maritbet girişmaritbet
Daniel Libeskind, Metsan'ın Kartal projesi için İstanbul'da!

Daniel Libeskind, Metsan'ın Kartal projesi için İstanbul'da!

İkiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelendirilmesinin baş mimarı Daniel Libeskind, Türkiye’deki mimarlık projeleri için Metsan Mimari Ofisi ile işbirliği yapacak

İkiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelendirilmesinin baş mimarı Daniel Libeskind, Türkiye'deki mimarlık projeleri için Metsan Mimari Ofisi ile işbirliği yapacak. İşbirliği çerçevesinde ilk ortak proje Metsan İnşaat'ın Kartal'daki yeni projesinde gerçekleştirilecek.

İnşaat sektöründe 1961 yılından beri faaliyet gösteren Metsan, Türkiye'deki mimari projelerde işbirliği yapmak üzere dünyanın en ünlü mimarları arasında yer alan Daniel Libeskind ile anlaştı. Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelendirilmesinin baş mimarı olan Daniel Libeskind, işbirliği çerçevesinde ilk olarak Metsan İnşaat'ın İstanbul'un yıldızı parlayan ilçesi Kartal'da gerçekleştireceği karma projeye imza atacak. Taşınacak olan Kartal Un Fabrikası ve çevresindeki 80.000 metrekare alanda yer alacak iddialı karma proje Kartal Yakacık metro istasyonu çıkışında yer alacak ve proje otel, ofis ve konuttan oluşacak.

Günümüzün en önemli  birkaç mimarından  biri olan Daniel Libeskind ile çalıştıkları ve onunla güç birliği yaptıkları için çok büyük heyecan duyduklarını ifade eden Metsan Yönetim Kurulu Üyesi Y. Mimar Cemalettin Satoğlu; Libeskind'in projelerini uzun zamandır ilgi ve takdirle takip ettiğini belirtti.

Daniel Libeskind-Cemalettin Satoğlu

Libeskind ile Almanya'daki bir fuarda tanışma fırsatını elde ettiğini, daha sonra New York'taki ofisinde görüştüklerini anlatan Cemalettin Satoğlu, “Daniel Libeskind' ile Türkiye'de gerçekleştirilecek projelerde iş ortaklığı yapmak üzere el sıkıştık. Dünyaca ünlü bir mimarla anlaşmanın verdiği sevinçle ofisinden çıkarken, Kartal'da hayata geçirmeyi düşündüğümüz projemiz aklıma geldi. ‘Neden işbirliğimiz bu proje ile başlamasın?' diye düşünerek, tekrar ofise geri döndüm ve bu fikrimi Libeskind ile paylaştım. Böylece, Türkiye'de yapacağımız ilk proje, Kartal'daki kendi arazimiz üzerindeki karma proje olacak. Projenin en önemli kısmı taklit edilen ve alışılmışı değiştiren bir mimarın Kartal gibi bir bölgeye katacağı değer. Dünyanın en önemli mimarının İstanbul'un gelişmekte olan ve en hızlı değerlenen bölgelerinden Kartal'a yapacağı bu eserler sadece yaşam ve çalışma alanı olarak kullanılmayacak, dünya mimarlık tarihinde de yeri bulunacak birer eser olacak” dedi.

İstanbul'a, Dünya'da İlgi Görecek Modern Yapılar Katmalıyız

İstanbul'un dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olarak sayısız tarihi yapıya ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Cemalettin Satoğlu, ‘'Biz bundan sonra İstanbul'un tarihi olduğu kadar modern yapılarıyla da gündeme gelmesini istiyoruz. Dünyanın önde gelen metropolleri Londra, Paris ve Berlin'de eski ve yeni diye adlandırılan bölümler var. Son yıllarda Türkiye'nin gelişimine paralel olarak tarihi ve kültürel kimliğinin dışında bir finans merkezi olarak da ön plana çıkan İstanbul'a, dünyanın dikkatini çekecek modern yapılar katmalıyız. İşte Libeskind ile Kartal'da oluşturacağımız yeni projenin bu düşüncemize paralel modern bir anıt özelliğinde olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Taklit edilen ve çığır açan mimar Daniel Libeskind

New York'ta 2001 yılında yıkılan ikiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelendirilmesi için yapılan yarışmada, master plan çizimini yapmak üzere baş mimar olarak Libeskind seçildi. Libeskind tasarladığı projelerle, Hiroshima Art Prize, Royal Institute of British Architects (RIBA) gibi uluslararası öneme sahip çok sayıda mimari ödül aldı. 

1946 Polonya doğumlu, Amerikalı uluslararası üne sahip bir mimar ve tasarımcı Daniel Libeskind, 1989 yılında, eşi Nina ile birlikte Studio Daniel Libeskind'i kurdu. Aynı yıl, Berlin'deki Yahudi Müzesi (Jewish Museum) mimari proje yarışmasını kazanarak uluslararası arenada ismini duyurdu. Tasarımını yaptığı önemli projeler arasında İngiltere'deki Imperial War Museum, Denver Sanat Müzesi genişletilmesi, West Side Alışveriş ve Eğlence Merkezi İsviçre, Royal Ontario Museum Toronto, Hyundai Genel Müdürlüğü Seul, Dublin Grand Canal Meydanı & Grand Canal Tiyatrosu gibi pek çok mimari değeri yüksek yapı bulunuyor.  Daniel Libeskind'in tasarladığı mimari yapıtlar, iddialı ve geometrik görünümleri ile kolaylıkla ayırt edilebilir bir mimari tarza sahip.

Daniel Libeskind mimarlık pratiğinin yanısıra mimarlık eğitiminde de aktif olarak yer alıyor. Yale Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi, Toronto Üniversitesi gibi birçok tanınmış okulda ders veren Libeskind, 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından Cultureconnect Programı kapsamında mimarlık için seçilen ilk kültür elçisi oldu. 

Libeskind'in yapıtları şimdiye kadar uluslararası birçok dergi ve yayında yer aldı. Eylül 2004 yılında Riverhead Books yayınevi Breaking Ground adlı bir Daniel Libeskind biyografisi yayınladı. Daniel Libeskind'in mimarinin kapsamını geliştirmeye olan yönelimi, kendisinin felsefe, sanat, edebiyat ve müziğe olan derin ilgisi ve bağlılığını yansıtıyor. Libeskind'in mimari felsefesinin temel taşını, yapıların somut ve algılanabilen insan enerjisi ile ortaya çıkarıldığı ve inşa edildiği yerin kültürel bağlamında ele alınmaları gerektiği oluşturuyor. 

Metsan İnşaat

İnşaat sektöründe  yarım asrı aşkın süredir deneyimli, dinamik ve yenilikçi anlayışı ile hizmet veren Metsan, bugüne kadar 500 bin metrekarenin üzerinde yapı inşaatı gerçekleştirmiştir. 1961 yılında Mehmet Satoğlu tarafından kurulan inşaat şirketi zaman içinde taahhüt ve kat karşılığı şeklinde; hastaneden konuta, otelden öğrenci yurduna, askeri yapılardan dini yapılara, huzurevine kadar birçok yapının inşaatını tamamlamıştır. Aynı yıllarda harita konusunda da hizmet veren Şirket bu dalda da Türkiye nin öncü kuruluşu haline gelmiştir. Metsan inşaat ve harita sektörü yanında gıda sektöründe Kartal Un Fabrikası ve Farina Bella markası ile, dekorasyon malzemeleri  ithalat ve ihracatında Woodart markası ile faaliyet göstermektedir. Firma, mimari, iç mimari ve restorasyon proje ve uygulamaları konusunda da yurt içi ve yurtdışında önemli projelere imza atmıştır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mimar Sinan, mimarlık tarihinin en önemli adamı!
  • 16.02.2015 10:09

Mimar Sinan, mimarlık tarihinin en önemli adamı!

Alldesign konferansı için İstanbul'a gelecek dünyaca ünlü mimar Daniel Libeskind ...

Daniel Libeskind ile Kartal’da bağlantı noktası oluşturuyor
  • 03.08.2014 10:04

Daniel Libeskind ile Kartal’da bağlantı noktası oluşturuyor

İlk etabında bulunan 430 rezidansın satışa sunulduğu projede, ilk etap 36 katlı ...

Metsan İnşaat Kartal projesi
  • 01.11.2013 13:36

Metsan İnşaat Kartal projesi

Daniel Libeskind'ın tasarladığı Metsan Nexus, Metsan İnşaat'ın projesi olarak İs ...

Nexus Metsan fiyatları 170 bin TL'den başlıyor
  • 01.11.2013 11:36

Nexus Metsan fiyatları 170 bin TL'den başlıyor

Nexus projesini inşa eden Metsan İnşaat'ta fiyatları 170 bin TL'den başlıyor ...

Metsan Nexus, Kartal’ın çehresini değiştirecek projesini 1 Kasım'da açıklıyor
  • 14.10.2013 08:18

Metsan Nexus, Kartal’ın çehresini değiştirecek projesini 1 Kasım'da açıklıyor

New York’ta Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelend ...

Metsan, Kartal’da un fabrikasını yıkıp sıradışı mimara bırakacak!
  • 29.06.2013 08:08

Metsan, Kartal’da un fabrikasını yıkıp sıradışı mimara bırakacak!

Kartal’da un fabrikasının bulunduğu 80 dönümlük arsada proje yapmak için ünlü sı ...