maritbet girişmaritbet
Sultanbeyli'de fırsatlı konut projeleri

Sultanbeyli'de fırsatlı konut projeleri

Sultanbeyli, kaçak yapılaşmanın bütün yoğunluğuyla yaşandığı bölgelerden biri. Gayrimenkul stokunun neredeyse yüzde 80'lik diliminin bu yapılardan oluşması da somut kanıtlardan biri.

Sultanbeyli, kaçak yapılaşmanın bütün yoğunluğuyla yaşandığı bölgelerden biri. Gayrimenkul stokunun neredeyse yüzde 80'lik diliminin bu yapılardan oluşması da somut kanıtlardan biri. Ancak, bu durum, bölgenin şansı olarak da değerlendiriliyor. Çünkü, Sinpaş ile başlayan markalı proje akımının dönüşüm projesiyle daha büyük bir harekete dönüşmesi bekleniyor

YEDİ ADIMDA PİYASANIN NABZI

Sultan Emlak ofisinde 8 yıldır gayrimenkul danışmanlığı hizmetinde bulunan Günay Şahin, Sultanbeyli'deki yeni projeleri, yatırım fırsatlarını ve fiyatları inceleyip, bölgeyi değerlendirdi.

KONJONKTÜR

Sultanbeyli'deki gayrimenkullerin yüzde 80'i tapulu değildir. Buna rağmen yıkılıp yeniden yapılmaya müsait bir yapıda olması nedeniyle piyasa durgun değil. Ancak, tapulu olan bölgelere ilginin ve yatırımın daha fazla olduğunu belirtmek gerekiyor. Mesela tapulu bölgede Sinpaş gibi büyük bir şirketin proje yapıp uygulaması bölgeye oldukça hareketlilik getirdi. Ancak, Ümraniye ya da Kartal gibi bir ilgi yoğunluğundan söz etmek pek de mümkün değil.

YENİ YATIRIMLAR

Coğrafi açıdan çekici bir konumda olması kadar gelişime açık bir bölgede bulunması da bölgeyi yatırımcıların radarına sokmuş durumda. Şu anda daha çok araslara yatırım yapılıyor. Sinpaş'ın projesinin yapıldığı bölge son derece hareketli. Yatırımdaki genel eğilim ise, markalı konutlardan yana.

KİRALIKLARDA DURUM

Bölgede kira oranları İstanbul'un birçok ilçesinden yüksek olmasına rağmen kiralık ev bulmak zor. Bunun sebeplerinden biri bölgenin yatırımlar açısından yeni gelişiyor olması bir diğeri de bölge nüfusunun kalabalık olması. Diğer yandan satılık ve kiralık gayrimenkullerde el değiştirme eğilimi yok. Bu yüzden piyasanın durgunluğundan söz edilebilir.

SATILIKLARDA DURUM

Satılık piyasasında şu anda arsalara büyük ilgi var. Ortalama vermek gerekirse gerçekleşen satışlar içinde binalar yüzde 30'u, arsalar yüzde 70'i oluşturuyor.

ALICI PROFİLİ

Bölgedeki profil, burada yıllardır ikamet edenlerden oluşuyor. Semt dışından gelen alıcılarda daha çok yatırım amaçlı bir eğilim söz konusu.. Bu alımlar genelde oturum amaçlı kullanılmıyor; alıp satma sirkülasyonu var. Bölgede öne çıkan caddeler ise Fatih Bulvarı, Bosna Bulvarı, Petrolyolu Caddesi, Şanlıurfa Caddesi ve Fatih Bulvarı'na bağlanan bütün caddeler olarak ifade edilebilir.

TİCARİ GAYRİMENKUL

Tapudaki azllığa rağmen, ticari yapılar çok pahalı. Arsa alanlarının gittikçe azalması da bu durumda etkili bir rol oynuyor. Fatih Bulvarı üzerinde 90 metrekare bir dükkânın kirası 8-10 bin lira iken, satış bedeli 2.5-3 milyon arasında. Bölgeyi tercih eden spesifik bir kitleden söz etmek zor.

PRİM FIRSATLARI

Sultanbeyli de birçok arsanın tapusunun olmaması bölgeyi olumsuz etkilemekle birlikte, tapu verilmesine dair çalışmaların başlamış olması bölgede bir hareketliliği de beraberinde getirdi.

20 yıldır tapu olmamasına rağmen son iki yıldır tapu çalışmalarının yapılması gayrimenkulü olan kişilere gün geçtikçe prim sağlıyor. Ayrıca yeni projelerin yapılıyor olması bölgedeki arsaların ve dükkânların değerini arttırıyor.

---------------------------------------------

Avantajları ve dezavantajlarıyla eski, sıfır ve markalı konutlar

Sultanbeyli'de üç yatırım alternatifini inceledik. Eski bir konut mu ya da sıfır bir daireye sahip olmak mı daha avantajlı? Veya markalı bir konuta yatırım yapmak mı daha kârlı? Günay Şahin değerlendirdi.

ESKİ KONUT

Eski binada daire almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bölgedeki eski binaların en büyük dezavantajı seçimlerde, kaçak olarak inşa edilmiş olmaları.

Alıcı ne kadara alabilir?

Alıcı 2+1 bir daireyi 60-70 bin liraya alabilir.

Kira getirisi ne olur?

Bu dairenin kira getirisi 300-400 lira arasında olabilir.

SIFIR KONUT

Sıfır normal bir daire almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Sıfır dairenin en önemli avantajı olarak genelde tapulu bölgelerde yapılmış olması gösterilebilir. Deprem görmemiş ve planlı-projeli oluşu da artı bir değer olarak sayılabilir.

Alıcı ne kadara alabilir?

2+1 daire ortalama 140 bin liraya alınabilir.

Kira getirisi ne olur?

Kira getirisi 500 lira civarında olur.

MARKALI KONUT

Markalı konut almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Sultanbeyli'de markalı konut almanın avantajı, her açıdan güvenilir bir yapıdır. Çünkü bu konutlar genellikle tapusu olan arsalar üzerine inşa ediliyor. Ve tapu sistemi de genellikle müstakil.

Alıcı ne kadara alabilir?

Yine 2+1 daire 150-500 bin lira arasında alınabilir.

Kira getirisi ne olur?

Kira getirisi ortalama 750-1.000 lira arasında değişebilir.

ÜÇ YATIRIMDAN HANGİSİ DAHA KÂRLI?

Bunlardan hangisini almak daha kârlı olur? Neden?

Bunlar arasından imkân söz konusuysa tabi ki yeni yapılmış projelerden almak daha avantajlı. Çünkü Sultanbeyli'nin yüzde 80'lik kısmında tapu olmaması ve yapılmış binaların kaçak vasfı taşıması bir dezavantaj.Yeni projelerde ise bu durum ortadan kalkmış olacak.

---------------------------

LİVA İSTANBUL

Bölgenin değerinin yükselmesi adına en büyük hareketi başlayan isim olarak nitelendirilen Sinpaş'ın Liva İstanbul'u, tavan yükseklikleri 5 metreye kadar uzanan loft dairelerin yer aldığı 340 konut olarak planlandı. İki etaplı projenin ikinci etabı için tasırım çalışmaları sürerken, ilk etapta 100 metrekareye varan özel bahçelerin olmasını, bu etaptaki dairelerin nasıl olacağı konusunda bir ipucu olarak görmek mümkün. İlk etaptaki dairelerin büyüklükleri 50 ile 200 metrekare arasında olurken, ikinci etapta en küçük dairenin alanı 116 metrekare olarak belirlendi.

En büyük dairenin yine 200 metrekare olduğu projenin içinde yer alan Liva Hobi Akademisi ise hem çocukların hem de ebeveynlerin vakit geçirebilecekleri bir sosyal alan olarak tasarlandı. Akademide dil eğitimleri ve resim kurslarının dışında Özgür Şef ile yemek kursları da verilecek. Bu arada kapalı yüzme havuzları, fitness salonu, hamam ve squash alanının yanı sıra kış bahçelerine de yer verilen projeden ev sahibi olmak isteyenlere 72 aya kadar vade imkânı tanınıyor.

Adı:Liva İstanbul 

Yeri:  Sultanbeyli

Yapımcı firma:  Sinpaş Yapı.           

İlk etap teslim tarihi:Eylül 2013

İlk etap konut sayısı:340                                       

İlk etap konut tipleri:1+1, 2+1, 2.5+1, 3+1, 3.5+1, 4+1                           

Konut fiyatları:146.000-784.500 TL

BYCONCEPT HOMES

Sultanbeyli'de marka projelerden bir diğeri de Byconcept Homes. Bir karma çalışma olarak geliştirilen proje, konut, otel, AVM ve ofislerden oluşuyor. 21 bin metrekarelik arsa alanında geliştirilen projede ofis sayısı 150, oteldeki oda sayısı 216 olarak belirlendi. Spa, firness merkezi, sauna, Fin hamamı ve kapalı yüzme havuzların yer aldığı projenin en önemli özelliklerinden biri, A sınıfı enerji kimlik belgesine sahip olması ve akıllı ev teknolojisiyle donatılmış olması. Daire çeşitliliğinin stüdyolardan 4+1'lere kadar uzandığı projede alanlar, 40 ile 188 metrekare arasında. Projedeki metrekare fiyatları için belirlenen aralık ise,1.900 lira ile 2 bin 300 lira seviyesi..

Bycancept Homes için geliştirilen ödeme planına göre, yüzde 25 peşinatın yüzde1'ini ödemek ve geriye kalan bölümü 24 ay taksitlendirmek mümkün olabiliyor.  Yüzde 75'lik oran ise Albarakatürk veya Vakıfbank'tan kredilendirilerek yüzde 1.13'lük faiz uygulanıyor. 

Adı:  Byconcept Homes

Yeri:  Sultanbeyli

Yapımcı firma:  By Group

Teslim tarihi:  Aralık 2013

Toplam konut sayısı:  326

Konut tipleri:  Stüdyo,  1+1, 2+1, 3+1, 4+1

Konut fiyatları:  80.000 TL (Başlangıç fiyatı)

SULTAN KONAKLARI

Sultanbeyli'de şimdilik bir elin parmakları kadar sınırlı sayıda olan marka projelerden bir diğeri de Sultan Konakları. Proje, 23 bin 500 metrekarelik inşaat alanında geliştirildi. 176 konut olarak tasarlanan projedeki daireler, altı bloğa dağıtıldı. Daire alanlarının 105 ve 130 metrekare olmak üzere iki çeşitten oluştuğu projede daire çeşitleri de yine 2+1 ve 3+1'ler olarak iki tip olarak belirlendi.

Teslim tarihinin bölgedeki diğer projeler gibi 2013 olarak belirlendiği Sultan Konakları'nda kadın ve erkekler için geliştirilen iki ayrı fitness merkezi bulunuyor. Projenin sosyal yaşam alanlarındaki diğer unsurlar ise sauna, koşu ve bisiklet parkurundan oluşuyor. Proje, Sabiha Gökçen Havaalanı'na ve TEM Sultanbeyli gişelerine yakın bur konumda.

Adı: Sultan Konakları

Yeri:  Sultanbeyli

Yapımcı firma: Yapı Yatırım ve Marmara İnşaat

Teslim tarihi: Aralık 2013

Toplam konut sayısı: 176

Konut tipleri: 2+1, 3+1

RİNGS İSTANBUL

İçerisinde Rings AVM ve sosyal tesisi Rings Club'ün yer aldığı Rings İstanbul, dikey villa anlayışıyla inşa ediliyor. Projede, ikisi açık, biri kapalı olmak üzere üç yüzme havuzu, fitness ve jimnastik salonları, futbol, basketbol, voleybol sahaları, tenis kortları, squash alanı, mini golf sahası gibi spor alanları bulunuyor. Yüzde 75 oranında yeşil alana sahip olan proje, Aydos Ormanları'nın yanında bulunuyor. Projenin ilk etabı Fiesta, Siesta ve Vista olmak üzere üç ayrı bölümden oluşuyor. Fiesta Evleri, 1+1 dairelerde teras ve kat bahçelerinden oluşurken, 24 blok ve 441 dairenin yer aldığı Siesta Evleri'nde 1+1'den 5+1 dubleks dairelere kadar farklı tipte konutlar yer alıyor. 58 daireden oluşan Vista Evleri'nde ise, 1+1'den 4+1'e kadar farklı büyüklüklere sahip konutlar mevcut. Vista Evleri'nden 1+1 daire satın alanlara, dairenin dışında 13 metrekarelik, içinde banyo da bulunan ayrı bir oda hediye ediliyor. Böylelikle 1+1 parası ödeyip 2+1 büyüklüğünde bir daireye kavuşmak da mümkün hale geliyor.

Adı:Rings İstanbul

Yeri:Sancaktepe

Yapımcı firma:Selin Yapı

İlk etap teslim tarihi:Mayıs 2013

İlk etap konut sayısı:592

Toplam Konut sayısı: 1.500

İlk etap konut tipleri:1+1, 2+1, 3+1(dubleks), 3+2(dubleks), 4+1, 4+2(dubleks), 5+2(dubleks)

Konut fiyatları:2.500-3.000 TL (metrekare)

Milliyet Emlak

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı
  • 03.10.2023 11:19

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı

Kurulduğu 2015 yılından bugüne kadar “Ulaşılabilir Lüks” stratejisiyle İstanbul’ ...

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"
  • 12.01.2023 17:08

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AAtölye'de düzenlenen AA Editör Masası' ...

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!
  • 06.10.2022 15:21

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!

Avrupa Ticaret Merkezi projesi, Artaş imzasıyla Avcılar'da hayata geçiriliyor. 1 ...

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"
  • 01.08.2022 17:27

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Odi ...

Türkiye'de 6 ayda 1,5 milyonu aşkın gayrimenkul satış işlemi yapıldı
  • 08.07.2022 11:40

Türkiye'de 6 ayda 1,5 milyonu aşkın gayrimenkul satış işlemi yapıldı

Türkiye'de bu yılın ilk 6 ayında 1,5 milyondan fazla gayrimenkul satış işlemi ya ...