaatı Projesi'ni de kapsayan toplam 38 bin 500 hektarlık sahanın, yeni yerleşim alanı olarak kullanılması hususunda Bakanlığının yetkilendirildiğini, Bakanlık tarafından "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlendiğini kaydetti.

Dolayısıyla, İstanbul 3. Havalimanı Projesi kamulaştırma çalışmalarının "yurt savunması" diye bir hükümle yapılmadığını belirten Güllüce, yapılan çalışma tamamen kamu yararı gözetilerek, kamusal tesis alanının kamulaştırmasından ibaret olduğunu, bölgedeki acele kamulaştırma işlemlerinin, 2942 sayılı Kanunun 27. maddesinde bulunan "3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Bakanlar Kurulunca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda..." hükmüne istinaden yürütüldüğünü bildirdi.

Güllüce, "İstanbul 3. Havalimanı Projesi sınırları içerisindeki taşınmazların kamulaştırılmasına; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın oluru ile kamu yararı kararı alınması üzerine başlandığını, bu hususta gerçekçi olmayan herhangi bir işlem bulunmadığını ve sürdürülen çalışmalarda tamamen kamu yararının gözetildiğini kaydetti" dedi.

"5 katı ağaç dikilecek"

Güllüce, şunları kaydetti:

"Diğer taraftan, söz konusu alana ilişkin olarak Kamulaştırma Kanunu'nun 8. maddesi gereği, uzlaşma görüşmelerinin yapılması ve uzlaşmalarda anlaşma sağlanamaması durumunda ilgili mahkemelere müracaat edilerek, açılacak bedel tespiti ve tescil davaları sonucunda mahkemelerce tespit edilecek değerler üzerinden taşınmazların TOKİ adına tescil edilmesi çok uzun zaman alacağı düşüncesiyle bölgenin mülkiyet birliğinin sağlanması hedeflenmiştir. İstanbul 3. Havalimanı Projesi'nin bir an evvel başlatılabilmesi için bölgedeki kamulaştırma işlemlerinin biran evvel sonuçlandırılması gerekmektedir.

Söz konusu proje alanı etrafında bulunan Terkos Barajı, Alibey Barajı ve halihazırda planlama çalışmaları devam eden Pirinççi Barajı ile bu barajları besleyen diğer su kaynakları ile ilgili gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komisyonu 1. Toplantısı'nda, DSİ Genel' Müdürlüğü, İSKİ Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün uygun görüşleri alınmıştır.

Ayrıca, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca söz konu havalimanı projesi için 6173 hektarlık alanda ön izin verilmiştir. Proje nedeniyle kesilen ve kesilecek olan ağaç sayıları henüz bilinmiyor. Kesin rakam, proje tamamlanmasından sonra belirlenecek. Kesilecek her ağacın yerine de 5 katı ağaç dikiminin gerçekleştirilmesi planlanmıştır."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İdris Güllüce, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda konuştu!
  • 26.01.2017 08:26

İdris Güllüce, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda konuştu!

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda ...

"2023'e kadar 6,5 milyon riskli yapı dönüşecek"
  • 01.05.2015 17:40

"2023'e kadar 6,5 milyon riskli yapı dönüşecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması'nda ...

İdris Güllüce, TapuTakas tanıtımında konuştu!
  • 18.04.2015 17:10

İdris Güllüce, TapuTakas tanıtımında konuştu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ...

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!
  • 07.03.2015 18:34

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!

Esenler Belediyesi ile İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AY-B ...

İdris Güllüce, 14. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuştu!
  • 04.12.2014 13:27

İdris Güllüce, 14. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuştu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 14. Gayrimenkul Zirvesi'ne video konfe ...

İdris Güllüce'den bomba açıklamalar!
  • 11.10.2014 17:26

İdris Güllüce'den bomba açıklamalar!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Esenler'deki kentsel dönüşüm programın ...