maritbet girişmaritbet
10 PÜF NOKTASI

10 PÜF NOKTASI

Lisanslı Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı’nın ‘Gayrimenkulden para kazanmak’ adlı kitabından yola çıkarak doğru gayrimenkul yatırımını 10 püf noktasını ele aldık.

Konut almak isteyen herkesin alacağı konutun ne kadar prim yapacağı kafasının bir köşesinde daime dolanır durur.

Konutu, yıllarca oturmak için alsak bile ‘bir gün satsak kaç lira eder' sorusunu ilk fırsatta dillendiririz. Yatırım için konut alanlarınsa zaten tek hesabı konutun yapacağı primdir. Biz de beklentilerin bu kadar yüksek olduğu konut alımında gayrimenkul sektörünün önemli temsilcilerinden biri olan Lisanslı Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı'nın görüşleriyle konuyu ele aldık. Cansel Turgut Yazıcı, bu konuda bir de ‘Gayrimenkulden para kazanmak' adlı kitap yayınlayarak konuta yatırım yapmak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Tesadüflere yer yok

Gayrimenkul yatırımlarının ciddi yatırımlar olduğunu belirten Cansel Turgut Yazıcı, “Parayı taşa toprağa yatırırsınız, banka mevduat hesapları veya borsa hisseleri kadar çabuk likidite edemezsiniz. Yaptığınız gayrimenkul yatırımları sizi, tesadüfen beklentilerinize götürmesini hayal etmek büyük bir yanlıştır” diyerek yatırımcıları uyarıyor. “Bilinmesi gereken en önemli şey gayrimenkul yatırımlarında tesadüflere yer yoktur” diyen Yazıcı, “Es kaza bir tanıdığınız tesadüfen, bilinçsizce yaptığı bir yatırımından kar ettiyse sanmayın ki bu çok sık olan bir şeydir, on binde bir olasılıkla mümkündür” diyerek gayrimenkul yatırımının uzmanlık isteye bir alan olduğunun altını çiziyor.

İyi bir gayrimenkul yatırımcısı olmak isteniyorsa yatırım yapmadan önce doğru soruları sorarak işe başlanması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, “Bu yatırımla ilgili beklentim nedir? Bu yatırımı kendim için mi yapıyorum, çocuklarım için mi? Bu tür soruları sormadan yaptığınız her yatırım, tesadüflere dayanan yatırım kategorisinde değerlendirilmelidir” diye konuştu. İşte Cansel Turgut Yazıcı'ya göre konut yatırımının 10 püf noktası…

Konut yatırımının 10 doğru püf noktası

Doğru soruyu bulun

Konut yatırımı yaparken öncelikle kendinize şu iki soruyu sormalısınız: Oturmak için mi ev arıyorsunuz, yoksa yatırım olsun diye mi ev arıyorsunuz? Her iki sorununda sizi çektiği yön ve bakmanız gereken gerçekler farklı olacaktır. Her ne kadar oturmak için ev almak bence daha zor olsa da yatırım için ev alırken oturmak için olan kuralları da göz ardı etmemek gereklidir. Neyi ne için aradığınıza karar verin.

Bütçenizi belirleyin

Ekonomik sınırları belirlemek çok önemlidir. Konutu peşin mi kredili mi alacaksınız, olanaklarınızı belirlemelisiniz. Tabi ki kendiniz ve yaşadığınız mekanlar için hayalleriniz ve istekleriniz var. Ama olanaklarınız da kendinize göre. Dolayısıyla isteklerinizi ve olanaklarınızı asgari müşterekte birleştirerek mutlu sona ulaşabilirsiniz. Kullanabileceğiniz kredi miktarını belirleyin ancak bunu yaparken mülk alırken karşınıza çıkacak diğer maliyetleri unutmayın.

Yazılı bir liste yapın

İstekler, ihtiyaçlar ve olanaklar üçgenini optimum şekilde birleştirecek, önem sırasına göre dizilmiş yazılı bir liste yapın. Karar vermelisiniz. Yeni inşa edilmiş bir konut mu sizin için önemli, yoksa büyüklük mü? Nelerden kolayca fedakârlık edebileceğinize karar vermelisiniz. Yeni evler daha pahalıdır, aynı fiyata eski bir ev alabilirsiniz. Bu noktada sizin için önemli olan konutun büyüklüğüne olan ihtiyacınız yenisine olan isteğinizden daha az mı fazla mı olduğudur. Örneğin ufak bir evde yaşamak sizin için sorun değilse aynı fiyata yeni ama daha küçük bir eve gitmeye veya bir projeden mülk almaya razı olabilir misiniz? Bu açıdan ne kadar fedakâr olabilirsiniz, kendinize sordunuz mu?

Ev ödevinizi iyi yapın

Araştırmalar yapmak için hazırsınız, artık bazı semtleri gözünüze kestirdiniz. Vaktinizi dikkatli harcayın, öncelikle internetten araştırmalar yaparak aradığınız semtlerdeki ayırdığınız bütçenize uygun mülklerin ne özeliklerde olduğunu, kaç yaşlarında olabildiğiniz bulun. Bunlardan birkaçını ziyaret ederek işe başlayın. Bazen bir gayrimenkul ilanı birkaç farklı internet sitesinde, birkaç farklı kişi tarafından duyuruya verilmiş olabilir, seçici olun ve dikkat edin. Kısacası ev ödevinizi iyi yapın. Sadece tek bir emlak komisyoncusuna saplanıp kalmayın, mülk bazında aramaya odaklanın. Size yer gösterme belgesi bir kez imzalatılan bir yeri bir kez daha yanlışlıkla imzalamamaya dikkat edin, sonra her belge sahibi sizden komisyon talep eder. Nasıl olur bu çok komik demeyin, olunca üzülmeyin.

Yatırımı belirleyen faktörlere dikkat

Alacağınız gayrimenkulün bulunduğu bölgenin kimliği ve ulaşılabilirliğini test edin. Kentin arazi kullanımı ve büyüme planları ve gelişme yönü yatırım için düşünülen gayrimenkulün değerini etkileyen diğer faktörlerdir. Yakın ve orta vadede çevrede mevcut ve yapılmakta olan projeler ve ünite sayıları bölgedeki arz-talep dengesinin belirlenmesinde çok önemli rol oynar. Alınan ya da alınması düşünülen gayrimenkulün, hangi projenin içerisinde kaldığı, yasallığı, sosyal imkânları ve fiyat segmentleri yatırımı belirleyen önemli faktörlerdendir.

Lokasyon sınırlarınızı iyi belirleyin

İşiniz ile eviniz arasında hangi ulaşım imkânlarından nasıl yararlanacaksınız? İşiniz, çocuklarınızın okulu, belki çocukların bakımını üstlenenlere uzaklık (büyükanne, bakıcı, yuva vb.), oturmak istediğiniz semt nereler? Bu semtlerde sizin istediğiniz büyüklükte evler hangi fiyatta, almanız mümkün mü? Eğer servisle işe gidip geliyorsanız servise binme noktanıza potansiyel evler veya semtler ne kadar uzakta. Örneğin servisin son noktasından daha ileriye bir ev bakmanın sizin için artı ve eksileri nelerdir.

Gayrimenkul detektifi olun

Mülk ve çevresindeki araştırmaları hakkı ile yapın. Mülkün fiziksel kondisyonu iyice etüt edin. Mülkle yetinmeyin ayrıca komşularınızı tanıyın. Yeri hem gece hem gündüz ziyaret edin. Mülkü ve çevresini iyi araştırmalısınız ve mülkün iç kondisyonunu iyi değerlendirmelisiniz. Sadece projenin maketine bakarak veya mevcut bir binanın dış cephesine, manzarasına, konumuna, ıslak mekanlarına bakarak konut satın almak doğru değildir. Bu mekanlarda önemlidir, ancak daha önemlisi binayı taşıyan statik projesi, bu projenin doğru uygulanmış olması, doğru malzemelerin kullanılmış olması daha önemlidir.

Mülkün yasal durumunu inceleyin

Eğer kendinizi güvenemiyorsanız bu konuda bir profesyonelden yardım alın. Bugün lisanslı değerleme uzmanları veya lisanslı değerleme şirketleri bu konuda yatırımcılara profesyonel hizmet vermektedir. Özellikle kredi kullanmıyorsanız mülke ait problemleri görmenizi sağlayacak değerleme raporunuz (ekspertiz raporunuz) yok demektir. Raporu edinirseniz mülkün tapu, belediye dosyasının profesyonelce incelenmesini sağlamış olursunuz. Böylece bir problem varsa öğrenmiş olur ve ona göre satın alma kararını verirsiniz.

Fiyat kontrolü yapın

Size teklif edilen fiyatı piyasa verileri ile kontrol edin. Kira getirisinden yola çıkarak mülkün değerini belirleyin veya emsallerden yola çıkarak mülkün değerine ulaşın.

Yasalara dikkat

Almaya karar verdikten sonra, gerek tapu devrini gerekse ödemelerini yasal çevresinde, olması gerektiği gibi yapın ki uzun vadede zarar görmeyin.

Yavuz Karaman/Milliyet Emlak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Saros Körfezi'ne ilgi artırılacak
  • 13.05.2024 16:43

Saros Körfezi'ne ilgi artırılacak

Edirne Valisi Yunus Sezer, Saros Körfezi'nin, yapılacak hamlelerle turizmde yıld ...

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak
  • 17.01.2024 11:25

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak

2024 Yılı Yatırım Programı'na göre, söz konusu ulaştırma ve haberleşme sektörü y ...

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı
  • 03.10.2023 11:19

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı

Kurulduğu 2015 yılından bugüne kadar “Ulaşılabilir Lüks” stratejisiyle İstanbul’ ...

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda
  • 08.06.2023 10:40

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca kara yollarında, demir yollarında, hava yollar ...

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım
  • 22.03.2023 11:05

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım

İngiltere, konutlar ve kamu binalarında enerji verimliliğini artırmak amacıyla 1 ...

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"
  • 28.02.2023 13:31

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye genelinde k ...