maritbet girişmaritbet
Kredi faizleri resmen düşecek!

Kredi faizleri resmen düşecek!

Yeni Borçlar Kanunu tüketici, konut ve otomobil kredileri için yıllık faize üst limit getiriyor. 10 bin lira kredi alan 2 bin 500 lira az faiz ödeyecek

 

Yeni Borçlar Kanunu'nun faize sınırlama getiren maddesi 1 Temmuz'a kadar değişmezse 10 bin lira tüketici kredisi alan vatandaş faizin aylık yüzde 1.60'tan 1.06'ya kadar düşmesi sonucunda 37 lira toplamda ise 908 lira daha az faiz ödeyecek. Rakam otomobil ve konutta katlanacak
 
YILLIK FAİZ YÜZDE 13.5
15 gün sonra yürürlüğe girecek olan yeni Borçlar Kununu'nun 88'inci maddesi ile kredi faizlerine gelecek tavan ile vatandaşlar büyük miktarlarda faiz yükünden kurtulacak. Kanunun bu maddesi sözleşmeye dayanan faizin tavanını yıllık yüzde 13,5, aylık yüzde 1.06 ile sınırlıyor. Hukukçular banka kredileri de sözleşmeye dayalı borç olduğu için banka kredileri için de faiz tavanının geçerli olacağını söylüyor. Peki kanun tüketicilere gerçekte ne kazandıracak? Örneğin 2 yıl için 10 bin lira ihtiyaç kredisi alan vatandaş aylık yüzde 1.60 yerine 1.06 faiz ödediğinde taksit miktarı 523 lira yerine 486 liraya inecek. Böylece 37 lira daha az para ödeyecek. 2 yıl sonunda ise tam 908 lira daha az faiz ödeyerek bu yükten kurtulmuş olacak. 
 
Otomobil ve konut kredilerinde ise rakamlar büyük olduğu için vatandaşın sırtından önemli oranda faiz yükü kalkacak. Örneğin 20 bin liralık ve üç yıl vade ile otomobil kredisi alan vatandaşın faiz yükü aylık 55 lira, 3 yıl sonunda ise bin 976 lira daha az olacak. 100 bin liralık ve 5 yıl konut kredisi alacak vatandaş ise aylık 175 lira 5 yılda ise 11 bin 666 lira az faiz ödeyecek.
 
TEMERRÜT NORMAL FAİZDEN AZ MI OLACAK
 
Kanunun faize tavan getiren düzenlemesinin yanı sıra temerrüt yeni gecikme faizine getirdiği sınır da yıllık yüzde 18. Bankalar, kredi faizine tavan getiren 88'inci maddeye karşı çıkarken gecikme faizini yüzde 18 ile sınırlayan düzenlemeye hukuken karşı çıkamıyor. Bir çok banka hukukçusunun bu maddenin uygulanacağından şüphesi yok. Çünkü konuya ilişkin başka kanunlarda bir düzenleme yok. Ancak bu durumda yüzde 20'nin üstünde kredi faizi uygulayan bankalar, borç geciktiğinde yüzde 18 faiz uygulayacak. Bu durumda da kise borcunu ödemek istemeyecek. 
 
Reisoğlu: TTK bizi korur
 
Habertürk'ün dün "Kredi faizine tavan geliyor" başlığı ile verdiği ve 1 temmuz'da yürürlüğe girecek olan Borçlar Kanunu'nun bankaların verdiği konut, otomobil ve tüketici kredilerine yıllık yüzde 13.5'luk tavan getirdiğine dair haberi bankacılık ve hukuk dünyasına bomba gibi düştü. Tüm gün tartışılan konu yeni bir tartışmayı da başlattı. Bankaların efsane hukukçusu Türkiye Bankalar Birliği Baş Hukuk Müşaviri Prof. Dr Seza Reisoğlu, bankaların Borçlar Kanunu'nun faize sınır getiren düzenlemesine tabi olmadığını savunurken "Türk Ticaret Kanunu'nda bu konuyla ilgili hüküm var. 8'inci maddenin birinci fıkrası "Ticari işlerde faiz serbestçe belirlenir" diyor. Ticari iş nedir diye bakıldığında ise "bu kanunda düzenlenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir" diyor. Bankaların hepsi birer ticari işletmedir ve yaptıkları işler ticari iş olarak kabul ediliyor. Ticari işlerde de faiz serbest olarak belirlenir" diyor. Reisoğlu yeni TTK'nın 19'uncu maddesinin 2'inci fıkrasında ise "taraflardan yanlız biri için ticari iş mahiyetinde olan mukaveleler kanunda aksine hüküm olmadığı müddetçe diğeri için de ticari iş sayılır" maddesinden yola çıkarak "Bu nedenle bankalar tarafından kullandırılan tüm konut, otomobil ve tüketici kredileri ticari iştir" diyor. 
 
Benim size verdiğim borç için mi çıkarıldı?
 
Reisoğlu'nun bu savunmasına karşı Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Atamer, aynı kanunun "Bir tacirin borçlarının ticari olması asıldır. Ancak, gerçek kişi olan bir tacir, işlemi yaptığı anda bunun ticari işletmesiyle ilgili olmadığını diğer tarafa açıkça bildirdiği veya işin ticari sayılmasına durum elverişli olmadığı takdirde borç adi sayılır.Taraflardan yalnız biri için ticari iş niteliğinde olan sözleşmeler, Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, diğeri için de ticari iş sayılır" hükümlerini getiren 19'uncu maddesinin 'kanunda aksine hüküm olmadıkça' cümlesine dikkat çekiyor. Atamer, "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun aksine hüküm sayılır. Zira tacir- tüketici işlerinin tüketici açısından da "ticari iş" sayılmasını engeller. Aynı şekilde Borçlar Kanunu'nun bazı hükümleri de (TBK m. 88 ve 120) bu tür aksine hükümlerdendir" diyor. Atamer, aksinin kabulü kanun koyucunun abesle iştigal ettiğini kabul etmek anlamına geleceğini belirterek "Zira Türk Borçlar Kanunu 88 ve 120'inci maddeleri sadece benim size verdiğim borç para için alabileceğim faiz oranını belirlediğini kabul etmemiz gerekir. TBK gerekçesine de bakıldığında amacın bu olmadığı açıktır" diyor. 
 
Rahim Ak / Habertürk 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!
  • 23.09.2022 09:51

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut kredisi sözleşmeleri, sigortal ...

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!
  • 17.09.2022 13:21

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2022 sonuçlarını açıkladı. ...

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!
  • 19.08.2022 09:34

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 53 milyar 374 milyon lira artarak ...