maritbet girişmaritbet
Babalar yaptı, oğulları restore edecek

Babalar yaptı, oğulları restore edecek

Mimar Murat Tabanlıoğlu'nun babası, AKM'nin mimarı... Aydınlatma işini üstlenen Jan Dinnebier'in babası da AKM'nin ilk aydınlatma tasarımcısı... Şimdi bu ikili restorasyon için buluşuyor...

 Mimar Murat Tabanlıoğlu'nun babası, AKM'nin mimarı... Aydınlatma işini üstlenen Jan Dinnebier'in babası da AKM'nin ilk aydınlatma tasarımcısı... Şimdi bu ikili restorasyon için buluşuyor...

AKM'yle ilgili şu anda onaylı tek proje olan Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılan projenin ilginç bir hikâyesi olduğu ortaya çıktı.

1956'da AKM projesini hayata geçiren ve yangın öncesi ve sonrası iki kez restorasyon projesi çizen Mimar Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu, o dönemde 6-7 yaşlarındaydı... Büyüyünce de baba mesleğini seçerek mimar oldu.

DESTEK ALAN PROJE

 "AKM benim kardeşim" diyerek yapının önemini dile getiren Murat Tabanlıoğlu, babasının eserini restore etmek için kolları sıvadı...

AKM'de tadilat, tamirat ve depreme karşı güçlendirme için bu ay sonunda ihaleye çıkılacak. 2008'de tam ihaleye çıkılacakken Anıtlar Koruma Kurulu'na bir sendikanın yaptığı başvuru üzerine restorasyon projesi iptal edilmişti.

Tabanlıoğlu Mimarlık, bu proje iptal edildikten sonra yeni bir proje daha hazırladı. Bu projeyle de Kültür Bakanlığı, Anıtlar Kurulu ve STK'ların desteğini aldı. Tadilat, tamirat ve güçlendirme çalışmalarının ekim ayında başlaması ve 2013 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirilmesi öngörülüyor. Projenin maliyeti yaklaşık 115 milyon lira olacak.

AKM restorasyonu projesi bir ilginç tesadüfe daha sahne oldu... Daha önce binanın yapımında çalışan kim varsa tek tek arandı. Restorasyonun aslına tam uygun olabilmesi ve projede eksiklik kalmaması amacıyla AKM'nin ilk inşaatında görev yapan herkesin bilgileri bugüne taşındı. AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu ile o yıllarda birlikte çalışan Almanya'nın ilk aydınlatma tasarımcısı Johannes Dinnebier'e de ulaşıldı. AKM'nin aslına uygun restorasyonu için tüm çalışanlar gibi Dinnebier'in ilk yaptığı aydınlatma tasarımının da çok önemli olduğu belirtildi. İlginç bir tesadüf; Dinnebier'in oğlu da tıpkı Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat gibi baba mesleğini seçmişti.

OĞULLAR İŞ BAŞINDA…

Şimdi oğul Jan Dinnebier de babası gibi aydınlatma tasarımcısı olarak AKM'nin restorasyonuna imza atmaya hazırlanıyor. Tıpkı Mimar Hayati Tabanlıoğlu'nun mimar olan oğlu Murat gibi... Tabanlıoğlu'nun hazırladığı projenin, Kültür Bakanlığı tarafından da onaylanması gerekiyor. Anıtlar Koruma Kurulu'nca da onaylı tek proje olan bu çalışmaya göre restorasyonun başlaması bekleniyor.  

Habertürk

Sultan UÇAR/AHT

Yorum Yaz