maritbet girişmaritbet
Körfez'den esen yatırım rüzgarı

Körfez'den esen yatırım rüzgarı

Körfez sermayesi, Batı ekonomilerinin kriz üstüne kriz yaşadığı günümüzde adeta kurtarıcı rolünü üstlenmiş görünüyor

Körfez sermayesi, Batı ekonomilerinin kriz üstüne kriz yaşadığı günümüzde adeta kurtarıcı rolünü üstlenmiş görünüyor. Ancak, bu ortamda daha çok Türkiye ile ilgilenmeyi tercih eden Körfez'den önemli bir kısmı gayrimenkul olmak üzere 30 milyar dolarlık yatırım bekleniyor

Bir dönemler finans piyasalarında istenmeyen Körfez ve Arap ülkeleri, Batı ekonomilerinin neredeyse çıkmaza girdiği şu günlerde adeta kurtarıcı rollerden birini üstlenmiş görünüyor. ABD, Avupa ve dünyadaki diğer gelişmiş ülkelerin bile likidite açıklarını kapatmak için Körfez ülkelerindeki yatırım fonlarına yoğunlaşması, bunun en somut göstergelerinden biri olarak kabul edilebilir. Ancak, bu noktada Türkiye'yi ilgilendiren ise Körfez fonlarının ABD mortgage krizinden ve Ortadoğu ülkelerindeki siyasi olumsuzluklardan etkilenmeleri nedeniyle daha güvenli ve cazip buldukları Türkiye ile ilgileniyor olması.

30 MİLYAR DOLAR GELDİ

Körfez ülkeleri, yani Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Umman'dan son 10 yılda Türkiye'ye 30 milyar dolarlık yatırım akmış durumda. Ancak, bunun, bir yıllık Körfez potansiyelinin sadece binde birini oluşturuyor olması, bölgenin Türkiye'ye yönelik ilgisi de göz önünde bulundurulunca olası yatırımın büyüklüğünü de ortaya çıkarıyor. Beklenti, Türkiye'nin, cazip projelerle önümüzdeki 3-5 yılda Körfez fonlarından 30 milyar dolar sermaye çekebileceği yönünde. Fonlar gayrimenkul, altyapı projelerinin yanı sıra sağlık, enerji ve sanayi projeleriyle de yakından ilgili.

Dünyanın en büyük yatırım fonlarına odaklanan Gulf-Turk Capital'in yaptığı açıklamalar da bu beklentileri doğrular nitelikte. Kuruluşun yaptığı açıklamaya göre, Körfez fonlarının toplam değeri 2.5 trilyon dolar ve şu ana kadar yapılmış yurtdışı yatırımlar ise 1.8 trilyon dolar. Gulf-Turk Capital Program Koordinatörü Suat Karabulut'un açıklamalarına göre, Sermaye Piyasa Kurulu'nun onayladığı sukuk tahvilleri de göz önüne alındığında Malezya ile karşılaştırıldığında gecikilmiş olsa da Türkiye, bölgenin tercihi de göz önüne alındığında bu durumdan kazançlı çıkabilir. 

LEVENT'E PROJE YAPAMAMIŞTI

Diğer yandan, şu ana kadar Körfez'den esen yatırım rüzgârından henüz yeterince yararlanılamamış olsa da önemli yatırımlar gerçekleştirilmiş durumda. Bu yatırımlar içinde en çok hatırlananı Sama Dubai Holding'in Levent'teki İETT garajı arazisini KDV hariç 980 milyon liraya satın alması, ancak hedeflenen burgu dev kuleleri yapamamasıydı. Ama, firmanın Türkiye'de 5 milyar dolarlık yatırım hedefi olduğu ve bunun içinde sağlık, alışveriş merkezleri, otellerin olduğu biliniyor.

Körfez'den gayrimenkulle ilgili bir diğer önemli yatırım, BAE sermayeli PJSC Şirketler Grubu'nun geliştirme bedeli 700 milyon dolar olan Büyükçekmece'deki???? Toskana Vadisi projesini tamamlaması ve ardından yeni bir proje için İstanbul'da Anadolu yakasından (NEREDE???) 400 milyon dolara arazi almasıydı.

Hatırlarda kalan bir diğer yatırım Kuveytli yatırım grubu Turkcapital'in İstanbul Çekmeköy'de geliştirilen İdealist Kent'in tamamlanan birinci etabından 22 milyon 842 bin dolar tutarında bir bedelle 92 daire

ve 9 villa satın almasıydı. Şirket, Büyükçekmece'de yine bir başka Körfez yatırımı olan Toskana Vadisi'nden de 21 villa satın almıştı.

YATIRIMLARI MERAK KONUSU

Gayrimenkul sektörünü ilgilendiren bir diğer yatırım Türkiye'de temsilcilik açan Dubai Islamic Bank'ın finansın yanı sıra konut ve enerji sektöründe de yatırım planı içinde olması.

Dubai Muhtelif Emtialar Merkezi (DMCC), Türkiye'de yatırım planlayan bir diğer kuruluş. DMCC konutun yanı sıra finans, enerji, altın ve çay pazarına da girmeyi planlıyor.

Bu arada iki Körfez sermayesinin daha Türkiye'de nasıl bir yatırım yapacağı merakla bekleniyor. Bunlardan birisi Kuveyt Maliye Bakanlığı, Libya Hazine Sekreterliği ve Abu Dabi Yatırım İdaresi'nin yüzde 75 hisseye sahip olduğu ABC Türkiye. Diğer isim iseStarbucks Coffee, The Body Shop, Topman, Topshop ve Vero Moda markalarını Türkiye'ye getiren Kuveytli Alshaya Group. Şirketin açıklamalarına göre, Türkiye'de üç yıl içinde 100 milyon dolarlık yatırım söz konusu.

TÜRKİYE'DE DİKKAT ÇEKEN BAZI YATIRIMLAR

Şirket    Yatırım   Yatırım miktarı

Sama Dubai Holding  Levent İETT garajı arazisi    980.000.000 TL

PJSC Grubu     Büyükçekmece-Toskana Vadisi projesi     700.000.000 $

PJSC Grubu     arazi     400.000.000*

TURKCAPITAL    Çekmeköy-İdealist Kent   22.800.000 $**

TURKCAPITAL    Büyükçekmece-Toskana Vadisi   21 villa**

*: Proje geliştirme bedeli

**: Var olan projelerden daire aldı

BEKLENEN YATIRIMLARDAN BAZILARI

Şirket    Yatırım alanı

Sama Dubai Holding  Alışveriş merkezi, otel, sağlık

Dubai Islamic Bank  Konut-enerji-finans

DMCCKonut-enerji-finans-altın-çay

Milliyet Emlak

Yavuz Karaman

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye Müteahhitler Birliği ''BAE, Türk müteahhitler ile çalışmak istiyor''
  • 12.04.2022 10:14

Türkiye Müteahhitler Birliği ''BAE, Türk müteahhitler ile çalışmak istiyor''

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2022 yılının ilk çeyreğine yönelik İnşaat ...

Körfez'in 1400 yıllık kalesi turizme kazandırılıyor
  • 12.10.2020 10:32

Körfez'in 1400 yıllık kalesi turizme kazandırılıyor

Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Hereke'nin Körfez ilçesi için çok önemli bi ...

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor
  • 10.10.2019 09:39

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kaçak yapıları incelemesinin ...

Bodrum'da yıkımlar sürüyor
  • 01.10.2019 11:18

Bodrum'da yıkımlar sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kaçak yapıları incelemesinin ...

Bodrum'da 8 proje, 4 otel inşaatı durduruldu
  • 21.08.2019 08:56

Bodrum'da 8 proje, 4 otel inşaatı durduruldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Muğla'nın Bodrum ilçesinde incelemelerde ...