maritbet girişmaritbet
1+1 DAİRELERE DİKKAT!

1+1 DAİRELERE DİKKAT!

Düzenli olarak yayınlanan Reidin Emlak Endeksi'nin Ağustos sonuçları, yeni proje geliştirmeye hazırlanan şirketler için önemli uyarılar içerdi.

Rapora göre, markalıkonutlarda inşaat maliyetleri temmuzdan itibarenfiyatlara yansıtılmaya başlandı.

Yıllık bazda yeni konutfiyatları yüzde 7.66, ikinci el konutlarda ise yüzde 5.86 oranında yükseldi. Daire tipleri içinde en fazla fiyatartışı yüzde 1.33 ile 2 +1 dairelerde olurken, bir dönemin en popüler daire tipi olan ve büyüklükleri 51 ile 75 metrekare arasında değişen 1+1'lerin fiyatı ise yüzde 1 oranında geriledi. Reidin emlak endeksine göre 3+1 daire tipinde fiyatlar yüzde 0,92 oranında arttı, 4+1 daire tipinde değişmedi.

PİYASA DOYDU MU?

Emlak sektörü profesyonelleri bundan sonrakiprojelerinde 1+1 daire tiplerine ağırlık vermeyi düşünen müteahhitlerin dikkatli olması gerektiğini söyledi. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanvekili Nizameddin Aşa, piyasanın artık küçükdaireye doyduğunu, geçen sene sonuna kadar moda olan bu daire tiplerine talepte bu yıl bir azalma gözlendiğini söyledi. Büyükşehirlerde artık merkezilokasyonda olmadıkça küçük daire yapmanın gerçekçi olmayacağını savunan Aşa şunları söyledi:
 

Küçük evler öğrenciler, bekarlar ve çocuğu olmayanlar tarafından hala tercih ediliyor ama onlar damerkezi yerlerde olmasını istiyor. Bir dönem şirketler bu tip daireleri buldukları her arazide yaptılar ve sattılar ama artık o dönem bitti. Merkeze uzak yerlerde daire alanların veya tutanların tercihi, sosyal alanıgeniş, çocuklarının güvenliğini sağlayabileceği, ferah ve büyük dairelerden yana. Yani 2+1 ve 3+1dairelere ilgi yüksek."
 

Nizameddin Aşa, karma proje yapanların satış şansının artık daha yüksek olduğuna inanıyor. Aşa, özelliklede müşterinin tercihine göre daire tiplerini değiştirebilen, birleştirme elastikiyeti olanların satıştazorlanmadıklarını savunuyor.
 

Raporu değerlendiren GYODER Başkanı Işık Gökkaya da bir başka noktaya dikkat çekti ve yeni konutfiyat endeksinde temmuzdan sonra ağustos ayında da yaşanan artışın, markalı konut fiyatlarındayükselişin artık başladığını gösterdiğini savundu. Gökkaya, "Önümüzdeki dönemde, inşaat maliyetlerindeki yükselişe bağlı olarak markalı konut fiyatlarındaki bu artışın devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.
 

ZAM ŞAMPİYONU ANKARA

Memur kenti olarak bilinen ve gayrimenkulde kiralık ve satılık fiyatlarında durağan bir seyir izleyen Ankara, ağustos ayında konutun zam şampiyonu olarak dikkat çekti. Ankara'da bir önceki aya göre fiyatlarmetrekare başına yüzde 0.95 oranında arttı. Aynı dönemde ikinci el konut satış fiyatları, İzmir'de yüzde 0.93, Kocaeli'de 0.85, İstanbul'da 0.62, Adana'da 0.15, Antalya'da 0.08 oranında arttı. Bursa'da ise yüzde 0.02 oranında azaldı.
 

KİRADA ANTALYA LİSTE BAŞI

Metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il ise yüzde 0.87 oranında artışla Antalya oldu. Adana'da kiralar değişmezken, Ankara'da yüzde 0.77, İzmir'de yüzde 0.65, Bursa'da 0.59, İstanbul ve Kocaeli'de ise yüzde 0.53 oranında arttı.

Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rönesans Holding’den Hollanda’da tarihi işlem
  • 29.01.2026 10:49

Rönesans Holding’den Hollanda’da tarihi işlem

Rönesans Holding’in iştiraki Ballast Nedam Development, Hollanda’nın bugüne kada ...

Türkiye genelinde 2025 yılında 1 milyon 688 bin 910 konut satıldı
  • 20.01.2026 12:11

Türkiye genelinde 2025 yılında 1 milyon 688 bin 910 konut satıldı

Türkiye genelinde Aralık ayında 254 bin 777, 2025 yılında ise 1 milyon 688 bin 9 ...

Yaşlı dostu konutlar lüks değil, ihtiyaç
  • 20.01.2026 10:33

Yaşlı dostu konutlar lüks değil, ihtiyaç

Türkiye’de ve dünyada yaşam süresinin uzaması, konut politikalarını ve mimari ya ...

İNDER gayrimenkul sektörünü bir araya getirdi
  • 14.01.2026 17:32

İNDER gayrimenkul sektörünü bir araya getirdi

İNDER, 2026: İnsan Odaklı Dönüşüm Yılı” vizyonu çerçevesinde gerçekleştirdiği 1. ...

MASAK gayrimenkul alım-satımında kara para trafiğini deşifre etti
  • 29.12.2025 13:48

MASAK gayrimenkul alım-satımında kara para trafiğini deşifre etti

Sabah Gazetesi'nden Mustafa Sait Özkan'ın haberine göre MASAK, Galatasaray eski ...

11 şehir küllerinden doğdu, yüzbinler yuvaya kavuştu
  • 29.12.2025 11:17

11 şehir küllerinden doğdu, yüzbinler yuvaya kavuştu

Asrın Felaketi olarak hatırlarda kalan 6 Şubat depremlerinin ardından bölgenin i ...