maritbet girişmaritbet
İstinat duvarı çöken binada 4 daire zarar gördü

İstinat duvarı çöken binada 4 daire zarar gördü

Gümüşhane'de dün akşam 20.30 sularında 10 katlı bir binanın istinat duvarı çöktü.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, beraberinde belediye başkanı Ercan Çimen, AFAD İl Müdürü Mesut Bayrak, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar ve teknik personel ile istinat duvarının çökmesi sonucu 10 katlı bir binanın 4 dairesi ile park halindeki otomobilin zarar gördüğü Oltan Bey Mahallesi'ndeki alanda incelemelerde bulundu.

Memiş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşanan olayı afet kapsamı olarak nitelendirmediklerini söyledi.

Akşam saat 20.30 sularında meydana gelen olayda ölen ya da yaralanan olmadığını belirten Memiş, "Teknik olarak herhangi bir projesi olmadan yapılmış olan istinat duvarının imar mevzuatına uygun şekilde yapılmamasından kaynaklı çökme söz konusu." dedi.

Olayın ardından kriz masası oluşturduklarını aktaran Memiş, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde tahliye ettik. 60 konutta yaşayan 223 vatandaşımızın bir kısmını otellere bir kısmını akrabalarının yanına yerleştirdik. Kriz masası oluşturarak AFAD'dan bu vatandaşlarımızın her türlü barınma ihtiyaçlarını karşılayacağız. Her ne kadar afet kapsamında olmasa da devlet bu tür durumlarda vatandaşına her zamankinden daha fazla sahip çıkar. Burada yaşayan vatandaşlarımıza her türlü kolaylığı sağlayacağız."

Memiş, olayın hukuki boyutu bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Olay Cumhuriyet Başsavcılığına iletildi. Sorumluluk altında olan kişiler ile ilgili gerekli işlemler yapılacak. Burası belediye sınırları içerisinde olan bir mahallemiz. Konut yapımının devam ettiği bir bölge. Bundan sonra hukuken ihmali olan var mı, ister belediye yetkililerinden olsun ister kooperatif yetkililerinden olsun isterse müteahhit firmayla ilgili olsun bu hukukun karar vereceği bir hadise."

 Devlet olarak gerekli tedbirleri aldıklarını vurgulayan Memiş, ihtiyaçları karşılamak için çok seri şekilde hareket ettiklerini ifade etti. Vatandaşların bir an evvel konutlarına geçmesini sağlayacaklarını dile getiren Memiş, şöyle konuştu:

"İlk edindiğimiz bilgilere göre binaların yapımı ile ilgili herhangi bir teknik sorun yok. Zaten kayalık bir bölge burası. Duvarların yapılışından kaynaklı sorun var. Umarım bundan sonra bu tür olaylarla karşılaşmayız. Ben buradaki tüm oturanlara geçmiş olsun diliyorum. Üniversiteden hocalarımız ve teknik personel ile komisyonlarımız çalışmalara başladı."

Olaydan sonra AFAD, itfaiye ve emniyetin çok seri hareket ettiğini anlatan Memiş, hasarlı olarak 4 dairenin görüldüğünü, hasar tespit çalışmalarına başlandığını aktardı.

"Bundan sonra istinat duvarlarının projesini isteyeceğiz"

Başkan Çimen ise olayın yaşandığı alandaki ruhsatın 2009'da, yapı kullanma izin belgesinin ise 2016'da verildiğini belirtti. Olayla ilgili sorumluluğun kooperatifi yapan yetkililer ile konut sahiplerinde olduğunu aktaran Çimen, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Belediye olarak imar yasasında konutların ruhsatını veririz. İstinat duvarı ile ilgili herhangi bir bizim bir ruhsatımız yok. Buradaki parselin içerisinde olduğu için sorumluluğu burayı yapan kooperatif veya buradaki konut sahiplerinin. Konut sahipleri buradaki durumu izah etti, ben de bizzat gelerek ekibimizle yerinde baktık. Vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilecek. Bundan sonraki süreçte de bizim için bir ders oldu. Bundan sonra istinat duvarlarının projesini isteyeceğiz ve proje tamamlandıktan sonra gerekli ruhsatları vereceğiz. Teknik ekiplerimiz çalışıyor." 

Konut sahibi Ferhat Duruk, olayın akşam saatlerinde meydana geldiğini hatırlattı. Patlama sesine benzeyen şiddetli bir ses geldiğini anlatan Doruk, koşarak dışarı çıktıklarını vurguladı.

Dışarı çıktıklarında bir dairenin penceresinin basınçla koparak otomobilinin üzerine düştüğünü ve duvarın aşağıya kaydığını gördüklerini belirten Doruk, şunları kaydetti:

"Daha sonra emniyet ekiplerine haber vererek gereken tedbirlerin alınmasını istedik. Önce patlama sesi sandık, daha sonra sarsıntıyla deprem olduğunu sandık. Dışarı çıktığımızda heyelan olduğunu anladık. Olayda 4 daire zarar gördü. Dairelerin tamamı hafriyat doldu, kullanılmaz hale geldi."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat işçisinin iskeleden düşme anı!
  • 22.08.2017 10:51

İnşaat işçisinin iskeleden düşme anı!

Denizli Cumhuriyet Mahallesi'nde 15 Ağustos'ta inşaatta çalışan işçiler Doğan Tu ...

En çok iş kazası madencilik ve inşaat sektöründe yaşanıyor!
  • 23.04.2021 16:18

En çok iş kazası madencilik ve inşaat sektöründe yaşanıyor!

Uzmanlar, ölümle sonuçlanan iş kazalarının en fazla inşaat sektöründe yaşandığın ...

Kadın mimardan sıra dışı cami projesi
  • 28.06.2020 08:45

Kadın mimardan sıra dışı cami projesi

Kahramanmaraş’ta genç mimar Merve Evlice, projesini kendisinin hazırladığı cami ...

Sinema salonlarıyla ilgili yeni genelge!
  • 24.06.2020 09:40

Sinema salonlarıyla ilgili yeni genelge!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kontrollü normalleşme sürecinde kültür ve sanat tesi ...

Kahramanmaraş'ta 30 metrelik istinat duvarı çöktü
  • 17.01.2019 10:58

Kahramanmaraş'ta 30 metrelik istinat duvarı çöktü

Kahramanmaraş il merkezinde son bir haftadır aralıksız yağan yağmur istinat duva ...

İş kazalarını azaltacak yeni teşvik sistemi başladı!
  • 03.01.2019 11:29

İş kazalarını azaltacak yeni teşvik sistemi başladı!

İş kazalarını azaltmak amacıyla 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla yeni bir teşvik uy ...