maritbet girişmaritbet
Faturadan tasarruf eden 'enerjik' konut projeleri dönemi

Faturadan tasarruf eden 'enerjik' konut projeleri dönemi

Binalarda Enerji Verimliği Yönetmeliği, mevcut binalarda da yapılacak küçük yatırımlarla enerji maliyetlerinde yüzde 60 tasarruf elde etmeyi hedefliyor. 10 yıl geçerli olacak Enerji Kimlik Belgesine sahip binalar diğer binalara göre daha çok değer kazanırken belgesi olmayan evler kira ve satışlarda değer kaybedecek

Kaynak Dilek TAŞ / Sabah Emlak

İnşaat sektörü hem yaşadığımız binaların hem ekonominin hem de insanların yaşam kalitesini yükseltecek yeni bir döneme geçiyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Türkiye genelindeki konutlar için getirdiği ‘'Enerji Kimlik Belgesi” zorunluluğu etkin ısı ve ses yalıtım ile enerji maliyetlerinden yüzde 60 tasarruf edilmesini hedefliyor. Bugün başlayan ve arın da devam edecek olan Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı ile halk arasında bu bilincin oluşması için bir dizi etkinlik düzenlenecek. Hafta boyunca yapılacak konferans ve seminerlerde enerji verimliliğine vurgu yapılıp bina sahiplerinin enerji kimlik belgesi almaya özendirilecek. Sadece yeni yapılan projelerde değil mevcut binalarda da geçerli olacak bu yönetmelik ile ev sahiplerinin evlerine yapacakları tek bir yatırım ile ömür boyu enerji faturalarından tasarruf etmeleri amaçlanıyor. Bu şekilde hem enerji giderlerinin azalması hem de ülke ekonomisinde milyarlarca lirayı bulan tasarrufun sağlanması hedefleniyor.

Karbondioksit salımı azaltacak
Enerji Kimlik Belgesi her binaya yönetmelikte belirtilen belli yatırımların yapılmasını zorunlu kılıyor. Özellikle de ısı yalıtımı ile ilgili konular bunların başında geliyor. Yazın soğutma kışın ise ısıtma maliyetlerinden tasarruf sağlayacak bu yatırımlar ile alınan bir enerji kimlik belgesi 10 yıl için geçerli oluyor. Bu yatırımla dengeli oda sıcaklıkları yaratılarak sağlıklı mekânlar oluşturuluyor. Bu belgeye göre binalar enerji verimi kullanımı ve enerji tüketimine sınıflandırılıyor. Binaların kullanım alanı başına düşen yıllık birincil enerji tüketimini ve karbondioksit (CO2) salımını da A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırıyor. Isı yalıtımıyla sadece enerji tüketimi sağlanmıyor atık gazlar azaltılarak, çevrenin korunmasına katkıda bulunuluyor. Ses yalıtımı ile ise gürültü azaltılarak çevrede yaratılan gürültü kirliliği azaltılıyor. Yalıtım malzemeleri ise yangın güvenliği de sağlanarak olası yangın tehlikelerine karşı önlem de alınıyor.
 
Evlerin değeri de artacak
Enerji kimlik belgesi enerji tasarrufu ve çevreye katkısının yanı sıra ev sahiplerine de kazandıracak bir unsur olarak öne çıkıyor. Enerji verimliliğine göre A ile G arasında bir referans değerde sınıflandırılacak konutlar satın alma ve kiralamalarda da avantaj sağlayacak. Enerji belgesine sahip konutların değeri olmayanlara göre yükselirken kiralamalarda da bu avantaj korunacak. Belgesi olmayan ya da düşük enerji sınıfına sahip evler, kiralama ve satın almada değer kaybedecek. Bu aydan itibaren başlayan bu süreçte konutun yan sektörlerinde de ciddi bir değişim yaşanıyor.
 
Artık her sektörden şirket çevreci ürünleri piyasaya sunarken konutlar da LEED, BREEM gibi yeşil bina kriterlerine uygun çevreye saygılı konut dönemine geçiyorlar. Bu oturduğunuz konutu yapan şirketin binanızın dış cephesini yalıtım sitemleri ile izole etmesinden başlayıp tuvaletinizdeki sifonun su tasarrufu sağlayacak şekilde çalışmasına, enerji tasaruffu ampul kullanımından musluğunuzdan akan suyun miktarına hatta atık maddelerin tasarrufuna kadar çok geniş bir süreci kapsıyor. Evinizde yapacağınız en küçük bir yatırım ise Türk ekonomisine her yıl milyonlarda tasarruf olarak geri dönecek.
 
Binalardaki enerji faturalarını azaltacak enerji belgesi ile bina sakinleri çatı izolasyonundan yangında güvenliğe, ısı yalıtımına kadar pek çok alanda yatırım yapacak. Bu ytırımlar ise tüm darie sakinlerinin enerji faturalarında ılda yüzde 60'ı bulan bir tasarrufa neden olacak. bunun yanı sıra A ile G arasında değişen bir referans aralığında sınıflandırılarak evin değeri ölçülecek.
 
 
Yüzde 108 verimli kombi
Bosch yoğuşmalı kombiler, klasik ısıtma cihazlarına göre iklim, işletme ve bina şartlarına bağlı olarak yüksek oranda tasarruf sağlıyor. Ocak 2011'den itibren uygulamaya konulan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (BEP) ile 2 bin metrekareden büyük binalarda merkezi sistem kullanılması zorunluluğu getiriliyor. Bosch yoğuşmalı kombiler, magnezyum - alüminyum - silisyum alaşımından üretilen döküm ısı bloklarının özel tasarımı sayesinde yüzde 108'e varan verim değerlerine ulaşarak, yüksek oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. Bosch Classic Condense duvar tipi yoğuşmalı kombi ise küçük boyutları ile hem çok katlı apartman daireleri ve hem de müstakil evler için kolay montaj ve ideal ısıtma sağlıyor.
 
 
 
TepePark elektrikten tasarruf sağlayacak
Kurtköy Akfırat'ta yapılan TepePark Villaları, koridorlarda ve merdiven kenarlarında bulunan sensörlü ışıkları ile konfor ve elektrik tasarrufu sağlıyor. Açma kapama derdini ortadan kaldıran sensörlü ışıklar, karanlıkta olası tehlikelerin önüne geçerek güvenli bir ortam sağlıyor. Özellikle çocuklar açısından büyük rahatlık getiriyor. Akıllı ev özellikleri, fonksiyonelliği ve her villaya düşen 1 dönüme yakın arsası ile dikkat çeken Tepe Park Villaları'nda, villa fiyatları büyüklüklerine göre, 575 bin dolar ile 780 bin dolar arasında değişiyor. İç dekorasyonu tamamlanmamış villaların fiyatları ise, büyüklüklerine göre 450 bin dolar ile 630 bin dolar arasında değişiyor.
 
Varyap Meridian'da atık maliyetinden yüzde 90 tasarruf
Varyap İnşaat'ın Ataşehir'de yaptığı Varyap Meridian projesi Türkiye'de yeşil bina kriterleri ile yapılan ve uluslararası LEED sertifikasına sahip en büyük ekolojik karma proje olma özelliği gösteriyor. Toplam 1500 kontun yer alacağı proje 107 bin metrekare alan üzerinde hayata geçiriliyor. İnşaat alanının yüzde 90'ının yeşil alana ayrıldığı projenin inşaat aşamasında çevreci malzemelerin seçilmesine özen gösterilirken atık yönetimi de uygulanacak. Bu uygulama ise atık maliyetlerinin yüzde 50 ile 90 arasında azaltılması yüzde 30 oranında su tasarrufu sağlanması karbondioksit salınımının da yüzde 35 azaltılması hedefleniyor. Projedeki elektriğin bir kısmı ise rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanılacak.
 
LEED sertifikasının sunduğu bazı avantajlar
Hizmet Tasarruf
Atık maliyetleri 50-90
Atık miktarı 70
Su tüketimi 30-40
Enerji 24-50
Karrbondioksit salımı 35
 
Zorlu Center'ın AVM'sinde elektrikli araçlar şarj edilecek
Zorlu Gayrimenkul tarafından Zincirlikuyu'da yapılan Zorlu Center projesi en yeşil projelerden biri olacak. Projede 120 bin metrekarelik alanının 72 bin metrekaresi yeşil alana ayrılacak. İstanbul'un Boğaz dokusuna uygun erguvan, çam gibi 50 farklı türde ağaç projenin etrafını saracak. Projedeki tüm evlerde ve projenin genelinde doğaya saygılı ve enerlji tasarufflu ürünler kullanılırken alışveriş merkezinde ise daha ileriye dönük bir vizyonla elektrikli araçları şarj edebilecek şarj makineleri yerleştirilecek.
 
Arkeon'da tüm kışı 300 TL'lik faturayla geçirecekler
Yapı Merkezi tarafından Kurtköy'de yapılan Arkeon Evleri projesi şirket bünyesindeki Yapı Merkezi Prefabrikasyon tarafından üretilen beton ile bir yandan deprem riskli bölgelerde 5 kata kadar deprem güvenliği sağlarken diğer taraftan da etkin enerji verimliliği imkânı sunuyor.
Yapı Merkezi Prefabrikasyon Genel Müdürü Murat Şener, kullanılan ürünler ile villaların tüm kışı 300 TL'kik fatura ile geçirebileceğini söyledi. Şener, bünyelerinde bulunan Fab-Tek isimli yüksek dayanımlı modüler duvar elemanlarının özellikle binalarda ısıtma ve soğutmada enerji tasarrufu sağladığına dikkat çekti. Yapı Merkezi tarafından geliştirilen Yapıblok ses yalıtımına sağlarken sıva ve boya gerektirmemeleri nedeniyle de kolay uygulanabiliyor. Proje İZODER tarafından geçtiğimiz yıllarda En İyi Isı Yalıtımı ödülüne de layık görülmüştü.
 
Yüzde 40 daha hafif beton
Şener, Yapı Merkezi tarafından geliştirilen ve konut, işyeri, hastane, okul alışveriş merkezi gibi geniş kullanım alanına sahip olan Panelton isimli boşluklu duvar ve döşeme çözümleri bulunan ürünün ise yüzde 40 daha hafif olduğuna dikkat çekti. Üretim ve zamandan tasarruf sağlayan ürün boşluksuz betonarme döşeme sistemlerine göre daha yüksek ısı yalıtımı da sağlıyor. Pre Karma adı verilen ürün ise yapının kolon ve perdeleri yerinde dökme inşa ederek, kiriş ve döşemeleri ise ön üretimle inşa edilen yeni bir taşıyıcı sistemden oluşuyor.
 
Beyaz betonla nanoteknoloji binası
Yapı Merkezi Prefabrikasyon son olarak Ayazağa'da sanayi tipindeki bir depo binasını bir medya kuruluşunun binasına dönüştürdü. Eski binaya dokunmadan binanın çevresinde özel bir taşıyıcısı sistem geliştirilerek hayata geçirilen proje üç ayda tamamlandı. Şener, binayı yıkıp yeniden yapmaktan daha ekonomik olduğunu dile getirdi. Aynı şekilde Sabancı Üniversitesi'ne de bir Nanoteknoloji merkezi inşa ettiklerini söyleyen Şener, projenin çatı yükleme işini üstlendiklerini ve özl bir bton türü olan beyaz betonla inşa ettiklerini söyledi. Şener, Türkiye'de özle beton uygulamalarını kısıtlı olduğunu da sözlerine ekledi. Yapı Merkezi Fabrikasyon tarafından yapımı devam eden projeler arasında Merter'deki Forum AVM projesi geliyor, Şirketin geliştirdiği ve enerji verimliliğine katkı kadar tasarımda da esneklik sağlayan Lif Takviyeli Beton (Lifbeton) ile bu projede kullanılıyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz