maritbet girişmaritbet
Silivri'de alım satım durdu! İşte projeler!

Silivri'de alım satım durdu! İşte projeler!

Başbakan'ın açıkladığı çılgın proje sonrasında Silivri'de arsa talebi patlarken, arsasını satışa çıkaranlar daha sonra pişman olmamak için satışı durdurdu. Bölgede, proje açıklanmadan önce başlayan çok sayıda proje ise hızla hayata geçiriliyor

İstanbul Başbakan'ın Çılgın Proje olarak adlandırdığı kanal projesi şimdiden Silivri ve Çatalca bölgelerini etkilemeye başladı.
Bölgeyi Türkiye kadar, dünya için de çekim merkezi haline getirmesi beklenen Çılgın Proje ile birlikte bölgede alım yönünde yoğun talep artısı gözlenirken, başta tarlalar olmak üzere alım satımlar ise nerdeyse durma noktasına geldi.
Bölgedeki yapılaşmayı neredeyse sil baştan değiştirecek gibi görünen projenin, yeni yapı inşaatlarını villa gibi daha lüks alana kaydıracağı kaydediliyor.
Artacak yatırımlarla birlikte hem nüfus hem de ticari açıdan hareketlenecek bölgenin aynı zamanda otel yatırımcıları ve alışveriş merkezi yatırımcıları için de yeni fırsatlar yaratacağı konuşuluyor.
Bu nedenle bölgedeki otel yatırımlarında hareketlilik olması beklenirken, konut açısından da bölgede yoğunluk yaşanması bekleniyor.
Ekol Değerleme ortağı Deniz Arslan Başbakanın açıklamalarında bölgede net bir alanın tanımlanmamasının tüm bölgeyi spekülasyona açık hale getirdiğini belirterek, gelişmeye açık olabileceğini düşünülen yerlere ilişkin arayışların arttığını ama alım satımların durma noktasına geldiğini açıkladı.
Uzmanlara göre ise proje özellikle, yeni başlayacak konut projelerinde fiyatları artıracak. Kanal projesinin yeni başlayan projelerde ciddi bir pazarlama stratejisi olabileceği yorumu da yapılıyor. Bu sebeple de önümüzdeki dönemde bölgede çok fazla sayıda gerek villa gerekse de çok katlı konut yatırımının olacağı ve fiyatların da yukarıya doğru kademeli bir şekilde artış göstereceği tahmin ediliyor.

 

Kanal etrafında az katlı yapılar olmalı

Uzmanlar bundan sonraki aşamada bölgenin mimarisi ve planlamasının da en az proje kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Işıl Dinçer, bölge için yapılacak planların bölgenin kaderini belirleyecek kadar önemli olduğunu ifade ederken, "Projenin başarısı, konsepti ile çok doğru orantılı. Kanal etrafında bölge halkına acık, kesintisiz kullanım alanları ile bir canlılık yaratılmalı. Kanala paralel az katlı ilk bölgedeki yapılaşmaları bir sonraki sırada çok daha yüksek katlı yapıların takip etmesi projenin fizibilitesi için de gerekli" diye konuştu. Dincer, bölgenin rant beklentisinden çok yeşil alanları ve sosyal donatıları ile de mutlaka tamamlanıyor olması gerektiğini vurguladı.


Haramidere'deki sanayi tesisleri başka yere taşınabilir

Yeni yapılaşma projeden 2. derece olarak etkilenmesi beklenen Küçükçekmece ve Haramidere'deki sanayi tesislerini de etkileyecek. Uzmanlara göre sanayi tesisleri için bölge oldukça pahalı hale gelecek. Bu nedenle Kağıthane, Topkapı, İkitelli örnekleri gibi bölgenin de bir dönüşüme uğrayacağı kaydediliyor.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü ve Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği (LİDEBİR) Başkanı Işıl Dinçer, projenin açıklanmasıyla birlikte bölgede hareketlenmenin gözlendiğini kaydederek, rant beklentisinde olanların bölgedeki arazilere yatırım alternatiflerini araştırmaya başladığım söyledi.
En fazla etkilenecek bölgelerin Silivri ve Çatalca olacağını belirten Dinçer, "Projenin açıklanmasından çok daha önce özellikle Durusu ve civarında arazi alım satım işlemlerinde hareketlilik ve bunun da fiyatlara yansımasına şahit olmuştuk.
Önceleri 3. köprü güzergahı ve bağlantı yollarının bu hareketliliği gösterdiğini düşünsek de projenin açıklanması ile daha farklı beklentilerin de bölgeyi iyi bir yatırım alternatifi haline getirdiğini görüyoruz" dedi.


Çorlu-Çerkezköy hattı da projenin etki alanı içinde

Dinçer, projenin TOKİ'nin büyük projelerinden olan Kayabaşı'nın da bölgesini etkileyeceğini kaydederek, Kücükcekmece'den başlayan ve Silivri'nin Çorlu-Çerkezköy sınırlarına kadar uzanan bölgeyi de 2. derece etkileyeceğini söyledi. Dinçer, proje uygulamaya konulana kadar arazi fiyatlarının bundan etkileneceğini, sonrasında kamulaştırma ve kentsel dönüşüm projeleri ile konut ve ticari piyasanın kademeli olarak projeden etkileneceğini öngördüklerini dile getirdi.

Dinçer bölgenin konut gelişimini destekleyen alışveriş merkezi yatırımlarının da ön çıktığını belirterek, yatırımcıların iştahını kabartan havaalanı ve 3. köprü yolu bağlantılarının da cazibeyi artırdığını anlattı. Büyükçekmece'deki marina projesinin de yine destekleyici bir altyapı yatırımı olarak karşılarına çıktığım anlatan Dinçer, "Bundan sonra hangi tip projeler bölgede daha çok karsımıza çıkar diye düşünecek olursak, elbette öncelikle daha lüks konut projelerinin yanı sıra otel projeleri için de iyi bir bölge olacağını düşünüyoruz. Bölgedeki fazla sayıdaki gelişim alternatifi düşünüldüğünde bölge oteller vazgeçilmez yatırımlar olacaktır" dedi.


Ekol Değerleme ortağı Deniz Arslan ise Başbakanın açıklamalarında bölgede net bir alanın tanımlanmamasının tüm bölgeyi spekülasyona açık hale getirdiğini söyledi. Silivri'nin havaalanı ve şehrin batıya kaymasından dolayı kısmen değerli hale geldiğini anlatan Arslan, "Bu nedenle zaten imara açık olan yerler değerli hale gelmişti. Bu açıklamadan sonra şimdi de tarla tapulu yerler çok revaçta. Herkes orada gelişmeye açık olabileceğini düşündüğü yerlerin arayışında. Ama alım satımlar neredeyse durma noktasında. Tarla için öncesinde metrekaresini 50 liradan satılıyorsa ya da 100 liradan satılığa çıkaran şimdi sataş yapmak istemiyor. Arsa sahibi pişmanlılık yaşamamak için örnek fiyatlar oluşmasını bekliyor" diye konuştu.


"Silivri bölgesinde ne olursa alayım, gelecekte nasıl olsa kar ederim düşüncesi doğru değil" diyen Deniz Arslan, "İnsanlar kanalın geçtiği yeri aynen ikinci boğaz gibi düşünüyor ve buradaki fiyatlarında boğazdaki gibi yüksek olmasını bekliyor. Boğaz gibi panoramik bir manzara oluşturacak bir kanal değil.
Onu biraz gözardı ediyoruz. Burası bir kanal olduğu için boğazın oluşturacağı rantı kesinlikle oluşturmayacak" yorumunu yapa.

 


Silivri'de yükselen yeni konut projeleri

  • ¦ Fugalife Villaları - Silivri - Tokim İnşaat: 22.100 m2 arsa üzerinde 10.500 m2 inşaat ve 41 villa (240 m2 tripleks) Teslim 2012
  • ¦ Silivri Saray Evleri-Yumak İnşaat: 20.000 m2 üzerinde 86 adet konut (3+1 -145 m2,4+1 -230m2 dubleks) feslim 2011
  • ¦ Innovıa Seacoast Villas Silivri - Yeşil GYO: 87.000 m2 arsa üzerinde 32.000 m2 inşaat Teslim 2012
  • ¦ Kiptas Silivri Evleri 2. Etap - Kiptas: 2020 daire (2+1 - 75 m2) Teslime hazır
  • ¦ Cennet Konakları - Altun Yapı: 4.500 m2 arsa üzerinde 21 villa Teslime hazır
  • ¦ Kınalı Cağdaşkent - Anka Yapı: 253 konut (toplam 4 etap 1500 konut - Teslim 2011 Haziran
  • ¦ Erguvan Kent Çatalca - Kiptaş: 600 konut (2+1 - 75 m2, 3+1-107 m2, 3+1 - 125 m2) Teslim 2013
  • ¦ Boyalık Koy Evleri - Çatalca - Ercan inşaat: 18.000 m2 üzerinde 12 villa (2+1,3+1,5+1) Teslim 2009
  • ¦ Selimpaşa Emlak Konutları - Emlak GYO: 124.718 m2 üzerinde 820 konut (1 + 1 - 103 m2, 2+1 - 109 - 133,5 m2,3+1 -147-197 m2) Teslim 2010
  • ¦ Sunflovver - Silivri - Saral İnşaat: 923.000 m2 arsa ûzerinde 400 villa (261 - 480 m2 arası) Teslim Aralık 2009
  • ¦ Palmia Evleri - Silivri - Birleşim İnşaat: 8.500 m2 arsa üzerinde 60 konut (3+1 -132 -155 m2, 7+1 - 230 275 m2) Teslim 2008
  • ¦ Saklıbağ - Silivri - A Yapı ve Oğülmüş İnşaat: 100.000 m2 arsa üzerinde 61 bağevi (210 m2) Teslim 2011 Haziran
  • ¦ Sealybria - Silivri - Sinpaş: 288 donum arazı üzerinde 222 villa (427 - 508 m2) Teslime hazır
  • ¦ Starlife Villaları - Say Yapı Teknoloji: 90.000 m2 arazı üzerinde 90 villa (300 - 440 m2) Teslim Nisan 2008
  • ¦ Ekinsu Konakları - Barsan Grup: 10.000 m2 arazı üzerinde 80 konut (3+1 -130 m2) Teslim 2008
  • ¦ Enginkent - Silivri - Engin İnşaat: 17.500 m2 alan üzerinde 144 daire (3+1 -150 m2) Teslim 2008

Kaynak:  Leyla İlhan / Dünya

  • Etiketler:

Yorum Yaz