maritbet girişmaritbet
Konut kredisi faizleri son 5 ayın en düşük seviyesinde!

Konut kredisi faizleri son 5 ayın en düşük seviyesinde!

Konut kredisi faiz oranları son beş ayın en düşük seviyesine ulaştı. Bankaların güncel konut kredisi faiz oranları %1.68’e kadar geriledi.

Konut kredisi faiz oranları 2018 Ekim ayından itibaren düşüş trendine girdi. Faiz oranlarında yaşanan düşüş ivmesi döviz kurunun da düşmesi ile hızlandı. Şubat ayının ilk haftasında 8 banka konut kredisi faiz oranlarında indirime gitti.

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre bankaların güncel konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.10'ye geriledi. Bu oran 2018 Ağustos ayından sonra görülen en düşük seviye oldu. Güncel konut kredisi faiz oranları %1.68'e kadar düştü. Bu seviye ise 2018 Eylül ayından sonra beş aylık dönemde görülen en düşük oran oldu. En yüksek konut kredisi faiz oranı ise %2.7. 

5 yıl vadeli %1.68 faiz oranı ile 100.000 TL konut kredisi için konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık ödeme tutarı 2.650 TL oluyor. 5 yıl vade sonunda yapılan toplam geri ödeme miktarı ise 159 bin TL'ye karşılık geliyor. 100.000 TL'lik konut kredisinde faiz ödemesi sadece 59.000 TL oluyor. 

Son haftalarda konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşün uzun aylardır konut alımını erteleyen vatandaşı harekete geçirmesi bekleniyor. Sektör uzmanları konut alacak vatandaşların faiz oranlarını hızla değerlendirmesi gerektiğini belirterek konut maliyetlerinin %60'ın üzerinde arttığını ve bu dönemde maliyet artışlarının henüz konut fiyatlarına yansımadığını bildiriyor.

Son yılların verileri konut kredisi ve konut fiyat endeksleri değerlendirildiğinde konut kredisi faiz oranları ile konut fiyatlarının ters orantılı hareket ettiği net şekilde görünüyor. 2018 Ağustos ayından itibaren artan konut maliyetlerine karşın konut fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşanmadı. Konut kredisi faiz oranları psikolojik seviyelere yaklaşmışken konut fiyatlarının artış öncesi son zamanlarını değerlendirmek faydalı olacaktır. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”
  • 03.12.2025 14:22

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”

Kahramanmaraş’ta afet konutlarının inşa edildiği Doğukent şantiye alanında basın ...

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?
  • 19.11.2025 11:18

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yüzyılın Konut Proje ...

350 bininci deprem konutu teslim edildi
  • 17.11.2025 10:12

350 bininci deprem konutu teslim edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman’da 350 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi Tören ...

Ekim ayında 164 bin 306 konut satıldı
  • 13.11.2025 11:28

Ekim ayında 164 bin 306 konut satıldı

Konut satışları Ocak-Ekim döneminde %16,2 artarken, geçen sene Ekim ayına göre i ...

Yüzyılın Konut Projesi’ne ilk gün 936 bin 159 başvuru yapıldı
  • 11.11.2025 11:44

Yüzyılın Konut Projesi’ne ilk gün 936 bin 159 başvuru yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuruların 905 bin 640'ı e-Devlet, 30 bin 519'u bank ...

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...