maritbet girişmaritbet
Evle ofisi birleştirip yatırım aracı yaptılar

Evle ofisi birleştirip yatırım aracı yaptılar

Daha az masrafla evden çalışmak isteyenlerin talebiyle büyüyen home-ofis piyasası, projelerdeki küçük dairelerin oranına da yansıyor. Ofisi, yani işleri eve taşımanın yolunu açan bu dairelerin rağbet görmesindeki en önemli etken de kuşkusuz maliyet avantajı ve kiralanma hızı

İşverenler, sosyologlar, kişisel gelişim uzmanları avantaj ve dezavantajlarını tartışadursun, home-ofis (ev-ofis) projeleri Türkiye'de gittikçe yaygınlaşıyor.
Gayrimenkul sektörünün nabzının attığı İstanbul başta olmak üzere, pek çok kentte yapılan yeni projelerde bu tarzda kullanılabilecek küçük dairelere mutlaka yer verilir oldu. Ofisi, yani işleri eve taşımanın yolunu açan bu dairelerin rağbet görmesindeki en önemli etken de kuşkusuz maliyet avantajı.
 

MERKEZ DAHA PAHALI

Tek veya 2 kişi çalışan insanlar, genellikle bir homeofis kiralayarak bir bilgisayar, bir telefonla hem işleri buradan yürütebiliyor, hem de yaşayacak yer temin etmiş oluyor. Bu iki masrafın birleşmesi de ayda iki ayrı kira ödemekten kurtarıyor. Öte yandan, yatırımcı kesim de kiralama talebinin yüksek, fiyatının da nisbeten kolay ulaşılabilir düzeylerde olduğu bu dairelerden satın alma konusuna sıcak bakıyor.
Dolayısıyla hem kiralarken hem de satarken avantaj sağlayan home-ofisler gayrimenkul projesi geliştirenlerin gündeminden düşmüyor.
Bu sayımızda, Epos Gayrimenkul Değerleme'nin hazırladığı araştırma ve İstanbul'daki home-ofis kullanımına uygun stüdyo daireleri ele alıyor.
Esenyurt'tan Tuzla'ya kadar kentin hemen her noktasındaki projelerde az ya da çok bu dairelere yer verildiği göze çarpıyor.
Büyüklükleri 30-80 metrekare arasında değişen home-ofis kullanımlı konutların fiyatları da 40 bin lira civarından başlıyor ve 430 bin liralara kadar çıkıyor.
Bu geniş fiyat aralığının oluşmasındaki en büyük faktör tabii ki projenin özelliklerine bağlı. Daha fazla imkânın sunulduğu, daha lüks donanımlarla inşa edilen projelerde fiyatlar yükselirken, sade ve yeterli hizmet anlayışı ile lüksü bulmayan kalite düşüncesinin benimsendiği projelerde fiyatlar uygun oluyor.
40 metrekarelik iki homeofis dairesinin arasındaki 3 kat fiyat farkı oluşmasındaki en keskin gerekçe ise projenin bulunduğu lokasyon.
Şehir merkezindeki homeofisler, tıpkı diğer gayrimenkuller gibi merkeze uzak noktalardakilere kıyasla çok daha pahalı.

 

METREKARE FİYATI ÖNEMLİ
Her projede metrekare fiyatları küçük dairelerde daha yüksekken, daireler büyüdükçe metrekare fiyatı da azalır. Homeofisler, projelerin en küçük daireleri olduğundan, genellikle, metrekare fiyatının da en pahalı olduğu dairelerin bunlar olduğu söylenebilir.
İşte bu nedenle, fiyatı düşük de olsa, küçük metrekareli alışveriş yapılırken, mutlaka metrekare fiyatını öğrenmekte fayda vardır.
Bu, daha büyük bir konutun değeriyle kıyaslama yapabilmeyi sağlar. Ayrıca, kiralama evresinde gayrimenkulun maliyetini amorti etme süresini de gösterir.


Ortak alan kullanımı avantajlı

Home-ofis kullanımının tüketici açısından avantajlı bulunan bir başka tarafı da ortak alan kullanımları.
Örneğin, bu gibi projelerin çoğunda randevuyla kullanılabilen ortak toplantı odaları bulunuyor.
Bu durumda, küçük bir ofiste, hatta evden çalışıyor olmasına rağmen, tüketici, toplantılarını yeni bir masrafa girmeden ya da uygun bir bedelle evinden iki adım uzakta yapabiliyor.
 

Hobilere özel odalar yapılıyor

Gayrimenkul sektöründe proje geliştirme kısmı da o kadar ilerledi ki, artık dört duvar bitirip teslim etmek yerine, firmalar, projelere çekici sosyal kullanımlar da ekliyor. Home-ofisler için cazip olan sosyal alanların başında, hobi alanları, spor merkezleri geliyor. Bu hizmetler, belli aidatlar ve kullanım ücretleri karşılığında verilebildiği gibi, ücretsiz uygulamalar yapan projeler de var.

Kaynak: HT Emlak

  • Etiketler:

Yorum Yaz