maritbet girişmaritbet
Eskişehir'deki Frig Yürüyüş Yolu ziyarete açıldı!

Eskişehir'deki Frig Yürüyüş Yolu ziyarete açıldı!

Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) Dönem Başkanı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Frig Yürüyüş Yolu'nu uluslararası standartlara uygun işaretleme ve bilgilendirme, yönlendirme çalışmalarını tamamlayarak doğa sporcularının hizmetine açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi

Tuna, Eskişehir'in Han ilçesine bağlı Yazılıkaya köyünde düzenlenen Dağlık Frigya Bölgesi Antik Yolları Tanıtım Programı'nda yaptığı konuşmada, söz konusu vadinin, dünya coğrafyasında eşi ve benzeri az bulunan, gerek doğal güzellikleri gerekse binlerce yıllık tarihinin ardından bugüne kadar ulaşan çok sayıdaki tarihi ve kültürel varlıklarıyla bir açık hava müzesi konumunda olduğunu belirtti.

Anadolu'ya batıdan, Balkanlar'dan milattan önce bin 200 tarihlerinde gelmeye başlayan Friglerin, zengin bir kültür mirası bıraktığını dile getiren Tuna, şunları kaydetti: 

"Bu uygarlığa ait çok sayıdaki tarihi ve kültürel varlığın günümüze kadar ulaşması, bölgemizin önemini ve değerini daha da artırmaktadır. Böylesine tarihi zenginliği içinde yaşatan, doğa harikası bölgemizin hak ettiği ilgi ve değere kavuşabilmesi için ulusal ve uluslararası düzede daha fazla tanıtılması, gerekli altyapının tesis edilerek, turizm potansiyelinin üst seviyeye çıkarılması amacıyla kurulan Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliğimiz, bu amaç doğrultusunda ve imkanları ölçüsünde faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir. Bu amaç kapsamında, 'Frig Yürüyüş Yolu'nun uluslararası standartlara uygun işaretleme ve bilgilendirme, yönlendirme çalışmalarını tamamlayarak doğa sporcularının hizmetine açmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Tuna, çalışmanın, yaklaşık 500 kilometrelik bir alanı kapsadığını ve Kütahya'daki Yenice Çiftliği'nden, Afyonkarahisar sınırları içerisinde bulunan Seydiler'den başlayarak, Eskişehir'deki Friglerin dini merkezi olan Yazılıkaya'da birleştiğini ve Ankara'nın Polatlı ilçesinde bulunan yine Friglerin siyasi başkenti Gordion'a (Yassıhöyük) kadar uzandığını açıkladı.

"Frig Yürüyüş Yolu" projesinde emeği geçen Doç. Dr. Hüseyin Sarı ve ekibi ile destekleyen herkese teşekkür eden Tuna, söz konusu çalışmayla tarihin yeniden can bulduğunu ve yöredeki turizmin canlanacağını ümit ettiğini sözlerine ekledi. 

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da tarihle iç içe, kültür başkenti Eskişehir'de böyle bir toplantı gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.  

Konuşmaların ardından proje ekibi ile emeği geçen grup liderlerine, Tuna, Koca ile Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay tarafından Yazılıkaya (Midas) Anıtı'nın maketi hediye edildi.  

Öte yandan, valiler, milletvekilleri ve beraberindekiler, Friglerin Yazılıkaya'da yerleşim yeri olarak seçtiği bölgeyi gezdi ve Midas Anıtı önünde 5 ilden gelen yaklaşık 200 doğa sporcusuyla fotoğraf çektirdi. Program, pan flüt sanatçısı Aydın Yavaş ve ekibinin verdiği konserle sona erdi.

Oktay Özden, Mürsel Çetin/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa bugün çifte açılışa sahne oldu!
  • 19.05.2015 12:16

Bursa bugün çifte açılışa sahne oldu!

Restorasyonu tamamlanan Eskişehir Han ile Bursa'nın en büyük kent parkı Hüdavend ...

AÜ Hastanesi, Kamu Hastaneleri Birliği’ne tahsis edildi
  • 08.03.2014 11:31

AÜ Hastanesi, Kamu Hastaneleri Birliği’ne tahsis edildi

Eskişehir Valiliği, AÜ ve Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ...

Eskişehir’de Türk Dünyası Alışveriş Günleri düzenlenecek
  • 15.02.2014 10:15

Eskişehir’de Türk Dünyası Alışveriş Günleri düzenlenecek

Eskişehir Valisi Tuna 'Eskişehirliler ile şenlik havasında bir daha kucaklaşmak ...

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ETİ Sualtı Dünyası kapılarını açtı
  • 21.01.2014 15:25

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ETİ Sualtı Dünyası kapılarını açtı

Eskişehir’in ilk akvaryumu ETİ’nin sponsorluk desteği ile açıldı ...

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri
  • 31.12.2013 09:04

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri için basın toplantısı i ...

Eskişehir, parklar ve müzeler kenti olacak
  • 18.11.2013 11:23

Eskişehir, parklar ve müzeler kenti olacak

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir'in bundan sonra Türk dünyasının kal ...