maritbet girişmaritbet
Çamlıca Tepesi'ne yapılacak caminin süresini mimarlar kısa buluyor!

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak caminin süresini mimarlar kısa buluyor!

Çamlıca'ya inşa edilecek cami için açılan proje yarışmasının seçici kurulundaki 9 isimden 5'i Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ'de görevli mimarlar

 

'Dâhi olmak lâzım'

Sinan Genim:  İstanbul silüetinde bu kadar etkin olacak bir yapıyı 40 günde projelendirmek imkânsız. 

Leonardo de Vinci ile Mimar Sinan bir araya bir gelseler 40 günde belki böyle bir şeyin avan projesini düşünebilirler. Bunun için dâhi olmak lazım. Ben kendimde böyle bir yetenek görmüyorum. En az 1 yıllık bir çalışmaya ihtiyaç var. Bu yarışma koşulları ile ortaya çıkacak camii "Ben yaptım oldu" felsefesiyle yapılacaktır. 

'Vay haline İstanbul'un'

Oğuz Öztuzcu: Jüri heyeti bürokratlardan oluşmuş. TOKİ kuruluşunun yetkilileri oradalar. Bu sahada çalışan çok sayıda mimar vardır. Doğan Kuban vardır mesela. Kuban, camilerin üstadıdır. Peki neden adı jüride yok veya neden en azından danışman bile değil? 

Bunların cevapları çok önemli. Profesyonellerce çıkarılmamış bir iş bu, işi bilenlerce yapılmıyor. Eğer böyle bir bakış açısıyla bu bina elde edilmek isteniyorsa, vay haline İstanbul'un. 

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Öztuzcu 'Acaba proje hazır mı?' 

Doğan Hasol: Çok iyi irdelenerek yapılmamış, aceleye gelmiş bir yarışma gibi görünüyor. Yarışma için verilen süreler son derece yetersiz. 

Düşünün, İstanbul için bir simge yapı yapacaksınız, böyle bir yapının projesi için açılan yarışmada mimarlara tanıdığınız süre 1 ay. "Acaba bu proje hazır mı şu an?" diye merak ediyorum. 

Çamlıca'ya inşa edilecek cami için açılan proje yarışmasının seçici kurulundaki 9 isimden 5'i Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ'de görevli mimarlar. Diğer 4 isimden Prof. Soygeniş ise jüride olmadığını, isminin izinsiz kullanıldığını açıkladı. Proje için verilen 44 günlük süreye ise mimarlardan farklı yorumlar geldi

İstanbul'da Çamlıca Tepesi'ne inşa edilecek 30 bin kişilik cami için Ataşehir'de bulunan "İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği" adlı bir dernek tarafından proje yarışması düzenlendi ve mimarlara 44 gün süre tanındı. 22 Temmuz'da gazete ilanı ile kamuoyuna duyurulan yarışma için projelerin son teslim tarihi 3 Eylül. Yarışmada birinci olan projeye 300 bin TL ödül verilecek. 

Proje yarışmasında danışman ve seçici kurul üyesi olarak bulunan 9 kişiden 5'i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ ve TOKİ'nin iştiraklerinde görevli mimarlar. Jüri başkanı Mehmet Ali Kahraman, bakanlıkta mekânsal planlama genel müdürü. 

Danışman üye Fatma Varank ise Kahraman'm yardımcısı. Yine seçici kurulda yer alan Ayşe Çalkan TOKİ Başkan Yardımcısı. Mehmet Erdal ise TOKİ iştiraklerinden "Emlak Pazarlama, İnşaat, Proje Yönetimi ve Ticaret A.Ş'nin genel müdürü. TOKİ iştiraklerinden Emlak Konut GYO'da etüt proje müdürü olan Hicran Çakmak da seçici kurulda. 
Yarışmanın diğer danışman ve seçici kurul üyeleri ise şöyle: Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Vahap Kanitoğlu (Refahyol döneminde Başbakan olan Necmettin Erbakan'm sivil koruması idi), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi ve geçen hafta ibadete açılan Mimar Sinan Camii'nin mimarı Hilmi Şenalp. 

'JÜRİ ÜYESİ DEĞİLİM'

Adı yarışmada seçici kurul üyesi olarak duyurulan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. 
Dr. Murat Soygeniş ise isminin izni ve haberi olmadan kullanıldığını belirterek, jüri üyesi olmadığının yarışmayı düzenleyen derneğe iletildiğini kaydetti. 

Öte yandan, gazete ilanı ile kamuoyuna duyurulan yarışmaya katılacak mimarlara, "İstanbul'un hem dört bir yanından görülecek, hem de simgesi olacak cami"nin projesini hazırlamaları için 44 gün süre verildi. Şartnamede yarışmayı kazanan mimarın eser sahipliği hakkından vazgeçmesi de isteniyor. 

'BİZ FAKİR ERDOĞAN...'

Başbakan Erdoğan, dün gece Kanal 24'te Çamlıca'daki cami projesiyle ilgili eleştirileri de yanıtladı. Erdoğan, "Köşe yazısını okumuşsunuz; 'Padişahlar kendi sağlığında cami yaptırırlar, Sultan Recep Tayyip Erdoğan'ın da camisi yapıldı' gibi... Ne diyorsunuz?" sorusuna, "Elhamdülillah bizim öyle bir derdimiz falan yok. Biz fakir Tayyip Erdoğan..." yanıtını verdi. 

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...