maritbet girişmaritbet
Hızlı konut satış devri bitti, ev fiyatlarına zam yolda!

Hızlı konut satış devri bitti, ev fiyatlarına zam yolda!

Teknik Yapı Yönetim kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, seçim sonrasında ev fiyatlarının yükseleceğini ve hızlı satışların yaşanmayacağını söyledi.

Son 7 yılda 7,3 milyar lira değerinde proje üretip 20 binden falza konut üreten Teknik Yapı, Yücel Park için düğmeye bastı. Kartal'da son iki projesi1 milyar 400 milyon liradan fazla değere sahip olan Teknik Yapı, 2018 yılı sonuna kadar İzmir ve İstanbul Anadolu Yakası'nda iki yeni projeye başlayacak. Lansman öncesinde 100 daire satışının gerçekleştiği projede yüzde 5 peşinatla ev sahibi olma fırsatı sunuluyor. Toplantıda proje ve sektörle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulunan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, seçim sonrasında konut fiyatlarının artacağını, geçmiş yıllardaki hızlı satışların ise yeniden mümkün olmadığını açıkladı.

İşte Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım'ın açıklamaları…

Fikirtepe dönüşüm için kötü örnek, kanunlara uymak gerekiyor

“Biz Kartal'a girdiğimizde işin kolay kısmını yaptık, fabrikalar vardı, onlarla anlaştık ve dönüştürdük. Malikler fazla olduğunda onlarla kentsel dönüşümü yapmak biraz güç, herkes farklı bir bakış açısına sahip. İmarın yeterli seviyede olmaması da dönüşümü çözümsüz bir hale getiriyor. Fikirtepe bunun kötü bir örneği diyebiliriz. Ancak biz firma olarak 43 yıldır prensibimiz var, biz kurallara bağlı olarak hareket ediyoruz. Bu işin yapım yolu bir, kanunlara riayet etmek gerekiyor. Çünkü bu işler rızaen olmuyor”

Kartal'da ikinci devre başladı, yapılacak iş çok

“Kartal'da fabrika kısmı bitti, sitelerle ilgili dönüşüm süreci başladı. Kartal'ın daha başındayız, burada fazla proje yok. İstanbul doldu mu diye soruluyor. İstanbul'da bir takım olmaması gereken projeler yanlış yerlerde yapıldı. Konutta doğru ürün tespitinin yapılamaması çok fazla. Kartal'da ikinci devre artık başladı. Biz bu bölgeye inanıyoruz ve kalıcıyız. Burada yenilecek çok ekmek, yapılacak çok iş var”

Bankalar kredi verirken iyi ayrım yapmalı

“Bankalar kredi verecek kişileri çok iyi ayırmalı, borcuna bağlı kişiler ayırt etmeli. Konutta patlayan kredi oranı çok azdır. Bankadan kredi almak isteyen kişilere imkan tanımak gerekiyor. Ancak bu şirket kredisini veriyoruz anlayışı değil”

Seçim, konut fiyatlarına zam olarak yansıyacak

“Erken seçim kararı piyasalarda kendisini hemen belli etti, döviz düşüşe geçti. Uzun dönem yatırımında gayrimenkul daha fazla kazandırıyor. En kötü seçenek belirsizlik, o nedenle tarihin belli olması çok önemliydi. Fiyatlar düşecek diye beklersek, piyasayı kilitleriz. Bu dönemde maliyetlere gelen zamlar fiyatlara yansıtılmadı ancak seçim sonrasında firmaların yapacağı ilk iş, hesap kitap yapıp zamları fiyatlara yansıtmak olacaktır. Biz arsayı uygun alamazsak, uygun fiyatlarla konut satamayız”

2004'teki hızlı satış devri kapandı

“2004'ten sonra ne yapıldıysa satıldı ancak o devir bitti, o satışlar kalmadı. Lokasyon ve projelendirme mutlaka doğru olmalı. Stok var mı diye soruyorlar, bizim projelerimizde yok. Sektörün belli ir seviyeye gelmesi gerekiyor, ürettiklerimiz kontrol etmemiz, denetlememiz gerekiyor. Bankalar inşaat sektöründe iyi ve kötü olanları ayırmalı, ona göre davranmalı. Bu konuya toplu olarak bakmamak gerekiyor”

Tüketicinin ödemediği krediyi biz ödüyoruz

“Tüketici Kanunu, konut alıcılarını garanti altına alıyor ancak üreticinin garantisi yok. Tüketici bankadan kredi alıyor, biz o bankaya garantör oluyoruz. Müşteri konut kredisini ödemezse banka bize geliyor, sen ödeyeceksin diyor. Çünkü bir burada kredi alan müşteriye garantör oluyoruz. Kişiler ödemediğinde de dairesinden olacak”

5 milyon 500 bin bina dönüşüm için bekliyor

“Teknik Yapı'nın 1985 yılında hayata geçirdiği projeyi yine biz dönüştürüyoruz. Tekel Mensupları tarafından o zamanlarda bu proje inşa edildi. Yurdumuzda 5.5 milyon bina dönüşüm için sırasını bekliyor. Kartal'da hala dönüşemeyen, her biri kaos kaynağı olan birçok site mevcut”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Teknik Yapı Yücel Park reklam filmi!
  • 19.04.2018 15:12

Teknik Yapı Yücel Park reklam filmi!

Teknik Yapı'nın Kartal Yücel Park projesine ait reklam filmi emlaktasondakika.co ...

Yücel Park Kartal tanıtım filmi yayında!
  • 19.04.2018 15:03

Yücel Park Kartal tanıtım filmi yayında!

Kartal'da inşa edilen Yücel Park projesinin tanıtım filmi yayında. Teknik Yapı t ...

Umut Durbakayım'ın gözünden Yücel Park Kartal!
  • 19.04.2018 14:50

Umut Durbakayım'ın gözünden Yücel Park Kartal!

Teknik Yapı Kartal'da kentsel dönüşüm kapsamında Yücel Park'ı hayata geçiriyor. ...

Yücel Park Kartal görücüye çıktı!
  • 19.04.2018 13:41

Yücel Park Kartal görücüye çıktı!

Teknik Yapı, Kartal'da kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirdiği Yücel Park pr ...

Umut Durbakayım, Yücel Park Kartal'ı anlattı!
  • 19.04.2018 13:31

Umut Durbakayım, Yücel Park Kartal'ı anlattı!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Kartal'daki Yücel ...

Yücel Park proje görselleri yayında
  • 19.04.2018 15:05

Yücel Park proje görselleri yayında

Teknik Yapı'nın Kartal'da hayata geçireceği yeni proje 20 bin 972 metrekarelik a ...