maritbet girişmaritbet
Azerbaycan'daki Haydar Aliyev Merkezi'nin tasarımında Zaha Hadid imzası

Azerbaycan'daki Haydar Aliyev Merkezi'nin tasarımında Zaha Hadid imzası

DİA Holding, Azerbaycan’ın simgesi haline gelecek olan Haydar Aliyev Merkezi’ni ünlü mimar Zaha Hadid’in imzasıyla hayata geçirdi

Son yıllarda yurtdışında adını sıkça duyuran inşaat sektörü ve Türk mühendisleri, başarılarına bir yenisini daha ekledi. Azerbaycan'ın başlıca ve en büyük sembollerinden biri haline gelen ve dünyada da ünlenen Alev Kuleleri'ni inşa eden DİA Holding, 205 milyon euroya mal olan Haydar Aliyev Merkezi projesini hayata geçirdi. Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in tasarımını yaptığı proje şimdiden Azerbaycan ve Bakü şehrinin simgesi haline geldi. Merkez, Azerbaycan mitolojisinde Hazar'ın yükselişini mimariye yansıtıyor.

Projenin inşaatının 3.5 yılda tamamlandıklarını belirten DİA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hassan Gozal, projenin tamamının Türk mühendislerinin ve işçisinin başarısı olduğunu vurgulayarak, “Projede bin 500 kişi çalıştı. Dünyanın yağım tekniği açısından en zor eserlerinden birini yaptık. Üzerinde kullanılan kompozit hiçbir parça birbiriyle benzer değil. Dış kabuk, 15 binden  fazla sayıda ve her biri farklı ölçü, şekil ve eğrisel yüzeye sahip panellerden oluşuyor. Avrupa'da üretilen paneller bir lego bulmaca misali taşıyıcı uzay kafes sistemi üzerine tek tek monte edildi. Aynı zamanda tüm bu süreçlerde Azerbaycan'ın zorlu kış şartlarıyla mücadele ettik. Bu zorluklara rağmen 101 bin metrekarelik bu şaheseri kısa sürede ortaya çıkardık” dedi.

Zaha Hadid'in dünya üzerindeki projelerinin inşaasının yaklaşık 10 yıl sürdüğünü aktaran Gozal, bu projenin mimarının en büyük ve en kısa sürede bitirilen projesi olduğunu söyledi. 

Binanın ses akustiği ODTÜ'den

Projenin en önemli yerlerinden birisinin 980 koltuklu oditoryum bölümü olduğunu ifade eden Gozal, Zaha Hadid'in eğrisel ve akışkan tasarım çizgisini bu bölümde de sürdürdüğünü aktardı. Oditoryumun akustik olarak dünyanın en iyi salonu olduğunu anlatan Gozal, “Salonun ses akustiğini Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin mühendisleri yaptı. İçerisinde kullanılan beyaz meşe, Kuzey Amerika'dan 200 TIR ile getirildi. Beyaz meşeden üretilen salon sesi yansıtma ve kalitesini korumada dünyanın en iyi malzemesi” dedi.

2 milyar euroluk proje gerçekleştirdi

DİA Holding'in 7 yıllık genç bir şirket olmasına rağmen Azerbaycan'da birçok projeye imza attığını belirten Gozal, sözlerine şöyle devam etti: “Bugüne kadar 2 milyar euroluk projeyi hayata geçirdik. Ülkede gerçekleştirmemiz gereken 400 milyon euroluk taahhüt işimiz daha var. Bu projelerden en büyüğü, Şahdağ'da gerçekleştirdiğimiz Yaz-Kış Turizm Kompleksi projesi. Proje 4 faz halinde tamamlanacak ve 2014 yılında teslim edilecek. Bu eserler, Azerbaycan'ın değişen yüzünün, iddialı bir şekilde dünyanın önüne çıktığı projeler. Haydar Aliyev Merkezi de sadece bugüne değil geleceğe yönelik bir proje. Azerbaycan, tarihsel, kültürel zenginlikleriyle hem de petrol zenginliklerini doğru kullanmakla ben varım diyor.Proje kültürel zenginliğinin yanısıra Azerbaycan'ın turizm açısından tanıtımına katkıda bulunacak. Aynı zamanda Bakü şehrinin değerini artıracak, bulunduğu bölgenin mimari yapısını değiştirecek, böylece ülkeye gelecek turist sayısında ciddi artış sağlayacak.”

Taylan BÜYÜKŞAHİN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakü'de Haydar Aliyev Merkezi'nin dış cephesine Türk bayrağı yansıtıldı
  • 08.02.2023 10:33

Bakü'de Haydar Aliyev Merkezi'nin dış cephesine Türk bayrağı yansıtıldı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün mimari sembollerinden Haydar Aliyev Merkezi'nin ...

Irak Merkez Bankası inşaatında Doka Türkiye imzası!
  • 18.10.2021 16:06

Irak Merkez Bankası inşaatında Doka Türkiye imzası!

Yaklaşık 6 yıl önce kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Irak asıllı İngiliz m ...

Zaha Hadid Architects, Talinn Limanı Master Planı Yarışması'nı kazandı
  • 05.09.2017 16:59

Zaha Hadid Architects, Talinn Limanı Master Planı Yarışması'nı kazandı

Zaha Hadid Architects, Talinn Eski Şehir Limanı'nın yenilenmesi projesi için yap ...

Zaha Hadid, Kartal için de çizmişti!
  • 02.04.2016 09:13

Zaha Hadid, Kartal için de çizmişti!

ABD’nin Miami kentinde önceki gün kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Zaha Hadid ...

Ünlü mimar Zaha Hadid hayatını kaybetti
  • 01.04.2016 08:51

Ünlü mimar Zaha Hadid hayatını kaybetti

Dünya çapında "Dekonstrüktivist" yapılarıyla tanınan Bağdat doğumlu ünlü mimar Z ...

Kartal'da E-5'in alt bölgesi şantiye alanı gibi
  • 05.02.2015 12:35

Kartal'da E-5'in alt bölgesi şantiye alanı gibi

Yıllar önce ünlü mimar Zaha Hadid’in Kartal için çizdiği kentsel dönüşüm projesi ...