maritbet girişmaritbet
Mütekabiliyetle yabancılara 21 milyar dolarlık gayrimenkul satıldı!

Mütekabiliyetle yabancılara 21 milyar dolarlık gayrimenkul satıldı!

Türkiye'de yabancılara gayrimenkul satışı 2003 yılında AKP'nin yaptığı yasal düzenlemelerden sonra başladı. 2003 yılından 2012'nin Haziran sonuna kadar, yabancılara toplamda 20.6 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldı

 

Türkiye'de yabancılara gayrimenkul satışı 2003 yılında AKP'nin yaptığı yasal düzenlemelerden sonra başladı. 2003 yılından 2012'nin Haziran sonuna kadar, yabancılara toplamda 20.6 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldı.

125 BİN YABANCI TAŞINMAZ ALDI

Söz konusu dönemde, 125 bin 449 yabancıya 89 milyon 358 bin 947 metrekare büyüklüğünde 116 bin 455 adet taşınmaz satışı gerçekleşti. Türkiye'de yabancılara en fazla gayrimenkul satılan iller sırasıyla; Konya, Antalya, Muğla, Ankara, Aydın, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırşehir ve Mardin. En az ilgi gören iller ise Siirt, Ardahan Gümüşhane, Van ve Muş. En fazla alım yapan ülke vatandaşları ise Almanya, Avusturya, İngütere, Hollanda ve Yunanistan.

YABANCILAR PUSUDA BEKLİYOR

Mayıs ayında kabul edilen ve "Mütekabiliyet Yasası" olarak bilenen düzenleme ile "yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin sınır genişletildi." Düzenlemeye göre, yabana uyrukluların kişi başı edinebileceği gayrimenkulün yüzölçümü, yani yabancıların toplamda edinebileceği gayrimenkul alanı genişletildi.

YENİ DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

Eski düzenlemeye göre, yabancı uyruklu olanlar bir yerleşim biriminde imarlı alanların yüzde 10'undan fazla gayrimenkul edinemiyorlardı. Yeni düzenleme ile imarlı alanların yüzde 10'u şeklindeki sınırlama, yerleşim biriminin yüzölçümünün yüzde 10'nu şeklinde genişletildi. Eski düzenlemede, yabancı uyruklu bir gerçek kişinin Türkiye genelinde sahip olduğu gayrimenkul alanının toplamı 2.5 hektarı geçemiyordu. Yeni düzenlemeyle, bu sınır 30 hektar olarak genişletildi. Bakanlar Kurulu bu miktarı iki katına kadar artırma yetkisine sahip. Yabancılara getirilen işyeri ve konut sınırlaması kaldırıldı. Artık yabancılar dilediği sayıda mesken, işyeri, arsa edinebilecek. Düzenlemenin getirdiği en önemli değişiklik ise "mütekabiliyet" yani karşılıklılık ilkesinin kaldırılması. Eski düzenlemeye göre, Türk vatandaşlarına mülk edineme izni vermeyen ülkeler Türkiye'de mülk edinemiyorlardı. Bu ilke kaldırıldı.

YETKİ BAKANLAR KURULU'NDA

Yapılan düzenlemeyle, Bakanlar Kurulu'na, ülke menfaatlerinin gerektiği hallerde yabancı uyruklu gerçek kişiler ve tüzel kişilere gayrimenkul satışını; ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçümü ve miktar olarak belirleyebilme, sınırlandırabilme hatta kısmen veya tamamen durdurabilme veya yasaklayabilme yetkisi verildi.

183 ÜLKEYE SATIŞ SERBEST

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, geçtiğimiz hafta bir basın toplantısı düzenleyerek, "yabancılara gayrimenkul satışına" ilişkin yapılacak düzenlemenin ipuçlarını verdi. Bakan Bayraktarın açıklamasına göre, 183 ülkeye gayrimenkul satışında, yasadaki sınırlama dışında bir sınırlama yok. Düzenlemede, Türkiye'nin ilişkilerini dondurduğu Suriye, Ermenistan, Kuzey Kore gibi ülkeler ise "şartsız gayrimenkul alabilecek ülkeler listesinin dışında tutulurken, Çin ye İsrail gibi ülkelere "bir mesken" sınırlaması getiriliyor. Düzenlemeyle; Rusya, Gürcistan, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkeler ise sahil ve sınır illerinden olmamak kaydıyla gayrimenkul edinebilecekken, İran ve Irak gibi ülkeler de özel izinle gayrimenkul edinebilecek.

Sözcü

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı
  • 05.12.2011 17:43

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı

Yabancıların mülk satın alabilmesini sağlayan mütekabiliyet tasarısı tamamlandı. ...

2b yasa taslağı hazırlandı
  • 17.11.2011 12:57

2b yasa taslağı hazırlandı

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli 2B arazilerinin satışıyla ilgili tas ...

Iraklıların Türkiye'deki konutlara olan ilgisi devam ediyor!
  • 26.09.2017 12:02

Iraklıların Türkiye'deki konutlara olan ilgisi devam ediyor!

Irak vatandaşları, 2017 yılının Ağustos ayında Türkiye'den 317 konut satın alara ...

Yabancıların gayrimenkul alırken dikkat edecekleri 5 nokta
  • 02.09.2015 16:09

Yabancıların gayrimenkul alırken dikkat edecekleri 5 nokta

Türkiye’de yabancıların gayrimenkul edinimleri emin adımlarla ilerliyor. Beklene ...

Yabancıya konut satışında İstanbul bir adım önde!
  • 24.03.2015 14:25

Yabancıya konut satışında İstanbul bir adım önde!

Mütekabiliyet Yasası ile Türkiye’de yabancıya gayrimenkul satışı arttı ve İstanb ...