maritbet girişmaritbet
Konutta yükselen yeni trend yeşil ve lüks rezidanslar!

Konutta yükselen yeni trend yeşil ve lüks rezidanslar!

Kentleşmeyle birlikte orta ve üst segmente hitap eden konut projesi sayısındaki artış sürüyor, insanlar artık başını sokabilecekleri evin aynı zamanda doğayla dost, çevreci olmasını istiyor. Tasarımın ön plana çıktığı projeleri tercih ediyor. Sosyal donatıların standart haline geldiği yeni projelerde, yeşil unsurlar, dikey, kat ya da teras bahçeleri ve peyzaj tasarımı da olmazsa olmazlardan...

Türkiye'de kentleşmenin hızlanmasıyla birlikte son on yılda özellikle orta ve orta üst gelir grubunun konut beklentileri çok değişti. Geçmişte 'başımı sokacak evim olsun yeter" beklentisi bugün geniş, zengin sosyal imkanlarla donatılmış, alışverişten spora kadar her beklentiye cevap verebilen evler ve konut alanları beklentisine dönüştü. Güvenliği, sosyal imkanları ve peyzajıyla insanı doğaya yakınlaştıran, yeşile duyarlı çocukların güvenle büyüyeceği bir mahalle ortamının oluşturulduğu projeler tercih ediliyor. Kentten kopmak istemeyenler, yoğun iş temposu olup da trafikte zaman harcamak istemeyenler için kent merkezleri de cazibesini hala koruyor. Kent merkezindeki yeni nesil rezidanslar zengin sosyal imkanları ve rezidans hizmetleriyle öne çıkıyor. Ekonomist dergisi olarak konutta son dönemde öne çıkan trendleri araştırıp inşaat şirketinin yaptıkları projeleri mercek altına aldık.

MESA KARTAL'A AÇILDI 

44 yılda 7 milyon metrekarenin üzerindeki bir alanda 75 bin konut yapan Mesa'nın Kartal'daki ilk projesi Kartal Mesa, 100 milyon TL'lik yatırım değerine sahip. Özgün mimarisi, yüksek standartları, sosyal donatılan ve yaşam alanları ile öne çıkan proje, kartal kanatlarından esinlenilen mimari formuyla dikkat çekiyor. Adalar'dan Tuzla'ya kadar uzanan geniş bir açıda panoramik deniz manzarasına sahip olan proje kapsamında, 9 bin metrekareyi aşan peyzaj alanı, kat bahçeleri ve teraslar bulunuyor.

Açık yüzme havuzu, yürüyüş parkuru, tenis kortu gibi spor salonları, havuzlar, rekreasyon ve hobi alanları, kafe, çocuk kulübü, kapalı otoparkı, toplantı odaları gibi sosyal donatılara sahip. Farklı kullanıcı profilleri için tasarlanan ve 32 katlı tek bloktan oluşan proje, 1+1'den, 5+1'e kadar farklı büyüklüklerde 10 ayn tipte 286 adet konuttan oluşuyor. Konutların Nisan 2014'te teslim edileceği projede, doğal ışıktan, su kullanımına kadar ekolojik yaklaşımlar ön planda tutulmuş. 

İZMİR'İ KARMA PROJE

İş GYO'nun 150 milyon dolarlık yatırımla İzmir'de gerçekleştirdiği Ege Perla projesi, 46 ve 29 katlı iki kuleden oluşuyor. İçinde 111 konut, 65 home ofisin yer aldığı bir karma proje olan Ege Perla, 18 bin 392 m2 alan üzerinde kuruluyor. İki bodrum katı otopark ve 4 katlı alışveriş merkeziyle brüt 130 bin m2'ye oturacak olan projede anahtar teslimi 2015 yılında yapılacak. Projede dairelerin büyüklükleri 1+1 ile 5+1 arasında değişirken, yüzme havuzu, spa, fitness merkezi, spor alanları gibi sosyal donatılar da mevcut. İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, "En önemli liman kentlerimizden biri olan İzmir'in potansiyelinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu potansiyel nedeniyle İzmir'e yakın zamanda pek çok yatırım gelecek" diyor. 

İDEAL BÜYÜKLÜK 

Konut sektörünün öncülerinden olan Soyak, İzmir'de Soyak Mavişehir Optimus'la günümüz insanının yaşam tarzına daha uygun olan 'ideal' büyüklüklerde konut konseptini yarattı. Modern teknolojinin kullanıldığı bin 100 konuttan oluşan Soyak Mavişehir Optimus'ta 1+1, 2+1 ve 3+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 bahçeli dubleksleri yer alıyor. Proje, tamamlandığında İzmir'in LEED Gold sertifikalı ilk yeşil sitesi olacak. 2 bin 250 konuttan oluşan 'az katlı bina' konseptiyle İzmir'de yükselen Soyak Siesta, yeşil çatı uygulaması ve çevre dostu bir yaklaşımla 5 etap olarak planlandı. Proje, sosyal olanaklar açısından da zengin.

Halkalı'da yer alan Soyak Evostar, bin konuttan oluşurken projede stüdyo 1+1, 2+1, bahçeli dubleksler ve 3+1 evler bulunuyor. Projede, gereksiz hacimlerden doğan satış fiyatları, ekstra ısıtma, soğutma, elektrik, su, temizlik ve aidat giderleri en aza indirildi. Eylül 2013'te teslimleri başlayacak projede, 24 saat kapalı devre güvenlik kamera sisteminin yanı sıra, intercom sistemi ve IPTV hizmeti de bulunuyor. Halkalı'da yer alan bin 121 konutluk Soyak Park Aparts'da özel peyzaj tasarımlı bahçeler, suni göl, yüzme havuzlan, basketbol ve tenis sahaları, sosyal tesisleri ile dikkat çekiyor. Zincirlikuyu'da yer alan Soyak Soho, LEED Gold sertifikasına aday olması ile öne çıkıyor. Soyak Soho ayrıca Emlak Oscar'ı olarak nitelendirilen ve bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen 'Türkiye'nin En Başarılı Emlak Yatırımları 2012'de Yeşil Bina kategorisinde birinci oldu. Proje, toplam 77 rezidans daire ve 4 bin m2'ük ofisten oluşuyor.

AVRUPA YAKASI'NDA 

Teknik Yapı Metropark projesi, Teknik Yapı'nın Avrupa Yakası'nda gerçekleştireceği proje serisinin ilki olarak adlandırılıyor. Halkalı da satışa çıkan projede projede bin 272 daire yer alıyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Baş kanı Nazmi Durbakayım, 1982 yılında inşa ettikleri Bahariye Halı Fabrikası'nın yerine konut projesi yaparak sivil kentsel dönüşüme katkı sağladıklarını söylüyor. 

Kasım 2015'te bitmesi planlanan projede avlu konsepti uygulanırken işletim maliyeti ve mevcut alanların daha etkin kullanılabilmesi için sosyal tesislerde fazla abartıya kaçılmıyor. 

MECİDİYEKÖY VE ÇEHRESİ 

İstanbul'un en merkezi lokasyonu olan Ali Sami Yen arsası üzerinde hayata geçirilen 'Torun Center', Türkiye'nin en önemli mimarlarından Aga Khan Ödüllü Mimar Emre Arolat tarafından konut, ofis ve ticari alanların yer alacağı meydanı ile bir karma kullanım projesi olarak tasarlandı. Mecidiyeköy'ün çehresini değiştirmesi beklenen proje, önünde yer alan 10 bin m2'lik 'kent meydanı' ile İstanbul'da bu büyüklükte bir meydana sahip illi ve tek proje olma özelliğini taşıyor. Projenin, 42'şer kadı iki blokunda 500 civarında rezidans ile 36 katlı tek blokta ise toplam 87 bin m2'lik alana yayılan ofis ve ticari mekân bulunuyor. 

2 MİLYON M2'LİK PROJE 

Eroğlu Gayrimenkul, konut, alışveriş merkezi ve ticari gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteriyor. Eroğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, önümüzdeki dört yıl içerisinde tamamlamayı planladığı projelerin toplam büyüklüğünün 2 milyon metrekareye ulaşmasını hedeflediklerini söylüyor. 

Şirketin satışı ve inşaatı devam eden projeleri ise şöyle; Skyland İstanbul, 6 katlı alışveriş merkezi, 44 katlı ofis kulesi, 300 oda kapasiteli 5 yıldızlı uluslararası otel ve 730 adet rezidanstan oluşan karma kullanımlı bir proje. İstanbul Lounge 1 projesinde 58 ila 228 m2 arasında değişen 792 adet konut bulunuyor. İstanbul Lounge 2 projesinde, 605 adet konut bulunurken, projede yaşam Nisan ayında başladı. Florya Ekşinar Konaklan ise 230 dairelik konut ile 73 adet home-ofis ve 5 mağazadan oluşuyor bulunuyor. Platform Merter, iş dünyasını, ofis konseptiyle şehrin kalbine taşıyan Eroğlu'nun Harmony Towers projesi, 6 katlı Teras Evleri, 23 ve 28 kadı kuleleri, AVC'si (Alışveriş Caddesi) ile Bursa'da konumlanıyor. 

DENGELİ YAŞAM 

Sinpaş GYO'nun Ankara'da satışa çıkardığı, 548 konuttan oluşan İncek Life, biyolojik göleti ile dikkat çekiyor. Yüzülebilir biyolojik gölü, tematik bahçeleri, yogadan golfe uzanan açık ve kapalı spor alanları ile Ankara'yı yapay plaj ve geniş sosyal alanları olan farklı bir konseptle tanıştıran proje, su ve yeşilin bu denli yoğun kullanıldığı, büyük bir arazide konut sayısının bu kadar az tutulduğu Ankara'daki ilk konut projesi olacak. 5 farklı blok ve 2 farklı villa seçeneği mevcut. 

ÖĞRENCİLERİ VE BEKARLARI HEDEFLİYOR 

Kılıçoğlu İnşaat'ın son konut projesi olan Panorama Koç Life, 350 adet konuttan oluşurken, Rumeli Feneri sınırları içinde Maden Mahallesi'nde Koç Üniversitesi'nin hemen yanında konumlanıyor. Stüdyo ve 1+1 tipinde tasarlanan projede konutlarla birlikte alışveriş birimleri de yer alacak. Projede hedef kitle Koç Üniversitesi öğrencileri ve Maslak bölgesinde çalışan genç bekar yöneticiler. 

'BEDAVA OFİS KONSEPTİ 

Anadolu Yakası'nda ürettiği konsept projeleri ile dikkat çeken Dap Yapı, Vazo Kule ile Hitit medeniyetinin 3 bin yıllık tarihini projesine taşıdı. DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 400 adet bağımsız bölümden oluşan projelerinin otel konseptiyle işletilecek 300 adet rezidans ve 'bedava ofis' konseptinde satışa çıkacak 100 adet home ofisten oluştuğunu söylüyor. 

Maltepe Dragos'ta yükselen projede 5 yıldızlı otel konforu, lobi, danışmanlık, kat hizmeti, 7/24 özel güvenlik, yürüyüş parkurları, fitness merkezi, Türk hamamı, açılır kapanır 4 mevsim yüzme havuzu, mini alışveriş merkezi, kafeler, restoranlar, otopark ve helikopter pisti yer alıyor. 

AZ KATLI KENT VİLLALARI 

Ant Yapı, son iki yılda Riva'da 99 adet villadan oluşan konsept bir proje ile Çekmekö/de 137 adet kent villası tarzında ve ortalama 4-5 odalı konutlar üretti. Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, bu ay başlayacak olan Antteras projesinin Beylerbeyi'nde 130 birimlik tek villalar ile kent villası tarzında olacağını söylüyor. 

GOLF AKADEMİSİ KURDU 

Neo Yapı tarafından geliştirilen NeoGölpark İstanbul Evleri, akasya park, çocuk golf akademisi, seyir alanı gibi detayları ile dikkat çekiyor. 6 mahalle olarak planlanan proje, İstanbul'un en büyük yatay projelerinden biri oluyor. Yeni bir arazinin alımı ile genişletilen projede 5'inci mahallenin temelleri atılacak. 

MALİYETLER 

Konutlarda ısınma maliyetlerinin artmasıyla son dönemde 2+1 ve 1+1 konutlara talebin yoğunlaştığını işaret eden Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt bu nedenle Nşehir, projesinde yer alan rezidans bloğunu iptal ederek, yerine ağırlıklı olarak 2+1 dairelerden oluşan iki yeni blok eklediklerini söylüyor. 8 blokta 678 konuttan oluşan Nşehir'de 136 adet de dükkan bulunuyor. 

İKİ PROJESİ SATIŞTA 

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, 216 Butik Çekmeköy ile 216 Koru Çekmeköy projelerinin satışına devam ettiklerini söylüyor. 216 Butik Çekmeköy, dört blokta, 152 daireden oluşuyor. Ağustos 20l4'te teslim edilmesi planlanan projede, asansör sistemi, yürüyüş yolu ve merdivenler de engelliler düşünülerek planlanmış. 216 Koru Çekmeköy, 5 ve 10 katlı iki blokta 59 daireden oluşuyor. Mayıs 2014'te teslim edilmesi planlanan proje sosyal donatıları ile dikkat çekiyor.

"KONUT TERCİHİ DEĞİŞTİ" 
TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ

"Sosyal yapıda görülen değişiklikler sonucu konut tiplerindeki tercihlerin değiştiğini görüyoruz. Büyükşehirlerde yalnız yaşayanlar ve yeni evli genç çiftlerin veya tek çocuklu aile sayısının artmasıyla çok odalı konutlar yerine stüdyo, 1+1 ve 2+1 konut tipleri tercih ediliyor. İnsanların kent merkezindeki hareketten, kalabalıktan ve otopark problemlerinden uzaklaşmak için kent merkezinden uzakta, sakin ve kaliteli yaşam eğilimleri de artıyor."

“Yeşil binalar ve küçük metrekareler trend olacak" 
Emre Çamlıbel/Soyak CEO

Konut sektöründeki trendleri, yeşil bina ve daha küçük metrekareler olarak özetleyebiliriz. 2013 yeşil binalar yılı olacak. Sürdürülebilir bir dünya için çevre ve doğa dostu yeşil binaların şart olduğuna inanıyoruz. Küçük m2'ler de modern kent insanının yeni yaşam ihtiyaçlarına cevap verdiği için ön plana çıkacak. Modern kent insanının yeni yaşam ihtiyaçlarına cevap veren, optimum m2etrekraeli, enerji verimli, sürdürülebilir ve yeşil odaklı, düşük aidattı konutlar daha fazla prim yapacaktır." 

"KARMA KONSEPT YAYGINLAŞTI" 
Turgay Tanes İş GYO Genel Müdürü

"Son dönemde geliştirilmekte olan markalı konut projelerinde karma konseptler yaygınlaşmaya başladı. Biz de İş GYO olarak projelerimizin büyük bir bölümünde karma konsepti tercih ediyoruz. Bu şekilde projede yer alan fonksiyonlardan kaynaklanabilecek risklerin dağılımı sağlandığı gibi farklı fonksiyonların birbirinden beslenebilmesi için de potansiyel yaratılmakta." 

LÜKS KONUT "LÜKS KAVRAMI DEĞİŞTİ" 
Erhan Boysanoğlu/Mesa YKB

"Geçmişte lüks konut için ayrıştırıcı özellikler olan yüzme havuzu, sosyal tesis, kapalı otopark, akıllı sistemler, üst düzey güvenlik vs. gibi unsurlar artık sıradanlaştı, standartlaştı. Günümüzde 'lüks' kavramı, detaylarda ortaya çıkıyor. İstanbul için m2 fiyatı 4 bin dolar ve üzeri olan konutları 'lüks' olarak tanımlayabiliriz. Yatırımcıların konut tercihlerini trendlerin yanı sıra projenin markası, lokasyonu ve getiri belirliyor."

Levent Gökmen/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!
  • 24.04.2024 12:43

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ, her mevsim ayrı güzelliğe ...

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı
  • 11.04.2023 13:41

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ...

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...