maritbet girişmaritbet
Baki Özdemir ''Konut kredi faizlerinin düşmesi, piyasaya canlılık katar''

Baki Özdemir ''Konut kredi faizlerinin düşmesi, piyasaya canlılık katar''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistikleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özdemir, Türk gayrimenkul sektörü için konut kredisi faizinin düşük seviyelerde olmasının piyasaya büyük hareketlilik katacağını ifade etti.

Türkiye genelinde gayrimenkul piyasasındaki rakamlar, ekonomik veriler ışığında büyük önem taşıyor. Uzun yıllardır ekonominin lokomotifi konumunda olan sektör, son dönemde artan maliyetler ve yüksek faizler sebebiyle durgunluk dönemi yaşıyor. Gayrimenkul sektöründe aylık satış raporları ise bu noktada, dönemsel hareketliliğin ayrıntılarını anlatan en önemli rapor olarak öne çıkıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 2021 yılının Eylül dönemine ait konut satış istatikleri raporunu yayımladı. Gayrimenkul sektörü, 2021 yılının en hareketli dönemini Eylül ayında yaşadı. Bu dönemde ülke genelinde toplamda 147 bin 143 konut satışı gerçekleşti. Ağustos ayında bu rakam 141 bin 400 olarak kayıtlara geçmişti.

Satışların artışında devamlılığı sağlamak önemli

TUİK tarafından açıklanan verilere göre 147 bin 143 adetlik konut satışında en yüksek pay 28 bin 229 ile İstanbul’un oldu. Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Satış rakamlarındaki artışın sektör açısından önemli olduğunu dile getiren Özdemir ‘’TÜİK’in açıkladığı rakamlar, piyasalar açısından önem taşıyor. 2020 yılının aynı dönemine göre 2021 yılında konut satışlarında yüzde 7,6’lik bir artış gerçekleşti. Bu gelişme, piyasalarda olumlu bir hava oluşturdu. Burada satışların artışında devamlılığı sağlamak büyük önem taşıyor’’ ifadelerini kullandı.

Kredi faizlerinin düşmesi piyasaları hareketlendirir

Açıklanan rapor kapsamında ipotekli konut satışlarındaki düşüşe de dikkat çeken Özdemir ‘’Türk gayrimenkul piyasası için hiç kuşkusuz en kritik nokta ipotekli satışlar. Konut kredisi faizlerinin yüksek bantta seyrediyor olması, özellikle yerli yatırımcıyı kilitlemiş durumda. 2020 yılının yaz döneminde yapılan kredi kampanyasıyla faizler ciddi seviyede düşmüş ve önemli cirolar elde edilmişti. Ancak kampanyanın bitmesi ve o dönemden bugüne kadar ekstra bir konut kredi faiz çalışmasının yapılmaması kendisini hissettirdi. TUİK’in açıkladığı rakamlar da bunu destekler nitelikte. 2020 yılının ilk 9 ayında ipotekli konut satış sayısı 508 bin 960 olarak açıklanmıştı. 2021’ın aynı döneminde bu rakam tam yüzde 64,3 oranında düşüş yaşadı ve 181 bin 855 olarak kayıtlara geçti. Bu veriler, gayrimenkul piyasası için konut kredisi faizlerinin büyük önem taşıdığının diğer bir göstergesi olarak öne çıkıyor’’ dedi.

Yabancı ilgisi devam ediyor

Vatandaşlık avantajı ve döviz kurundan dolayı yabancı gayrimenkul yatırımcılarının bazı avantajlara sahip olduğunu dile getiren Özdemir ‘’Eylül 2021 döneminde, 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 25,8 oranında arttı ve 6 bin 630 olarak kayıtlara geçti. Bu veri, yabancı gayrimenkul yatırımcısının Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını gösteriyor. Öyle ki topla konut satışlarının yüzde 4,5’i yabancı yatırımcıya satıldı. Bundan sonraki dönemde de buna benzer rakamlar görmeye devam edebiliriz. Diğer bir pencereden bakıldığında ise İstanbul, yabancıya satış noktasında lider konumda. Megakent, yabancı yatırımcının gözdesi olmaya devam ediyor.’’ diye konuştu.

Kentsel dönüşüm gerçeği önümüzde duruyor

Sektörde canlılığın ve dinamizmin artarak sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Özdemir ‘’Son dönemde artan maliyetler sebebiyle üretimde bir yavaşlama söz konusu. Ancak İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin kentsel dönüşüm gerçeği var. Bu noktada hızlı aksiyon almak ve yapıları hızlıca yenilemek gerekiyor. Forev Yapı olarak biz de bu noktada yeni projelerin startını verdik. Kısa süre içerisinde satışlarına başlayacağımız çok özel bir projemiz olacak’’ açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TÜİK konut satış rakamlarını açıkladı, düşüş yüzde 12,7 oldu!
  • 15.09.2022 10:17

TÜİK konut satış rakamlarını açıkladı, düşüş yüzde 12,7 oldu!

Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına gör ...

Antalya yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçti
  • 16.08.2022 16:08

Antalya yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçti

Antalya, yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçerek aylık bazda zi ...

TÜİK açıkladı! Konut satışları yüzde 37,6 azaldı!
  • 16.08.2022 10:26

TÜİK açıkladı! Konut satışları yüzde 37,6 azaldı!

Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...

"Konut finansman paketleri tüketiciler açısından fırsatlar doğuracak"
  • 17.05.2022 11:40

"Konut finansman paketleri tüketiciler açısından fırsatlar doğuracak"

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, Nisan 2022 konut satış istati ...

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!
  • 15.03.2022 10:13

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!

TÜİK, konut satış istatistikleri Şubat 2022 verilerini açıkladı. Türkiye genelin ...

TÜİK açıkladı, konut satışları Ocak 2022'de yüzde 25 arttı!
  • 18.02.2022 10:30

TÜİK açıkladı, konut satışları Ocak 2022'de yüzde 25 arttı!

TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre Ocak 2022 döneminde ...