maritbet girişmaritbet
Kırklardağı Konakları'na Kürtçe reklam; Bi xer be

Kırklardağı Konakları'na Kürtçe reklam; Bi xer be

Diyarbakır 'da yapımına başlanan Kırklardağı Konakları bir ilke imza attı! Nasıl mı

Diyarbakır 'da yapımına başlanan Kırklardağı Konakları bir ilke imza attı! Nasıl mı? Tıpkı TRT Şeşin yayın hayatına başladığı gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği gibi tüketicisine " Bi xer be " yani " Hayırlı olsun " dedi. Böylece Türkiye'de ilk kez bir konut projesinin tanıtımında Kürtçe kullanılmış oldu

 

Tarih 1 Ocak 2008… O gün yıllarca Türkiye'de tabu olarak görülen, varlığı kabul görmemiş olan Kürtçe, artık bir TV kanalına kavuşmuştu. Hem de bu bizzat devletin kanalı olan, TRT tarafından gerçekleştirilmişti.

Evet, 1 Ocak 2008'de TRT 6, yani TRT Şeş yayın hayatına başladı. Kanalın ilk gün konuklarından biri de TRT Şeş'ten halka " Bi xer be " yani " Hayırlı olsun " diyerek seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dı. Bunu neden mi anlatıyoruz? Çünkü " Bi xer be " bir kez daha karşımıza çıktı!

Türkiye'de ilk kez bir konut projesinin tanıtımı Kürtçe ve Türkçe olarak yapıldı. Diyarbakır'da yapımına başlanan Kırklardağı Konakları projesinde tüketiciye " Bi xer be " yani " Hayırlı olsun " sloganlarıyla seslenildi. Peki Kırklardağı Konakları'nın tanıtımı neden Kürtçe yapıldı? Daha da önemlisi Kürtçe yapılan ilk konut tanıtımı ne kadar etkili oldu? İşte bu soruların yanıtını almak için, Kırklardağı Konakları'nın reklam ajansı olan Fikirevim'in kapısını çaldık. Elbette aklımıza ilk gelen soru " Kürtçe tanıtım talebi müşteri tarafından mı geldi? " oldu.

Müşterilerinden tanıtımın Kürtçe yapılmasına yönelik bir yönlendirme almadıklarını söyleyen Fikirevim Reklam Ajansı Ajans Başkanı Necmi Çiçekçi, diğer pek çok kampanyada olduğu gibi Kırklardağı Konakları'nda da müşterilerinin, ajansa projenin mahiyetini ve rasyonel beklentilerini aktardığını ve ajansın da hedef kideyle en etkili iletişimi kurmaya çalıştığını belirtiyor.

 

" Bi xer be " değişime vurgu yapıyor

Kırklardağı Konakları için hazırlanan kampanyada Türkçe ve Kürtçe dillerinin kullanıldığı bir reklam yapma fikrinin projenin Diyarbakır'da yer almasından kaynaklandığını ifade eden Necmi Çiçekçi, Diyarbakır'ın demografik yapısının reklam çalışmasında ajansa alternatif bir iletişim dili avantajı kazandırdığını ifade ediyor. Diyarbakır sokaklarında, evlerinde, çarşılarında Kürtçe'yle Türkçe'nin kelimenin tam anlamıyla sıkı dost olduğuna dikkat çeken Çiçekçiye göre Kırklardağı Konaklarının tanıtım çalışmalarında " Bi xer be " nin kullanılmasıyla bu dostluğa yeni bir sütun eklemiş. Bu noktada Çiçekçiye " Bi xer be'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından TRT Şeş'in açılışında kullanıldığını hatırlattığımızda ise şu yanıtı alıyoruz :

"Bu söz bölge adına bir değişimin, dönüşümün sözüydü. Kırklardağı Konakları da bölge adına ciddi bir değişimin dönüşümün simgesi. Diyarbakır'ın bu normlardaki ilk modern yaşam merkezi. Haliyle'Bi xer be'diyerek bu projenin bölge adına ne kadar önem arz ettiğini de ifade etmiş olduk."

Diyarbakırlı logoyu kalbine kazıdı!

Bir reklamcının üretebileceği en büyük değerin marka sempatisi oluşturmak olduğuna değinen Necmi Çiçekçi, bakın Kırklardağı Konakları için hazırladıkları tanıtım çalışmalarının hedef kitle üzerindeki etkisini nasıl yorumluyor:

"Güçlü bir marka sempatisi oluşturduğunuzda artık siz'ben bu ürünü satmıyorum'deseniz bile kitleler sizin kapınızda bekler. Çünkü o artık bir üründen öteye geçer, bir kimliğe, bir ifade biçimine dönüşür... Bu açıdan baktığımızda; bir Diyarbakırlı sabah açtığı gazetesine bakınca daha düne kadar yasaklanan dilinin pazarlama dili olarak karşısına çıktığını gördü. Gülümsedi. Gururlandı. Belki de gözleri yaşardı. Şundan eminiz; o ilana muhabbetle baktı, ilanın altındaki logoyu kalbinde bir yere kazıdı... "

Bu noktada Kürtçe reklam karşısında gelen tepkileri sorduğumuzda ise Çiçekçi, en başından beri gayet olumlu ve yüreklendiren eleştiriler beklediklerini ve sonucunda da bu tarz tepkiler aldıklarını söylüyor.

Bugüne kadar olması gerekeni yaptık

Necmi Çiçekçi - Fikirevim Reklam Ajansı Ajans Başkanı

"Aslında biz hiç de sıradışı bir şey yapmadık.'Bugüne kadar olması gerekeni' yaptık sadece. Nedir pazarlama iletişimi ya da bildik dilde reklam denen şey? Bir ürünü ya da hizmeti hedef kitleye'en etkin dilde'anlatmak / sunmak / lanse etmek değil midir? Peki Diyarbakır'da, Bitlis'te, Mardin'de'en etkin dil'Kürtçe ve Türkçe'nin omuz omuza vermesi değil midir? Bu yüzden de hedef kitlemize iki dilde hitap ettik.

Kaynak: Ali Kahraman / Marketing Türkiye

  • Etiketler:

Yorum Yaz