maritbet girişmaritbet
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarihi eserleri restore ediyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarihi eserleri restore ediyor!

Kocaeli’nde kaybolmaya yüz tutmuş tarihî eserler, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla restore edilerek yeniden eski görkemli günlerine dönüyor

 

Tarihî Kentler Birliği üyesi olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sınırları içindeki cami, hamam, okul, kilise, külliye, çeşme, köprü, kale, deniz feneri, mezarlık, tümülüs, gar binası, fabrika, türbe, ağaç, mağara, sivil mimarlık örnekleri ve benzeri toplam bin 844 korunması gerekli kültür varlığıyla tarihi açıdan önemli bir potansiyele sahip. Kentteki kültür hazinesine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi kaybolmaya yüz tutmuş tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmaya başladı.
 
Kentin en önemli kültür miraslarından olan Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin restore ederek kentin tarihi kültürüne yeniden kazandırdığı önemli eserlerden. 19. yüzyıla ait konakta tamamen yok olan ve hasar gören ahşap malzemeler ve özel süslemeler kurulan atölyede hazırlandı. 19. yüzyılın ikinci yarısında İzmit Mutasarrıfı (vali) Sırrı Paşa'nın yaşadığı Sırrı Paşa Konağı restorasyonunda özellikle ilk iki katındaki yangın sebebi ile tamamen yok olan süslemeler ve kalem işlerine de özel önem verildi. Sıva, bez ve ahşap üstü işlemelerin bulunduğu konakta her biri konusunda tecrübeli sanatkârlar tarafından yapılan işleme ve süsleme çalışmaları titiz bir şekilde gerçekleştirildi.
 
İşleme çalışmaları birçok analiz ve yöntem uygulanarak hayata geçirildi. Temizleme işlemlerinde kimyasal ve mekanik-raspalama yöntemleri uygulandı. Bu yöntemler ile üzerine yapılan boya ve badanayla tahrip olan işlemeler aslına uygun olarak korunabildi. Temizleme işleminden sonra ise orijinal tonların bulunması için renk analizi yapıldı. Kalem işi yapılan alanlarda orijinal zemin rengini elde edebilmek için astarlama yapılıp motifler duvarlara işlendi. Motiflerin renklendirilmesi, kontürleme ve varaklama işlemleri ise eşsiz güzellikteki süslemelerin ortaya çıkarılmasını sağladı.
 
İzmit Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme Sokak'ta yaptırılan ve planını bizzat mutasarrıf Selim Sırrı Paşa'nın çizdiği, Körfez manzaralı konağın iç duvarları çeşitli manzara resimleri ve zengin kalem işleriyle süslendi. Konak, zemin kat, normal kat, ara kat bir de cihannüma olmak üzere toplam 4 katlı olarak, ahşap karkas yapı tekniğinde inşa edildi. Yapı, haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Konakta ve müştemilatında, Fransa'dan özel olarak getirilen tuğla, kiremit gibi bazı malzemeler de kullanıldı.
 
TOKİhaber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kocaeli'ye 50 bin metrekare büyüklüğünde meydan kazandırılacak
  • 29.12.2021 15:28

Kocaeli'ye 50 bin metrekare büyüklüğünde meydan kazandırılacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit ilçesinde, eski perşembe pazarını ...

Ormanya'yı 9 ayda 4,5 milyonu aşkın kişi ziyaret etti
  • 28.09.2021 16:06

Ormanya'yı 9 ayda 4,5 milyonu aşkın kişi ziyaret etti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nı y ...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi MIPIM'de!
  • 15.03.2017 14:02

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi MIPIM'de!

Gayrimenkul sektörünün en büyük fuarı MIPIM'e katılan Kocaeli Büyükşehir Belediy ...

Kartepe Teleferik Projesi'nin ihalesi 26 Şubat’ta!
  • 27.01.2021 10:56

Kartepe Teleferik Projesi'nin ihalesi 26 Şubat’ta!

Kocaeli’nde hayal projelerden biri olan Kartepe Teleferik Projes Kocaeli Büyükşe ...