maritbet girişmaritbet
İstanbul’un yeni ekseni olacak! M2’si 5.500 TL!

İstanbul’un yeni ekseni olacak! M2’si 5.500 TL!

Sur Yapı'nın şehre yeni bir eksen kazandıracağına inanarak 650 milyon dolar yatırım yapacağı Exen İstanbul, toplu konutun yeknesaklığına yer vermeyen, her katında bahçesi ile sakinlerini yeşille buluşturan ve Çamlıca'nın eğimli arazisini şehir manzarasını seyretmek için avantaja çeviren mimarisi ile iddiasını ortaya koyuyor

Kaynak: İndergi

Sur Yapı, ticaretin, kültürün ve dünyanın ekseni olan İstanbul'a yeni bir `eksen' kazandırma hedefinde. İstanbul'un en önemli unsurları olan tarihi yarımada ve Boğaz siluetinin en güzel izlenebildiği yer olan Çamlıca Tepesi'ne kurulan Exen İstanbul projesi, hem benzersiz konumunu daire sahiplerinin avantajına çeviriyor, hem farklı mimari özellikleriyle dünya arenasında kendinden söz ettirmeye hazırlanıyor.

Projenin kendileri için çok özel olduğunu ve hedeflerinin İstanbul'a simge bir yapı kazandırmak olduğunu anlatan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, bu proje için 1,5 yıl çalıştıklarının altını çiziyor. Kendisi de bir mimar olan Elmas ince eleyip sık dokuduktan sonra 2'si yabancı 6 mimari grubun hazırladığı projeler arasından Mimar Bünyamin Derman'ın projesini seçtiklerini ve projeyi şirketin mimari ekibiyle geliştirdiklerini söyledi. Dünyada söz edilecek bir proje ortaya çıkarttıklarına inanan Elmas duygularını `Hayallerimizin gerçeğe dönüştüğü projeyi inşa ediyoruz. Çalışmalarımızı; günümüz için güzel bir örnek olmak, geleceğe ise güzel bir miras bırakmak anlayışı ile planlıyoruz. Kentin merkezinde kalıcı eserler bırakmak istiyoruz”sözleriyle özetliyor.

 ‘İnandık, yüksek bütçe ayırdık'

Tantavi Tüneli çıkışında 44 katlı olarak inşa edilmesi planlanan Exen İstanbul'da metrekare satış fiyatları 5 bin 500 TL ile 7 bin TL arasında bulunuyor. Konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan karma projenin konut kısmına 500 milyon dolar, ileriki aşamada ele alınması planlanan ticaret merkezi ve ofis bloklarına da 150 milyon dolar olmak üzere toplam 650 milyon dolar harcanması planlanıyor. Altan Elmas, bu bütçenin ayrılmasını `İstanbul'a ve sektöre olan inanç' olarak değerlendiriyor.

 

Muhteşem İstanbul silueti

500 milyon dolar büyüklüğündeki Exen İstanbul projesi, anayolların hemen yanında, Boğaziçi Köprüsü'ne 5, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne 10 dakikalık mesafede bulunuyor. İş, yaşam, alışveriş ve finans merkezlerinin tam ortasında yer alan Exen İstanbul'un yarısından fazlası, yatay binalardan oluşuyor. 1038 konutun bulunduğu projede; yatay binalar 11-15 katlı, 160 metre yüksekliğindeki kule rezidansı ise 44 katlı. Her katta genişleyen Marmara Denizi ve Adalar manzarasına, yükseldikçe İstanbul Boğazı da ekleniyor. Panoramik Boğaz manzaralı daireler, penthouse keyfi ve lüksü ile benzersiz olma iddiası taşıyor. Alıcılar için 36 metrekarelik stüdyo dairelerden 355 metrekarelik 4+1 dairelere kadar farklı konut seçenekleri yer alıyor.

 

Çevreye saygılı malzemeler

Kendisi de bir mimar olan Altan Elmas, 3 etaptan oluşacak projenin 1. etabının 2012, tamamının ise 2013 yılında tamamlanacağını belirtti. Elmas, inşaatta çevreye saygılı malzemeler kullanılacağını da vurguladı. Proje, bir rezidansta yaşamanın tüm ayrıcalıklarını sunacak. Dikey yaşam alanlarında, konuklar lobide karşılanacak. Vale, concierge, resepsiyon hizmetleri bulunacak. Kafe ve restoranı, kuaförü, kuru temizlemesi, lostra salonu, marketiyle günlük ihtiyaçların karşılanabileceği mini çarşısı bulunacak.

 

27'inci kattaki donanımlı  spor tesisinde, manzaranın yanı sıra yüzme havuzu, fitness alanı, sauna, buhar banyosu ve masaj odası yer alacak. Ev otomasyon sistemi sayesinde; trafik, hava durumu gibi bilgilere ve güvenlik kamerası görüntülerine tek panelden ulaşılabilecek.

 

Her daireye kat bahçesi

Projenin önemli mimari farklılıklarının başında ise her daireye düşen kat bahçeleri geliyor. Yatay bloklardaki her dairenin sahip olduğu kat bahçeleri; sakinlerine, yemek, sohbet ve kahve keyfini, yeşil ve maviyle iç içe göl manzarası eşliğinde yaşatacak.

 

Toplu konutun yeknesaklığı yok

Exen İstanbul'un dev rekreasyon alanında, göz alabildiğine uzanan bir korunun içinden geçilerek sosyal alanlara ulaşılacak. Yeraltında çözümlenmiş kapalı otoparklar ve sosyal tesislerin dışında kalan açık otoparklar sayesinde, yaşam alanlarında tek bir araca bile rastlanmayacak. Suyun dinginliği ve yeşille mavinin sakinleştirici etkisi, büyülü bir atmosfer oluşturacak. Zen bahçesi, göleti, havuzları, fıskiyeleri, çocuk parkları, 1 kilometrelik bisiklet parkuru, mini futbol sahaları, fun golf sahası ile şehrin ortasında doğayla iç içe bir yaşama sunan Exen İstanbul, güneş panelleriyle ısınan havuzu sayesinde, bahar aylarında da açık havada yüzmenin keyfini yaşatacak.

 

Projenin DB Mimarlık ofisince hazırlanan mimari özetinde ise Exen İstanbul'un arazideki eğimi nasıl kullandığı ve her kullanıcıya kendi özel evini nasıl sunduğu şu cümlelerle anlatılıyor:

 

“Arazi eğimine paralel ve çeperleri tutarak yatayda gelişen konut blokları Şile yolu yönünde yükselen ve kullanıcılarına geniş birkent panoraması sunan rezidans bloğuyla finallenir. Yatayda gelişen konut blokları gerek zeminde gerekse ara kotlarda ve çatıda parçalanarak dinamik bir kütle yapısı ortaya koyarlar. Zemindeki peyzajın sıçradığı bu boşluklar yüksek blokta da devam eden, yaşamı her kotta dış mekâna taşıma olanağını sunan mekânlardır. Yatayda ve düşeyde farklı plan çözümleri ve farklılaşan cepheler, toplu konutların yeknesak bir örnekliğini yıkarak, her kullanıcıya kendi özel ve güzel evini verir.

 

Tüm yerleşkede konutlar birbirinin görüş alanlarını kesintiye uğratmaksızın konumlandırılmış ve suyla yeşilin dinlendirici peyzajına yönelmişlerdir.

 

Alan kaybedilmeden yaratılan ferah mekanlar

Yerleşke içinde topografyadan yararlanılarak, farklı metrekareler ve plan çözümlerinde tasarlanmış konut tipleri yer almaktadır. Plan çözümlerinde her metrekare için alan kaybının olmadığı aydınlık, kullanışlı mekânlar yaratılmıştır. Eğimden yararlanarak kısmen zemin altında çözümlenen sosyal tesis tüm yerleşkenin sosyal, sportif ihtiyaçlarını karşılamayı, bir ortak aktivite alanı ve buluşma noktası olmayı hedeflemektedir.”

 

İnsanları etrafında dolaştıracak projeler yapılmalı

Gayrimenkul sektörünün son aylarda adından en çok söz ettiren projelerini yapan mimar Bünyamin Derman bu projenin de mimarı. İnsanları projenin etrafından dolaştıracak tasarımlar yapmanın da önemli olduğunu söyleyen Derman, “Projenin çevresindeki balkon ve teraslar her açıdan farklı algılanıyor. Bu yapılar sürprizli alanlar. Her seferinde başka bir hisse kapılıyorsunuz”diyor.

 

Yapılar yükseldikçe yeşilden koptuk

“Zemin kat daireleri değerli kılan zeminle, peyzajla kurduğu dolaysız ilişkidir bir bakıma”diyen Mimar Bünyamin Derman da, yapıların yükseldikçe panorama ve algı ayrıcalığı kazandıklarını, ancak topraktan ve yeşilden koptuklarını söyledi. Mimari kurgusunu yaptığı birçok projede kat bahçelerini kullanan Derman kat bahçeleri denilen mekânların, özellikle bugünün konut pazarında varlığı bir ayrıcalık olarak altı çizilen mekânlar olmakla birlikte aslında tüm dünyada çok eskilerden beri yaşantının içinde yer aldığını açıkladı. Derman şunları söyledi: “Örneğin Paris'e nehir kenarındaki konutların çatıları panoramaya açılan keyifli bahçelerdir. Zemindeki yeşilin yüksek yapıların katları arasında ya da çatıda zaman zaman ortak kullanım alanları, zaman zaman o daireye ait bahçeler olarak kurgulandığı bu yapılarda amaç yeşili sadece bir manzara olarak değil, zemindeki bahçelerin ve peyzajın düşeydeki bir devamı olarak kullanmaktır.”

 

Toprak işgalinin iadesi

Kat bahçelerinin yapılardaki kütlesel boşlukları anlamlandırdığına dikkat çeken Derman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Derler ki mimari boşlukla yapılır. Bir yapı geniş bir peyzaj içinde kendini daha iyi gösterir. Bir yüksek yapıda kütlesinde oluşturulan boşluklar onu estetize eder. Kat bahçeleri bu kütlesel boşlukları anlamlandıran mekânlardır. Kullanım alanlarının çatılar dâhil arttırıldığıº Bir anlamda inşa eylemi ile toprakta işgal edilen alanın iadesidir”diyor ve ekliyor: “Tabi ki bir ek maliyeti vardır. Ancak sunduğu mekânsal zenginlik, sağladığı doğal klimatizasyon ve keyif sanırım bu maliyeti göze aldırır. Çünkü yapı çatısı ile cephesiyle, içiyle, dolayısıyla yaşamaya başlar.”

 

Eğitimli zenginler için trend yeşil binalar

Bünyamin Derman'a göre dünün lüksünü tanımlayan en belirgin özellik, belki de onun kişiye özel ve tek olması. Bugünün lüks tanımı içinde ise birbirine benzeyen villalarda ya da merkezde yükselen gökdelenlerde süren bir lüks yaşam tanımı var. Derman “Zenginler sınıfının çeşitlenmesine bağlı olarak lüks de derecelendi: Ortalamanın üstü olan lüks, daha lüks ve en lüks. Boğaz'ın yanında Beylikdüzü ve Kurtköy'ü de bu sınıfa dahil edebiliyorsunuz. Konut kullanıcısına göre olmazsa olmaz standartların ötesinde, özellikle eğitimli zenginler için yeşil binalar, kendi kendine yeten, sürdürülebilir çevre konusuna duyarlı yapılar yeni trend”dedi. Derman sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Biz mimarlar problem çözeriz

“Çevresel sürdürülebilirlik bugünden yarına küresel ölçekte en temel sorun olacaktır kanaatimce. Bu bağlamda yeşil binalar, sadece katlardaki bahçelerle değil, genel anlamda kendi kendine yeten, yenilenebilen enerji kaynaklarını kullanan, kendi atıklarını tekrar kullanıma sunan binalar olacaktır ve bu konuda hassasiyet gösteren her kullanıcı bunu talep edecektir. Exen İstanbul'un kullanıcısı da.”

 

Derman, “Projede yaratıcılığınızı sınırlayan engeller oldu mu?”sorumuzu ise şöyle yanıtlıyor:

“Mimarlık ürünü çevresel veriler, arazi topografyası, kullanıcı talepleri olmaksızın ortaya konulabilen bir tasarı olmuyor çoklukla. Başka bir ifadeyle, biz mimarlar problem çözeriz. Ama çözüm yolları muhteliftir ve buda mimarı farklı kılan şeydir.  Konut bir yaşam mekânı olarak tarihin çok eski tarihin çok eski çağlarına takvimlenen bir olgu. Bizim yaptığımız yorum aslında. Amaç toplu yaşam içinde bireysel farklılıkların yansıtıldığı, taze kendini tekrar etmeyen ürünler vermek.

 

Exen İstanbul İletişim Bilgileri:

Web: www.exenistanbul.com.tr

Web: www.suryapi.com.tr

Tel: 0216 316 72 67 - 316 79 90

  • Etiketler:

Yorum Yaz