maritbet girişmaritbet
"10.000 konutluk dev proje..!"

"10.000 konutluk dev proje..!"

Bu hafta Sarıyer Zekeriyaköy'de 500 dönüm arazi için ihaleye çıkacak olan şirket, yıl genelinde yaklaşık 10 bin konut için düğmeye basacak.

Bu hafta Sarıyer Zekeriyaköy'de 500 dönüm arazi için ihaleye çıkacak olan şirket, yıl genelinde yaklaşık 10 bin konut için düğmeye basacak. İstanbul'da konut fiyatlarının uzunca bir süre yükseleceğini öngördüklerini belirten Murat Kurum, gerekçe olarak ise nitelikli konut fazlalığının bulunmamasını gösterdi.

Her yıl konut üretim ve satış grafiğini yukarı çıkartan Emlak Konut GYO, 2012 yılı içinde de satış ve üretimde hedef büyüttü. Şirket bu yıl içinde yeni çıkacağı ihalelerle yaklaşık 10 bin yeni konut üretimi için düğmeye basacak. 2010 yılında 2 milyar 94 milyon liralık satış değeri ile toplam 7 bin 766 konut, 2011 yılında 3 milyar 244 milyon liralık satış değeri ile 12 bin 658 konut satışı gerçekleştiren şirket, 2012 yılında da satış değerini artırmayı planlıyor. Devam eden inşaatlarının yanı sıra bu yıl birbiri ardına yeni ihalelere çıkıp yeni konutlar üretileceğini belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "2012 yılında da 2011 yılı performansını göstermek istiyoruz. Ayazağa, Metropol İstanbul, Batışehir gibi projelerde satış grafiğimiz iyi gidiyor. Bunun yanı sıra Şişli Likör fabrikasını ihale edeceğiz. Halkalı'da Dumankaya ile yaptığımız proje var o yeni çıkacak. Yine hasılat paylaşımı işlerimiz bu sene çıkıyor. Onların da bir kısmı bu yıl satışa yetişir. Yani hız kesmeden yola devam edeceğiz" dedi.

Zekeriyaköy ihalesi haftaya

Birçok kişinin merakla beklediği Sarıyer Zekeriyaköy projesi için bu hafta ihaleye çıkacaklarını belirten Murat Kurum, "Burada 500 dönüm arazimiz var. Bu hafta ihaleye çıkmayı planlıyoruz. 1,500 konutlu bir proje olacak" bilgisini verdi. Zekeriyaköy'de geliştirilen kentsel dönüşüm projeleri kapsamında geleneksel Türk evleri modelinden yararlanılacak. Evlerde cumbalar, avlular, yüksek tavanlar ve geniş saçaklar ile taş ve ahşap cephe kaplamaları yapılacak.

Likör Fabrikası'nda onay bekleniyor

Şirket 22 bin metrekarelik Likör Fabrikası'nı da ilk 6 ay içinde satışa çıkaracak. Likör Fabrikası için Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'ndan onay bekleniyor. Burada rezidans, otel, alışveriş merkezi gibi karma bir proje yapılacak.

Sultanbeyli ve Hoşdere'ye konut

Başakşehir'de hasılat paylaşımıyla yaklaşık 2 bin 2 bin 500 konutlu bir proje geliştirilecek. Hoşdere'de 1 milyon 500 bin metrekare yer aldıklarını belirten Murat Kurum, " Hoşdere'yi kısım kısım ihale edeceğiz. İlk etapta bu yıl 1,500 civarında konut inşa edilir. Sultanbeyli'de 1000'e yakın konut ihalesi yapacağız. Yine İzmit Körfez'de 1500 civarında konut için ihaleye çıkacağız" şeklinde konuştu.

Finans Merkezi'nde 40 dönüm

Finans merkezinde bulunan 40 dönüm arazi de hasılat paylaşımı modeli ile ihale edilecek. Finans merkezinde ortak bir parsel oluşturduklarına dikkat çeken Kurum, "Oluşturulan ortak parselde söz sahibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Bakanlık veya bakanlığın uygun gördüğü bir kuruluş buranın alt yapısını gerçekleştirecek" bilgisini verdi

Türkler göz açtırmıyor

Yeni ihalelere yabancı şirketlerin de ilgisi olduğunu belirten Kurum, ihale döneminde yabancılarla yerli ortaklıklar olabileceğini, ama Türklerin yabancıya fırsat vermeyeceğini söyledi.

AVM ve otel satacak

2012 yılı içinde satış adeti olarak 2011 yılının gerisinde bile kalınsa değer açısından 2012 yılını geçeceklerini aktaran Kurum, inşaatı devam eden yerlerde yeni satışa çıkacak olan alışveriş merkezleri, dükkanlar ve oteller bulunduğunu ve 2012'de gelir olarak çok daha yüksek rakamlara ulaşacaklarını aktardı.  

Kentsel dönüşüm için arsa alacak

Kentsel dönüşüm ve afet dönüşümü projelerine girmek istediklerini de kaydeden Kurum, bunun için ellerinin güçlü olduğunu söyledi. Anadolu ve Avrupa yakasında şehir merkezlerinde güzel lokasyonlarda görüşmeler yaptıklarını belirten Kurum, yakın zamanda yeni arazileri portföylerine koyacaklarını ifade etti. Anadolu yakasında Kartal, Pendik, Tuzla, Ataşehir, Beykoz, Ümraniye'nin belli yerleri, Avrupa Yakasından ise Sarıyer, Ayazağa ve Halkalı prim potansiyeli yüksek yerler olarak sıralandı.

Karlılığını artıracak

Şirketin şu an devam eden ve 3 yıl içinde bitmesi planlanan hasılat paylaşımı projelerinde alış değerleri 2 milyar 260 milyon lira olarak görünüyor. Taahhüt edilen mimimum değer 4 milyar 660 milyon lira. Bu da en az 2 milyar 400 milyon lira kar demek. Yine devam eden projelerde ihaleye temel alınan değerler 2 milyar 775 milyon lira iken, ihale değerleri 4 milyar 380 milyon lira olarak ifade ediliyor.

Temettü verecek

2010 ve 2011 yıllarında karın yüzde 40'ını yatırımcılarla paylaşan şirket, gelecek yıl elde edilecek karları da yatırımcılarla paylaşmayı planlıyor. Murat Kurum, alınmış bir karar olmamakla birlikte düzenli olarak temettü vermeyi düşündüklerini, bu yılki hedefin de geçen seneki oranları kaybetmemek olduğunu söyledi. 

Yabancı fonlar takipte

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerinde yabancı payı yüzde 55 olarak görülüyor. Hisselere yabancı ilgisinin yoğun olduğunu belirten Kurum, "Yabancı ve yerli fonlarla görüşüyoruz. Emeklilik fonları ve büyük ailelerin paralarını yöneten yatırımcılar hisselerimizi yakından takip ediyor. Avrupa, ABD ve Arap fonları ile görüşmeler yapıyoruz. En son ABD'de yabancı fon temsilcileri ile bir araya geldik. Öngörülerimiz yılsonunda yabancıların payının yüzde 75'e çıkması gönünde" dedi.

Dönüşüm projelerinde risklere dikkat

Kentsel dönüşüm projelerinde arsa sahiplerinin taleplerinin yüzde 60'a çıktığına da değinen Kurum, "Bunlar kabul edilir rakamlar değil. Belki bugün için bazı müteahhitler bu oranları kabul edecektir. Ama inşallah işin sonunda kötü rüya görmezler. Tüm dönüşüm projelerinde emsal öne çıkıyor. Dolayısıyla bölge bazında emsallerin ve yapan mütahitlerin kim olduğu önemli. Kentsel dönüşüm bölgesinde A firması işi bitirip B firması bitiremediğinde bu ciddi sorunlar yaratır. Dönüşümde yolu,  alt yapıyı kim yapacak gibi detaylar baştan konuşulup belirlenmeli. Bunlar ileride ciddi sorunlar yaratabilir" uyarısında bulundu.

Konut alıcılarına tüyolar

* Alacağınız gayrimenkulu etrafındaki büyük yatırımlarla birlikte değerlendirin

* Müteahhitin daha önce yaptığı işleri inceleyin

* Kiradan ziyade konutun yıllık artış değerini hesaplayın

Emine Açar- Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Konut’tan Göktürk’e villa konseptli yeni konut projesi!
  • 06.10.2022 11:05

Emlak Konut’tan Göktürk’e villa konseptli yeni konut projesi!

Emlak Konut GYO, Göktürk'te villa ve konutlardan oluşan yeni projeye başlıyor. F ...

Emlak Konut, bakanlıktan 1.7 milyar liraya arsa satın aldı!
  • 18.08.2022 11:04

Emlak Konut, bakanlıktan 1.7 milyar liraya arsa satın aldı!

Emlak Konut GYO, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan arsa satı ...

Emlak Konut Beykoz Tokatköy projesinde son durum!
  • 22.07.2022 15:34

Emlak Konut Beykoz Tokatköy projesinde son durum!

Emlak Konut GYO Beykoz Tokatköy kentsel dönüşüm projesinde geri sayım başla ...

Emlak Konut Ümraniye İnkılap ihalesini Kiler GYO&Biskon Yapı kazandı!
  • 21.07.2022 11:26

Emlak Konut Ümraniye İnkılap ihalesini Kiler GYO&Biskon Yapı kazandı!

Emlak Konut GYO Ümraniye İnkılap arsası sahibi buldu. Emlaktasondakika.com olara ...

Emlak Konut Avcılar 2. Etap arsasına 4.7 milyar TL! 
  • 25.06.2022 01:04

Emlak Konut Avcılar 2. Etap arsasına 4.7 milyar TL! 

Emlak Konut GYO Avcılar Firuzköy 2. Etap arsa ihalesini Cevahir Yapı&HB ...

Emlak Konut Bizim Mahalle 2. Etap 1. Kısım ihaleye çıkıyor!
  • 15.06.2022 17:08

Emlak Konut Bizim Mahalle 2. Etap 1. Kısım ihaleye çıkıyor!

Emlak Konut GYO Bizim Mahalle 2. Etap 1. Kısım arsası ihale yöntemiyle satışa aç ...