Mobilya sektörü uzun vadeli finansman modeli istiyor

Mobilya sektörü uzun vadeli finansman modeli istiyor

MOSDER Başkanı Davut Karaçak, mobilya sektörünün finansman maliyetleri nedeniyle zorlandığını ve üretimin sürdürülebilirliği için uzun vadeli finansman modellerine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Davut Karaçak, mobilya sektörünün üretim, istihdam ve ihracat gücüyle Türkiye ekonomisinin önemli yapı taşlarından biri olduğunu vurguladı. Sektörün sürdürülebilir büyümesi için finansman, iç talep, ihracat rekabeti ve nitelikli iş gücü başlıklarında yapısal adımların önemine dikkat çeken Karaçak, "Sektörümüz finansman maliyetleri nedeniyle zorlanıyor. Üretimin sürdürülebilir olması için uzun vadeli finansman modellerine ihtiyaç var" diye konuştu. Karaçak, özellikle KOBİ ölçeğindeki üreticilerin yüksek finansman maliyetleri nedeniyle zorlandığını ifade ederek, reeskont kredileri ve ihracat desteklerinin güçlendirilmesinin de sektör açısından kritik olduğunu belirtti.

İç pazar yavaşladı, ihracata destek talebi

İç pazarda dayanıklı tüketim talebindeki yavaşlamaya da değinen Karaçak, mobilya sektörünün geniş bir üretim ekosistemini beslediğini hatırlatarak, tüketici alım gücünü destekleyen politikaların üretim ve istihdama doğrudan katkı sağladığına dikkat çekti.

İhracatta ise kur politikası, artan maliyetler ve lojistik süreçlerde yaşanan aksaklıkların rekabet gücünü zayıflattığını belirten Karaçak, destek mekanizmalarının sadeleştirilmesi ve hızlandırılmasının önemine değindi. Mobilya ihracatında proje bazlı işlerin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Karaçak, teknik personelin yurt dışındaki vize süreçlerinde yaşadığı zorlukların operasyonları olumsuz etkilediğini belirterek, bu alanda çözüm geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

ABD pazarındaki ek vergi yüküne de değinen Karaçak, rekabeti zorlaştıran bu durumun, ticari gündemde öncelikli olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Karaçak, nitelikli iş gücü ihtiyacına vurgu yaparak, mesleki eğitimin sanayiyle daha güçlü bir şekilde entegre edilmesinin önemine işaret etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinpaş YTS Oktay Kaynarca ile birlikteliğe devam ediyor
  • 08.09.2026 10:54

Sinpaş YTS Oktay Kaynarca ile birlikteliğe devam ediyor

Tasarrufa dayalı faizsiz finansman alanında faaliyet gösteren Sinpaş Yapı Tasarr ...

Türkiye İMSAD’dan sektörün geleceğine ışık tutan kapsamlı rapor
  • 04.09.2026 15:14

Türkiye İMSAD’dan sektörün geleceğine ışık tutan kapsamlı rapor

İnşaat malzemesi sanayisinin çatı kuruluşu Türkiye İMSAD, sektörün güncel görünü ...

İnegöl'de yeni deneyim merkezi tasarım ve üretimi buluşturuyor
  • 04.09.2026 15:06

İnegöl'de yeni deneyim merkezi tasarım ve üretimi buluşturuyor

Kastamonu Entegre, Türkiye mobilya sektörünün önemli üretim merkezlerinden İnegö ...

“Hadi Alışveriş Kredisi” ile 12 taksit imkânı
  • 03.09.2026 17:17

“Hadi Alışveriş Kredisi” ile 12 taksit imkânı

TOM Bank; Hadi Alışveriş Kredisi ile Yataş Bedding, Enza Home, Divanev ve Puffy ...

Onarlı: "Tasarruf finansman modelinde müşteri sayısı yüzde 112 arttı"
  • 03.09.2026 15:31

Onarlı: "Tasarruf finansman modelinde müşteri sayısı yüzde 112 arttı"

Yüksek konut kredisi maliyetleri nedeniyle tüketicilerin finansmana erişim yönte ...

Sintra ile yaşam alanlarında yeni bir tasarım dili
  • 02.09.2026 15:38

Sintra ile yaşam alanlarında yeni bir tasarım dili

Geometrinin dengeli çizgilerinden ilham alan Sintra Koleksiyonu, ceviz görünümlü ...