maritbet girişmaritbet
Konut kredileri taban yaptı

Konut kredileri taban yaptı

Konut kredisinde artan rekabet ve ekonomideki canlanmayla birlikte bankalar faizlerde yeni bir indirim dalgası oluşturdu. İşte ayrıntılar...


Kaynak: Selma ŞENOL / İSTANBUL

 

Geçtiğimiz hafta 3 büyük banka kredi faizlerini indirdi. Faizler sıfıra doğru yaklaştıkça indirimler küçük oranlarda kalmakla birlikte, kredideki yeni dalga 10 yıl vadeli kredi faizini son 35 yılın en düşük seviyeleri olan yüzde 0.80'lerin altına çekti.  Halkbank Güz tarifesi kapsamında konut kredisinin aylık faiz oranını (10 yıl vadede) 0.79'a çekerken dosya masrafını 125 liraya indirdi. Fortis Bank da daha önce 91-120 ay vadede yüzde 0.85 olan faiz oranının ise 55-120 ay vadede yüzde 0.81'e indirdi. Bankadan yapılan açıklamada, yeni düzenleme ile 55 ay ve daha uzun vadeli konut kredilerinin daha avantajlı hale geldiği belirtildi. Finansbank da 60 ay vadeli faizini yüzde 0.81'e, 120 ay vadeli faizini yüzde 0.87'ye düşürdü. Ancak banka düşük faiz isteyenlere, masrafları önceden ödemeleri kaydıyla indirimli konut kredisi adıyla başka bir alternatif daha sunuyor. Sözkonusu üründe 60 ay vadeli faiz yüzde 0.74, 120 ay vadeli faiz yüzde 0.73 seviyesinde bulunuyor.

Dosya masrafında şok düşüş

Piyasada Merkez Bankası'nın son operasyonunun da etkisiyle faizlerde sınırlı düşüşler görülebileceği ve 10 yıllık faizlerin yüzde 0.70'lere gidebileceği konuşulurken, mortgage uzmanı Alp Seul şimdi bankalardaki rekabetin komisyon, dosya ücreti gibi kredi masraflarında yoğunlaştığını da söyledi. Tüm zamanların en düşük seviyelerinde gezinen faizlerin geldiği nokta itibariyle artık mülk almayı düşünmeyenlerin bile kredi başvurusu yapmaya başladığını belirten Seul, bu nedenle rekabetin de çetinleştiğini öne sürdü. Seul "Faiz bu rekabetin bir tarafı idi, şimdi masraflarda yarış var. Artık masraflar pazarlığa açık ve bu noktada çok makul fiyatlar ya da ürünler var" dedi. Halen piyasada konut kredisi masraflarının toplamının bankaya ve kredi müşterisinin profiline göre değişmekle birikte, 100 bin liralık bir kredide bin lira ile 3 bin lira arasında gezindiğini Seul sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin 500 ile bin lira arasındaki dosya masrafını pazarlıkla yarı yarıya indirebiliyorsunuz. Bazı bankalar ekspertiz ücreti almamaya başladı. Kredinizi tekrar yapılandırıyorsanız örneğin rapor güncel ise ekspertiz ücreti ödemezsiniz."

Uzmanından ucuz kredinin ipuçları

Alp Seul kredi kullanmak isteyen veya mevcut kredisini daha düşük faizli bir krediyle yenilemek isteyenlere şu önerilerde bulundu:

* Her müşterinin durumu aynı değildir. Bankalar riskli gördükleri müşterinin faiz oranını yükseltir. Bunda gelir durumu, geçmişteki kredi tablosu esas alınır. İyi bir müşteri için tabela faizinin 0.20 puan altında faizler de sunulabilmektedir.

* Faiz ve taksitlerim düşük olsun diyenlere bankaların avantajlı paket yada indirimli kredi diye sundukları ayrı ürünleri vardır. Örneğin 10 yıl vadeli faizi 0.83 ise, banka bunu yüzde 2 ile yüzde 3 arasında değişebilen masrafları peşin alarak 0.79'a çekebilmektedir.

* Şimdiki faizlerle 5- 6 ay önce alınan krediler bile yeniden yapılandırılabilir. Ancak eski kredi ile yeni kredi arasındaki faiz farkı yarım puanın çok altında ise, yapılan tasarrufun tüketiciye faydası ancak uzun dönemde görülür. Bu nedenle bu tür durumlarda vade uzatarak taksidi düşürmek de mantıklı olabilir. Örneğin 6 ay önce 0.83'ten 7 yıl vadeli kredi alan bir müşterimiz için pazarlık yaparak faizi yüzde 0.79'a düşürdük, vadeyi ise 9 yıla çıkartarak aylık taksitlerde önemli tasarruf sağladık. Ya da 5 ay önce 0.89'dan alınan 200 bin liralık kredinin 4 748 lira olan aylık taksidini, krediyi yeniden yapılandırarak ayda 2 bin 639 liraya düşürdük. Yeniden yapılandırmada faizi 0.83'e indirdik, vadeyi 10 yıla çıkardık. Böylece aylık taksitler yüzde 45 azaldı, hatta müşterimiz küçük bir daire daha satın aldı.

Yıl sonuna kadar 30 bin kişi ev sahibi olacak

En uygun koşullarda konut kredisi kullandıran banka olduklarını anlatan Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, "Konut kredisinde sunduğumuz avantajlar sayesinde en çok tercih edilen bankalardan biriyiz. Halen devam eden ve halkımızdan yoğun ilgi gören Güz Tarifesi kampanyamızla bu yılsonunda konut kredisi kullandırdığımız müşteri sayımızın 30 bini geçmesini bekliyoruz" dedi.

Güz Tarifesi kampanyası kapsamında tüketici kredisi 7 bin 500 TL'ye kadar 18 ay vadede yüzde 0,75, 36 ay vadede yüzde 0,85 aylık faiz oranıyla kullandırılıyor. 15 bin TL'ye kadar olan kredi taleplerine 24 ay vadede yüzde 0,85, 48 ay vadede yüzde 0,90 aylık faiz oranı uygulanıyor. 25 bin TL için aylık faiz oranı 24 ay vadede yüzde 0,90, 60 ay vadede yüzde 0,95 oluyor. Kasım sonuna kadar devam eden kampanyada ilk taksiti 2 ay erteleme imkanı da sunuluyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!
  • 23.09.2022 09:51

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut kredisi sözleşmeleri, sigortal ...

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!
  • 17.09.2022 13:21

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2022 sonuçlarını açıkladı. ...