maritbet girişmaritbet
Dumankaya yatırımcısını üzmedi projeler prim şampiyonu oldu

Dumankaya yatırımcısını üzmedi projeler prim şampiyonu oldu

İnşaat sektöründe 47 yıldır 12 binin üzerinde konut üreten Dumankaya, hem oturmak hem de yatırım yapmak için ev alanı sevindirdi. Grup’un projelerinde metrekare fiyatı % 20-450 arasında prim yaptı

 

İnşaat sektöründe 47 yıldır faaliyet gösteren Dumankaya, yaptığı projelerle konut alanlara güvenli ve modern yaşam alanı oluştururken sahiplerine de klasik yatırım araçlarına göre yüksek oranda kazandırdı. ‘Fark yaratan' projeler yapmak için her yıl yeni bir içerik ve mimariyi uygulamak için geniş bir Ar-Ge kadrosu çalıştıran Dumankaya'nın projeleri arasında yüzde 450 oranında değer artışı olan konutlar yatırımcıları da çekmeye başladı.

YÜZDE 450 PRİM YAPAN PROJEMİZ VAR

Kuruldukları tarih olan 1963 yılından bu yana 12 bin konut ürettiklerini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, yaptıkları her konutun hem modern yaşam alanı olması aynı zamanda da sahiplerine kazandırmasını istediklerini bu nedenle kâr marjını düşük tutup, kaliteyi yükselttiklerini vurguladı. 1999 ve sonrasında yaptıkları konutların değer kazandığını belirten Uğur Dumankaya “Çekmeköy Evleri en çok prim yapan proje. 1999 yılında lansmanı yapılmıştı. Metrekare olarak değer artışı yüzde 450. Son dönemde yaptığımız konutlar da teslim edilmeden bile primini yaptı” diye konuştu.

YÜZDE 10 KÂR MARJI BİZE YETİYOR

İnşaatta bu yıl 250 milyon lira ciro beklediklerini ve yüzde 10 kârın kendileri için yeterli olduğunu belirten Dumankaya, genel olarak müteahhitlerin yüksek kâr marjıyla çalıştığı gibi bir kanının olduğunu ancak markalı konut şirketlerinin doğru fiyat verebilmesinin makul kâr marjlarından geçtiğini vurguladı.

Dumankaya Ataşehir'e İngiliz alıcıları getirdi

Uğur Dumankaya, projelerin yabancılar tarafından da ilgi gördüğünü söyledi. Özellikle Ataşehir'de projelerine başta İngilizler olmak üzere yoğun bir yabancı ilgisinin olduğunu belirten Dumankaya “Yabancılar bizim projelerimizi hem finans merkezine yakın olması hem de yurt dışında tanındığımız için tercih ediyor. Bu ilginin önümüzdeki günlerde dünyadaki krizin de etkisini kaybetmesiyle artacağını düşünüyoruz. Dumankaya Consept ve Ikon projelerimiz özellikle ilgi görüyor” dedi.

Ucuz projeler zarar verebilir

Son dönemde piyasada ucuz konut projelerinin gündemde olduğunu belirten Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya “Öyle fiyatlara konut satılıyor ki, bu fiyata nasıl satılır diye hayret ediyoruz” diye konuştu. Dumankaya, ileride sorun olmaması için bu tür projelerin sıkı denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Hem inşaat hem de otomobil işi yapıyor

Dumankaya Ailesi 47 yıldır inşaat sektörünün içinde. Ailenin inşaatın dışında otomotiv bayiliği de var. Uzun yıllar Toyota'nın en büyük bayilerinden biri olan Dumankaya Ailesi Hyundai'nin de bayiliğini aldı. Grubun ayrıca tamamen ihracata çalışan bir de plastik şirketi var. Aslen Rizeli olan aile çok uzun yıllar önce Kartal Çavuşoğlu'na yerleşti ve ilk başlarda küçük çaplı projelerle ticaret hayatına girdi.

530 milyon TL'lik yeni projeler geliyor

Uğur Dumankaya, bu yıl 3 bin 500 konutu içeren toplam değeri 530 milyon lirayı bulan 6 projenin gündemde olduğunu söyledi.  Dumankaya Atmosfer, Cadde, Gizli Bahçe, Aydınlı, Gizli Bahçe Villa projeleri sırada. Bunun yanı sıra Bahçeşehir'deki Dumankaya Modern ve Göztepe'deki Dumankaya İkon ise grubun en dikkat çeken iddialı diğer projeleri olarak satışta. Dumankaya İkon'un yüzde 75'inin satışının tamamlandığını söyleyen Uğur Dumankaya, Anadolu yakasının tam kalbinde Göztepe'de üçüz kule şeklinde yükselen Dumankaya İkon projesinde iddialı olduklarını belirtti. Diğer projelerin de hızla devam ettiğini belirten Dumankaya vizyon projesinin ise yüzde 95'inin satışının tamamlandığını belirtti. Dumankaya, satış oranlarının Dumankaya Modern'de yüzde 43, Adres Lobi'de yüzde 46, Dumankaya Dizayn'da yüzde 70, Dumankaya Minimal'de ise yüzde 97 seviyesini yakaladığını belirtti.

Kriz bizi etkilemedi 2010 yılı iyi bitecek

Dumankaya gibi marka konut üreten şirketlerin ekonomik kriz döneminde satışlarının etkilenmediğini söyleyen Uğur Dumankaya “Bu nedenle biz şirket olarak kriz yılı ile 2010 satışlarını değerlendirmemiz doğru olmaz. Kriz döneminde özellikle yatırımcıyı düşünerek uygun fiyatla projeler yaptık. Bu zor dönemde de konut satılabileceğini gösterdi”  diye konuştu.  2010 yılını büyümeyle tamamlayacaklarını söyleyen Dumankaya “Satışlarımızın 2010 beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz” dedi. 2010 yılının satışlarının aslında 2008 ve 2009'da yakalanan ivmenin getirisi olduğunu söyleyen Dumankaya “Önceki yıllarda başlayan diğer projelerin olumlu satış grafikleri devam etmekte. Dumankaya İkon'da satış oranı yüzde 75'e erişirken Vizyon'da neredeyse satacak konut kalmadı” diye konuştu.

Düşük gelir grubu için konut yapacağız

Uğur Dumankaya, her yıl yeni proje yapmalarının maliyetleri artırdığını belirterek “Bizim her sene çıtayı yükseltmemiz lazım. Bu da hem maliyeti artırıyor hem de hızımızı azaltıyor” dedi. Mevcut deneyim ve kalıpları kullanarak uygun fiyatlı ama Dumankaya kalitesinde projeler üretmek için arama çalışmaları yaptıklarını da belirten Dumankaya “Şirket bünyesinde geniş katılımlı olarak segmentasyon toplantıları yapıyoruz. Yani gelir gruplarına dönük yaptığımız çalışmada D grubu yani alt gelir grubuna dönük de bir takım projelerimiz olabilir. Bunun çalışmaları yapılıyor. Çünkü asıl pazar gecekondu tabir edilen bölgelerde oturan vatandaşlarımızın olduğu alan” diye konuştu.

 

 

KAYNAK: STAR

  • Etiketler:

Yorum Yaz