maritbet girişmaritbet
140 bin evdeki alarm 100 milyon dolara çalıyor

140 bin evdeki alarm 100 milyon dolara çalıyor

Türkiye genelinde hırsızlığa karşı 140 bin evdeki bulunan alarm 100 milyon dolarlık bir pazar oluşturuyor.

 

 
Hırsızlık olaylarının artış gösterdiği yaz aylarında alarm sistemleri satışları da artıyor. Satışların mayıs-haziran aylarında yüzde 30-35 arttığını söyleyen pazar lideri firmalar, özellikle yazlıklara ve yazlığa giderken evlere alarm taktırma ihtiyacı doğduğunu açıkladı. Halen Türkiye'de sadece 140 bin hanede alarm sistemi var. Dakikada 6 hırsızlık vakasının yaşandığı Türkiye'de alarm sistemi pazarı ise 100 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Ancak kullanım oranının binde 6'lar seviyesinde seyrettiği ülkede pazarın potansiyeli milyar dolarlar seviyesinde. Pazarda halen lisanslı 190 şirket bulunuyor.
 
20 KAT CAYDIRICILIK ETKİSİ
Pazarda yüzde 40'lar seviyesinde payı bulunan Pronet'in Genel Müdürü Metin Kastro, yaz döneminde büyümenin daha fazla olduğunu, bunun de belli birkaç nedeni bulunduğunu söyledi. Kastro, "İnsanlar yazlığa giderken boşalttıkları evin güvenliğini sağlamak istiyor ya da yazlıklarında güvenli olmak istiyorlar. Sonuçta alarm sistemlerinin caydırıcılığı var, hırsızlığa uğrama ihtimali 20 kat azalıyor" dedi.
 
Pronet olarak satışların yüzde 70'ini evlere yaptıklarını belirten Kastro, alarm sistemini kiralamanın maliyetinin ayda 40-45 liradan başladığını açıkladı. Kastro "Maliyetler evin büyüklüğüne göre değişiyor, 4. katta 3 oda bir salon ev için 45 lira ise 4 katlı bir villada daha fazla olabiliyor. Fiyatlar çok cazip ama bu konuda bilinç daha tam oturmadığı için henüz Pazar istenilen düzeyde değil" dedi. Kastro pazarda her yıl 45-50 bin adet alarm sistemi satıldığını belirterek "Bu sistem sayesinde çok ciddi bir huzura kavuşuyorsunuz, hırsızlıkların üçte biri gece ev sakinleri evdeyken gerçekleşiyor. Kaldı ki bu sistemler sadece hırsızlık için değil, yangın gibi afetler için de kullanılıyor" uyarısında bulundu.
 
GÜNDE BİR LİRAYA SERVİS
Neotech yetkilisi Fikri Milas, Avrupa'da yüzde 15, ABD'de yüzde 20'le seviyesinde olan alarm kullanım alışkanlığının Türkiye'de binde 6'lar seviyesinde kaldığına dikkat çekerek, "Bizde insanlar kendisinin ya da başkasının başına gelmeden bunun bir gereklilik olduğuna inanmıyor. B nedenle müşterilerin yüzde 90'ı bir şekilde hırsızlıkla karşılaşmış insanlardan oluşuyor" dedi. Milas firmalar arası rekabetten dolayı fiyatların da günlük 1 lira gibi cazip düzeylere indiğini belirterek, "Pazarın ciddi bir potansiyeli var. Telekom bile bu işe girdi, Pazar daha da kızışacak gibi görünüyor" dedi.
 
 
Kaynak: Sabah Emlak

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz