maritbet girişmaritbet
ŞEKER FİNANS MALİYET ARTIŞINI

ŞEKER FİNANS MALİYET ARTIŞINI

Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker: “ 2012 sonuna kadar 6-7 bin kişiye ulaşarak, 200 milyon dolar tutarında kredi kullandırmayı hedefliyoruz”

Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, konut kredisi maliyetlerindeki artışla ilgili olarak, “Biz de bu maliyet artışlarından etkileniyoruz ama kendi içimizde absorbe etmeye çalışıyoruz. 6 aydır faizlerimizde değişiklik yapmadık. Çok zikzaklarımız yok. Kendi içimizde başka tedbirler aldık. Uluslararası fonlama maliyetlerinde belli bir tutara kadar maliyetlerimizi fiksleyebildik” dedi.

Teker, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, konut kredilerinde, fiyatlama ve vadede piyasadaki en uygun koşulları sağladıklarını söyledi.

30 yıl vadeli konut kredisi ile krediye kiradan daha az ödeme imkanı sunduklarını ifade eden Teker, ''Bugün 800 lira kira ödenen örnek bir daire için, yıllık yüzde 6 kira artışı ile 30 yılda toplam 758 bin 959 lira kira ödeniyor. Oysa aynı evi 30 yıl vadeli kredi ile aldığınızda 30 yıl sonunda ödenecek toplam kredi taksiti tutarı 366 bin 979 lira oluyor. Yani, hem ev sahibi oluyorsunuz hem de paranızın yarısı cebinizde kalıyor. Ayrıca, kredi kullanımının henüz 10. yılında, aylık kira 1.352 lira olurken 30 yıl boyunca kredi taksit tutarı 1.019 lira olarak sabit kalıyor'' dedi.

Konut finansmanı sisteminin Türkiye'de sağlam temeller üzerinde yükselmesinde öncü bir rol oynamayı amaçladıklarını vurgulayan Teker, 2012 yılı sonuna kadar 6-7 bin kişiye ulaşarak, 200 milyon dolar tutarında kredi kullandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Teker, Nisan 2011'de başladıkları 30 yıl vadeli konut kredisi uygulamasından bu yana geçen 6 aylık sürede, en çok başvurunun İstanbul ve Ankara'dan geldiğini, ayrıca Anadolu'dan beklenilenin üzerinde talep aldıklarını, en yoğun talebin de Kahramanmaraş, Konya, Kayseri, Samsun ve Hatay illerinden ulaştığını dile getirdi.

Şekerbank'ın Türkiye genelindeki yaygın şube ağı sayesinde yerele ulaşmadaki güçlerinin büyük olduğunu ifade eden Teker, ''Bankanın 'Anadolu Bankacılığı' misyonundan hareketle bizler de gelişmekte olan Anadolu illerine ya da Anadolu tanımı içine giren büyük şehirlerin yeni yeni gelişen merkezlerine yoğunlaşıyoruz. Bu bölgelerdeki potansiyeli önemsiyor ve ev sahibi olmak isteyen orta düzey gelir sahibi müşterilerimize yeni, daha nitelikli konutlarda yaşama fırsatı sunuyoruz'' dedi.

“Uzun vadeli taahhüde girme alışkanlığı tahminlerimizden de çabuk benimsendi”

Türkiye'de uzun vadeli taahhüde girme alışkanlığının tahminlerinden de çabuk benimsendiğine işaret eden Teker, yaptıkları talep analizinde, konut kredisine en fazla talebin yüzde 32 oranıyla 21-30 yıl vadeye geldiğini ve bunu yüzde 22 oranıyla 16-21 yıl, yüzde 21 oranıyla 11-15 yıl, yüzde 21 oranıyla 6-10 yıl ve yüzde 4 oranıyla 1-5 yıl vadenin izlediğini söyledi.

Gençler ve ilk evini alacak çiftlerden de yoğun talep aldıklarını vurgulayan Teker, ''Özellikle ilk evini alacak orta gelirlilere yönelik ciddi kampanya yaptık. Bu kapsamda 20 bine yakın başvuru aldık'' dedi.

Türkiye'de finansal sisteme adapte olmamış çok büyük bir kitle bulunduğunu ve hedef kitlelerini bunların oluşturduğunu, aile geliri olarak 1000 liranın üstünde kazananları hedeflediklerini söyleyen Teker, kayıt dışı ekonominin büyük olmasından dolayı insanların gelirlerini belgelemesinde ciddi problemlerle karşılaştıklarını, asgari ücretli kişilerin aslında başka gelirleri de olmasına karşın bunu belgeleyemediklerini söyledi.

Bahadır Teker, ''50 bin liralık bir kredi için 30 senede müşterilere aylık 510 liralık bir ödeme sunuyoruz. 50 bin liralık kredi de aşağı yukarı Türkiye'de ortalama kullanılan konut kredisi miktarıdır'' dedi.

Ticari kaygısı olmayan Amerikan kamu kuruluşu OPIC'ten 400 milyon lira civarında kredi kaynağı sağladıklarını anımsatan Teker, bu kaynağı 40-45 milyon dolar kullandırabilecekleri hazır talep bulunduğunu, gerçek ihtiyaç sahiplerini ev sahibi yapmayı amaçlayan Şeker Finans'ın 525 bin liraya kadar olan kredi taleplerini karşıladığını söyledi.

 

“Türkiye'de çok ciddi dalgalanma yaşanmayacak”

 

Merkez Bankası'nın aldığı kararların faizlere etkisine ilişkin olarak da Bahadır Teker, maliyetlerin yüzde 2 civarında arttığını, ancak bunun direkt fiyatlara yansımadığını, şimdi herkesin durumuna göre farklı uygulamalar yaptığını belirtti.

Şeker Finans olarak bankaların kullandığı klasik kaynakları kullanmamalarının bu dönemde kendilerine ciddi avantaj olarak döndüğünü ifade eden Teker, şunları kaydetti:

“Biz de bu maliyet artışlarından etkileniyoruz ama kendi içimizde absorbe etmeye çalışıyoruz. Bu dönemde 6 aydır faizlerimizde değişiklik yapmadık. 10 seneye kadar yüzde 0.97, 30 seneye kadar da yüzde 0.99 faiz oranlarımızda devam ediyoruz. Fiyatlarımızı sabit tutuyoruz, bu maliyetleri fiyatlara yansıtmıyoruz. Kendi içimizde başka tedbirler aldık. Uluslararası fonlamada belli bir tutara kadar maliyetlerimizi fiksleyebildik. Maliyetlerimizi daha uzun vadeye çıkarmaya özen gösterdik. İçeride daha etkin çalışıyoruz, bunları Şekerbank şubeleriyle sağlıyoruz. Nereye kadar dayanabilirsek, oraya kadar faizleri koruyacağız. Faiz değişikliğini mümkün olduğunca az yaparak insanlara da mesaj vermek istiyoruz.”

Konut kredi faizlerinin dünyadan bağımsız olmadığını, para piyasası politikaları, Merkez Bankası ve BDDK'nın aldığı kararların aslında bu dalgalanmayı azaltıcı, istikrar kazandırıcı yönde kararlar olduğunu belirten Teker, faizlerdeki 1-2 puanlık artıştan Türkiye'ye hiç bir şey olmayacağını, tüketicilerin bir süre sonra bu yeni faizlerden kredi alacağını, faiz artışlarını tedbirli yaklaşımlardan kaynaklı kısa dönemli olduğunu düşünmek gerektiğini belirtti.

Türkiye'de hala gayrimenkulün yatırım anlamında birinci sırada yer aldığını ifade eden Teker, ''Türkiye'de konut alma isteği çok yoğun. konut fiyatlarındaki artış devam edecek. Önümüzdeki 15-20 senede Türkiye'de trend yukarı doğru'' dedi.

Yurtdışı piyasalardaki gelişmelerle ilgili olarak da Teker, ''Önümüzdeki bir ayda çok ciddi şekilde rota belli olacak. Avrupa en sonunda bir karar verecek ve istikrar sağlanacak. Bizim için önemli olan öyle yada böyle yurt dışının istikrar kazanması... Kriz teğet geçiyor. Şu ortamda Türkiye'deki bankalar hala para dolu. Finansal sistem son derece sağlam devam ediyor. Dalgalanmaları çok ciddiye almıyorum. Türkiye'de çok ciddi dalgalanma yaşanmayacak. Önümüzdeki 2-3 sene belirsizliklerle ve bir yavaşlamayla geçecek. Önümüzdeki 3-5 senelik perspektifte ise bir belirsizlik yok. Beklentim, Türkiye'de 2-3 sene sonra hem faiz hem konut değeri olarak bugünden daha iyi bir ortam olacağı yönünde'' diye konuştu.

Türkiye'de toplam konut kredisi miktarının 67 milyar lira olduğunu ifade eden Teker, ''Bu rakam 677 milyar lira olduğunda, Türkiye'de tutsat (mortgage) var diyeceğiz'' şeklinde konuştu.

AA

Yorum Yaz