maritbet girişmaritbet
Yargıtay'dan konut kredisi çekenlere iyi haber geldi

Yargıtay'dan konut kredisi çekenlere iyi haber geldi

İzmir’de ev alırken Japon Yeni olarak çektiği krediyi yapılandıran Erhan Senger, masraf adı altında yapılan tüm kesintilerin iadesi için başlattığı hukuk mücadelesini kazandı

Yargıtay'ın da onadığı kararla Senger, ödediği konut kredisi kullanma masrafı ve erken kapama komisyonunu faiziyle birlikte bankadan geri aldı. Bornova'da tıbbi mümessillik yapan Erhan Senger, evlendikten sonra 2008 yılında hayalini kurduğu evi satın almak için bankaya başvurdu. Senger, banka görevlilerinin de kendisini yönlendirmesiyle, düşük faizli olduğu gerekçesiyle 65 bin TL'ye karşılık gelen 5 milyon 700 bin Japon Yeni kredi çekti. Senger, eşiyle çok istedikleri evi satın alarak yerleşti. Ancak Senger'in, döviz olarak aldığı kredi tutarı, uluslararası düzeydeki ekonomik kriz ve ardından gelen kurlardaki artış nedeniyle, yaptığı ödemelerine rağmen durmadan arttı. 2011 yılında, kredi borcunu yapılandırmak için aynı bankaya başvurdu.

Komisyon alınınca dava açtı
Japon Yeni olarak aldığı krediyi TL'ye çevirterek yeniden yapılandıran Senger, bankanın kendisinden 'konut kredisi kullanma masrafı ve erken kapama komisyonu' adı altında 850 TL kesinti yapması üzerine ise, hukuk mücadalesi başlattı. Erhan Senger, İzmir 3'üncü Tüketici Mahkemesi'ne dava açtı. Kredi kullanırken kendisinden alınan masrafların iadesini isteyen Erhan Senger'in bu talebini haklı bulan yerel mahkeme, konut kredisini kullanma masrafı ve erken kapama komisyonunun geri ödenmesine karar verdi.

Yargıtay'dan emsal karar, faiziyle geri aldı
Ancak yerel mahkemenin kararına itiraz eden banka avukatları, Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Onama kararının ardından Erhan Senger, bankanın yaptığı kesintiyi faiziyle birlikte 2 bin 150 lira olarak geri aldı.

“Herkes mahkemeye gitmeli”
Verdiği mücadele sonrasında aldığı sonuçtan mutlu olduğunu söyleyen Erhan Senger, “Ben de banka görevlileri ne dediyse yaptım. Hatta kesintilerine de ses çıkaramadım. Ama sonra böyle bir hakkım olduğunu öğrenince hemen harakete geçtim. Çok kısa sürelerde sonuçlanan davalarla da, benden yapılan bu kesintileri faiziyle aldım. Bu karar da emsal oldu. Ben, tüm kredi kullanan tüketicilerin bu hakkı kullanmalarını ve kesintilere karşı mücadele etmelerini istiyorum. Zaten ödediğimiz faizin üstüne neden böyle bir de ödeme yapalım” dedi. 
Yazete.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!
  • 23.09.2022 09:51

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut kredisi sözleşmeleri, sigortal ...

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!
  • 17.09.2022 13:21

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2022 sonuçlarını açıkladı. ...

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!
  • 19.08.2022 09:34

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 53 milyar 374 milyon lira artarak ...