maritbet girişmaritbet
İstanbul'un yeni proje merkezi neresi?

İstanbul'un yeni proje merkezi neresi?

Çok uzun yıllar tekstil fabrikalarına ev sahipliği yapmış olan Zeytinburnu-Bakırköy hattında bugünlerde lüks konut projeleri yükseliyor

Çok uzun yıllar tekstil fabrikalarına ev sahipliği yapmış olan Zeytinburnu-Bakırköy hattında bugünlerde lüks konut projeleri yükseliyor, özellikle Zeytinburnu'nda Kiptaş'ın dönüşüm projelerinin yanı sıra, belli başlı inşaat firmalarının 'özel dönüşüm' projeleri de dikkat çekiyor. Zeytinburnu- Bakırköy hattındaki mevcut arsa stoğu gayrimenkul yatırımcısının iştahını kabartıyor. Bölgedeki arsa stoğu ise ağırlıklı olarak kapanan eski tekstil fabrikalarının yer aldığı arazilerden oluşuyor.

Bir dönem fabrika arazilerinin, sanayi sitelerinin ve nakliye ambarlarının merkezi halindeki Zeytinburnu-Bakırköy hattı, şimdilerde lüks konut projelerine ev sahipliği yapıyor. Şehrin merkezinde bir sanayi-ticaret merkezi olma avantajını kullanan Zeytinbumu, aslında Türkiye'deki ilk gecekondulaşmanın başladığı merkez olarak da kötü bir üne sahip. 1940'larda İstanbul'un ilk gecekonduları Kazlıçeşme'de yapılmaya başlanmıştı.
Aradan geçen yıllarda hızla büyüyen ve 'Eski İstanbul' olarak da anılan sur içinde çalışan nüfusun da ikamet ettiği merkez olan Zeytinbumu çarpık yapılaşmanın sıkıntılarını hala çekiyor. İlçede Kiptaş'ın dönüşüm projelerinin yanı sıra, belli başlı inşaat firmalarının 'özel dönüşüm' projeleri de dikkat çekiyor.


Seaport ilçenin çehresini değiştirecek

 Zeytinbumu'nun çehresini değiştirecek en önemli proje olarak ise Seaport gösteriliyor.
Zeytinbumu Kazlıçeşme sahiline yapılacak olan yat limanı ve marina için Aralık 2006 yılında düzenlenen ön izin ihalesini Rönesans Alışveriş Merkezleri Yatırım İnşaat ve Ticaret AŞ-Koçhan Danışmanlık İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi Ortak Girişimi kazanmışü. Ne var ki; Mimarlar Odası'nın açüğı dava sonucu Danıştay 6'inci Dairesi, projeyle ilgili imar planlarının yürütmesini 2009 başında durdurmuştu.
Bugün Zeytinbumu ilçesi sınırlan içinde birçok nitelikli konut projesi hayata geçmiş durumda.
Tercüman Evleri'nin bitişiğindeki Kiptaş Merkez Evleri, Zeytinbumu için dönüm noktası oldu. Şimdi aynı bölgede hem nitelikli ofis blokları hem lüks konut projeleri peşpeşe açıklanıyor.
 

Yeni projelerle büyüyor

Bölgede İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yan kurulu olan Kiptaş'ın projeleri dikkat çekiyor. Kiptaş'ın bu anlamda bölgedeki ilk projesi; YDA Group ortaklığıyla inşaaüna devam ettiği Sahilpark. Proje, toplam 630 konuttan oluşuyor.
Konutların 430'u kentsel dönüşümde hak sahibi vatandaşlar için ayrılırken, 200 tanesi de satışa çıkartıldı ve çoğu da satıldı. Yine Kiptaş'ın bölgedeki ikinci projesi ise yine YDA Group ile ortaklaşa Koç Grubu'na ait 68 bin 333 metrekare arsa üzerinde yapımına başladığı The İstanbul Veliefendi oldu.
Kiptaş'ın gerçekleştirdiği projeler dışında Zeytinbumu Sahili'nin iç kesimlerde BayrakAlkan- Atamer İnşaat'ın Merkez Park Yel Evleri, Türköz İnşaat, İttifak İnşaat ve Oliv Yapı ortaklığıyla Realİstanbul, Astay Gayrimenkul'un Onadı Dokuz İstanbul projesi teslimata gün sayıyor.


Seaport mahkeme kararını bekliyor

Zeytinburnu Kazlıçeşme'de! milyon metrekarelik olmak üzere toplam 1.47 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek proje kapsamında liman sahası içinde turizm tesisleri ve kongre merkezi bulunuyor. Aralık 2006'da açılan ihaleyi Rönesans Koçhan ortaklığı kazanmıştı. Ön izin şartlarını yerine getiren, projeyi hazırlayıp izinleri alan şirket, limanın kullanım hakkını 49 yıllığına elde ettiğini gösteren anlaşma yapmıştı. Mimarlar Odası, planların imar Kanunu'na aykırı olduğunu ileri sürerek Danıştay'a dava açmış ve Danıştay 6.
Dairesi, imar planlarının yürütmesini 2009 başında durdurmuştu.
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, mahkemenin bitmesi halinde projelerinin hazır olduğunu, kaydederek proje ile istanbul'un bir turizm adası olacağını ve içinde 10 otel bulunan proje ile istanbul'u ana liman haline dönüştürme şansları bulunduğunu anlattı. Ilıcak, "istanbul ana liman haline dönüştüğünde 70 bin istihdam açılıyor. Projenin toplam yatırım bedeli 1.5 milyar Euro. Yapım süresi 4 yıl. 700 bin metrekare kapalı inşaat alanı var. 300 bin metrekare deniz doldurulacak" diye konuştu. Seaport Projesi konusunda üst mahkemeden çıkacak kararı beklediklerini ifade eden Ilıcak, "Zeytinbumu için zor bir süreçten geçtik, ama kimseye küsmedik.


Orada bayağı ciddi bir hata yapıyorduk ama Allah'tan o hatadan dönmüşüz. Mimarlar ve Mühendisler Odası'na teşekkür ediyorum. Doğru bir tespitte bulunmuşlar. Projeyi doğru bir yere çektiler. Biz de şapkamızı önümüze koyduk" dedi.

Zeytinburnu sahilinde de Sinpaş GYO, Sağlam GYO ve Katarlı Barvva ortaklığıyla lüks konut projesi Ottomare Suits'le dikkat çekiyor.
 

Kimlerin arsası var?
Zeytinburnu Bakırköy hatundaki arsa stoğu, gayrimenkul yatırımcısının iştahını kabartıyor. Bölgedeki arsa stoğu ise ağırlıklı olarak kapanan eski tekstil fabrikalarının yer aldığı arazilerden oluşuyor. Bu tür araziler de daha çok Veliefendi bölgesinde yoğunlaşmış durumda.
 

Zeytinburnu- Bakırköy hattındaki en değerli arazilerin başında Sümerbank'ın kapanan fabrikasının yer aldığı 87 dönüm büyüklüğündeki arsası geliyor. Bu arazi, Özelleştirme idaresi tarafından 2004'te 44 milyon dolara Kemal Ayvacı ve Nevzat İnan'ın sahibi oldukları Doğa Madencilik'e satılmıştı. Her iki ortak burada İttifak İnşaat'ın patronu Muammer Saka ile ortaklaşa bir proje planlıyor. Bölgede Aksu İplik fabrikası ve arazisini 2004 yılında satın alan Özsaya İnşaat da 39 bin metrekare arazide kurulu olan fabrikanın yerine konut projesi yapmayı planlıyor.

1955 yılında faaliyete geçen Zeytinburnu'ndaki Akfil Tekstil Fabrikası'nın üzerinde yer aldığı 49 ve 15'er bin metrekare büyüklüğündeki iki parselden oluşan arsa da yatırımcısını bekliyor. Yine bölgede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) de 73 bin metrekarelik arsası bulunuyor. Arsayı, 13 Eylül 2007'de Emlak GYO'dan 392 bin TL+KDV'ye satın alan TOBB, bu arazi üzerinde gerçekleştirmeyi planladığı proje için bir süre önce gazete ilanı ile teklif toplamıştı.
 

Son arsayı Ağaoğlu aldı

Bölge elde kalan son araziyi ise geçtiğimiz aylarda Ağaoğlu Grubu satın aldı. Ağaoğlu, Veli Efendi Hipodromu'nun tam karşısında bir bölümü Kilim Mensucat'a bir bölümü de çeşitli şahıslara ait toplam 80 dönüm büyüklüğünde bir arazi saün aldı. Bölgede yeni bir projeye başlayacaklarını açıklayan Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu bu konuda "Bakırköy'de aldığımız bu arazinin bir kısmının Kilim Mensucat'a ait eski fabrika binasının olduğu arazi. Geri kalan araziyi de 7-8 kişiden satın aldık" şeklinde bilgi verdi.


Zeytinburnu sahilindeki konut projeleri
The İstanbul Veliefendi (Kiptaş-YDA Group-Koç Grubu Konsorsiyumu) Yeri:
Veliefendi İstanbul'un en merkezi yerleşim alanlarından Veliefendi'de, Koç Grubu'na ait arsa üzerinde YDA Group tarafından inşaatına başlanan The İstanbul Veliefendi projesi satışa sonunda satışa çıktı. Bölgenin önde gelen projesi The İstanbul Veliefendi'de 16 kadı 17 blok ve 40 kadı bir rezidans yer alıyor. 480 dairenin yer aldığı projede 1+1'den 4+1'e kadar çeşidi daire tipleri sunuluyor. Bakırköy Sahil Yolu üzerinde Veliefendi'de inşa devam edilen The İstanbul Veliefendi'de dairelerin ortalamam metrekare Ayadan 5 bin TL'ye, rezidansların ortalama metrekare fiyatı ise 6 bin TL'ye satışa sunuldu.

68 bin 333 metrekare arsa üzerinde inşaedilen projenin 48 bin metrekaresi yeşil alana ayrılıyor. Proje, geniş peyzaj alanlarının yanı sıra kapalı ve açık yüzme havuzu, basketbol ve mini futbol sahası, tenis kortu, fitness ve aerobik salonu, hamam, sauna ve çarşı gibi sosyal ve spor alanlanyla da dikkat çekiyor.
Sahile iki dakika mesafede yer alan The İstanbul Velifendi; metrobüs, tramvay, deniz otobüsü, minibüs, otobüs gibi toplu taşıma araçlarına olan yakınlığı ve E-5 Otoyolu'na 5 dakika mesafede olan konumuyla İstanbul'un merkezinde bir yaşam sunuyor.


Merkez Park Yel Evleri (Bayrak- Alkan-Atamer Konsorsiyumu) Yeri: Zeytinburnu Merkez Park Yel Evleri'ne 2008 Nisan ayında başlandı. Bayrak-Alkan-Atamer Konsorsiyumu tarafından hayata geçirilen proje; 176 konut, 16 dükkandan meydana geliyor. Proje kapsamında 160 konutun saüşı tamamlandı.
118 ile 197 metrekare arası 2+1 ve 3+1, 4+1 dairelerden oluşan projede konuüarın fiyatları 295 bin TL'den başlıyor. 2010 Mayıs'ta yaşamın başladığı projede konut teslimleri de hemen yapılıyor.
Yüzde 69'u yeşil alanlarla kaplı olan Merkez Park Yel Evleri ilköğretim okulu, spor özel sağlık kuruluşları ve spor tesislerine komşu. Yürüyüş ve bisiklet yolları, basketbol sahası, spor merkezi, çocuk oyun alanları, 24 saat kameralı güvenlik, kapalı otopark projedeki diğer ayrınülar.
 

Yedikule Konakları (Maksem Yapı) Yeri:Zeytinburnu Geçmişi Bizans dönemine kadar uzanan Fatih Yedikule semtindeki Yedikule Konakları; 14 blok, 118 daireden meydana geliyor.
Eski İstanbul'u andıran proje de 2+1, 3+1, 3+1 dubleks seçenekler bulunuyor. Aralık 2011'de konut teslimlerinin başlayacağı projede fiyaüar 292 bin TL ile 482 bin TL arasında değişiyor.
Ödemelerin yüzde 25'i de peşin yapılıyor.


Maksem Yapı Yedikule Konaklan projesinde müşterilerine hayallerin ötesinde bir yaşam sunuyor. Kapalı yüzme havuzu, buhar odası, sauna, çok amaçlı spor merkezi, kafe gibi sosyal tesislerin yanında, kameriye, çocuk oyun parkı, yürüme yolu, süs havuzu, kapalı otopark gibi görsellik ve sosyal donaü alanları Yedikule Konaklan sakinlerine, yazkış maksimum fayda sağlayacak şekilde projelendirilmiş.
Eski İstanbul'un teknolojiyle harmanlandığı proje Yedikule Konaklan; inşa edilmekte olan Marmaray Yedikule istasyonuna 950 metre, sahil yoluna 750 metre, Yedikule tren istasyonuna 400 metre, İDO Yenikapı iskelesi ve Aksaray'a 3.5 km, Eminönü ve Bakırköy gibi merkezlere 5 km mesafede yer alıyor.


Onath Dokuz (Astay Gayrimenkul) Yeri: Zeytinburnu Astay Gayrimenkul tarafından Zeytinburnu Kazlıçeşme'de inşa edilen Onalü Dokuz projesine Nisan 2010'da başlandı. Yüzde 70'i saülan proje 346 rezidans daireden meydana geliyor. Projede rezidanslann yüzde 80'i deniz manzaralı konumda bulunuyor. 154 bin 203 metrekare inşaat alanının bulunduğu Onalü Dokuz projesinde üç blok bulunuyor. Bloklar 27, 32 ve 36 kadı olarak yükseliyor. Suites tarafı halen satışa sunulmayan projede dubleks ve penthouse dairelerin fıyadarı metrekaresi 4 bin 800 TL'den başlıyor.
93 metrekare ile 177 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşan rezidans dairelerde ise fiyaüar 656 bin TL ile 1 milyon 968 bin TL arasında değişiyor.
Denize 200 metre mesafede inşa edilen OnalüDokuz İstanbul'da teslimlerin Mart 2012'de yapılması planlanıyor.


Sahilpark Veliefendi (Kiptaş) Yeri: Zeytinburnu İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kiptaş, kaynak geliştirme uygulamaları kapsamında hayata geçirilen SahilPark Veliefendi, metro, tramvay, deniz otobüsü, metrobüs gibi ulaşım araçlarına kolay ulaşım imkanı sunuyor.
Zeytinburnu'nda yer alan Sahilpark Veliefendi Konut projesi, 16 kadı 10 blokta 600 daireden meydana geliyor. Haziran 2012'de teslimlerine başlayacak projede 108 metrekare olan 2+1'lerin satışı devam ediyor. Projede satışı devam eden 2+1'lerin fiyadan ise 305 bin TL'den başlıyor.
Projedeki alanları 137 metrekare olan 3+1'lerin satışı ise tamamlandı.
Sahilpark projesinde görüntülü interkom, özel güvenlik hizmetleri, site girişini kameralı izleme sistemi, klima altyapısı, her daire için yeterli sayıda kapalı otopark, her blokta çift asansör, jeneratörle ortak mahallerde kesintisiz enerji, yürüyüş ve bisiklet parkuru, çocuk oyun alanları ve fltness alanları bulunuyor.
 

Ottomare Suites (Ottoman Gayrimenkul Yatırımları İnşaat ve Ticaret A.Ş) Yeri:Zeytinburnu Ottoman Gayrimenkul Yatırımları İnşaat ve Ticaret A.Ş. tarafından Sinpaş ve Banva işbirliğiyle hayata geçirilen Ottomare Suites projesi, müşterilerini deniz kıyısında bir yaşama davet ediyor. Aralık 2011'de inşasına başlanılan projenin Aralık 2012'de teslim edilmesi planlanıyor. 13 bin 500 metre kare alan üzerinde 355 süitten meydana gelen projede konudann fiyadan 700 bin TL ile 4 milyon 132 bin 500 TL arasında değişiyor. Projede konut satışının yüzde 75'i tamamlandı.
Kesintisiz deniz manzarasına sahip nadir projelerden olan Ottomare Suits 1+1'den 5+1'e kadar uzanan 56 farklı tipte süitten oluşuyor. Özel suiüerin de bulunduğu projede, daireler 73 metre kare ile 336 metre kare arasında farklılık gösteriyor.


Ottomare Suits, jakuzili kat bahçeleri, lüks otel hizmederi, Türkiye'de bir ilk olan ve projeye özel tasarlanan deniz limuzini hizmeti, ayrıcalıklı sosyal donatıları ve seçkin markaların yer alacağı alışveriş alanıyla zengin yaşam alanları sunuyor.
Merkezi konumuyla dikkat çeken Ottomare Suites projesi, ayrıca Türkiye'de bir ilki de gerçekleştirerek, projeye özel deniz limuzini hizmetini sunacak.
Projede; açık yüzme havuzu, gün ışığını alacak şekilde dizayn edilen kapalı yüzme havuzu, vitamin bar, bilardo salonu, toplantı salonları ve mini sergi alanı bulunuyor. Spor ve sağlık konusundaki sosyal donatıları ile de dikkat çeken projede, 700 metre karelik spor ve 200 metre karelik spa merkezi, 221 metre karelik fitness merkezi, yürüyüş parkuru, çocuk oyun alanı, çocuklar için ağaç evler, Zen bahçesi, street ball sahası ve tenis kortu da projenin diğer yaşam alanı özelliklerinden.. Ayrıca projede toplantı salonu, restoran, 420 adet otopark, 6 butik mağazada bulunacak...

Kaynak: Okhan Şentürk / Ekonomist

  • Etiketler:

Yorum Yaz