maritbet girişmaritbet
İstanbul konut kredilerinde aslan payını aldı!

İstanbul konut kredilerinde aslan payını aldı!

Türkiye'nin ekonomik ve kültürel başkenti İstanbul, konut kredilerinde de aslan payım alıyor. Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, 2011 'de kullandır dıklan konut kredilerinin yüzde 43'ünün Marmara Bölgesi'nde verildiğini belirterek, bunun da yüzde 32'sinin sadece İstanbul'dan kullanıldığım söyledi

Türkiye'nin ekonomik ve kültürel başkenti İstanbul, konut kredilerinde de aslan payını alıyor. Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, 2011 'de kullandır dıklan konut kredilerinin yüzde 43'ünün Marmara Bölgesi'nde verildiğini belirterek, bunun da yüzde 32'sinin sadece İstanbul'dan kullanıldığım söyledi.

Türkiye'de enflasyonun düşmesiyle birlikte gelen düşük faiz dönemi, en çok ev sahibi olmak isteyenlere yaradı. Daha önce yıllardır elde edilen birikimlere emekli ikramiyelerinin eklenmesi ya da ailelerden toplanan borçla ev alınması yaygınken, artık yıllarca birikim yapmayı ya da emekliliği beklemeye gerek kalmadan, krediyle ev almak mümkün hale geldi. Gelişmiş ülkelere göre hala milli gelire oram itibariyle düşük seviyede bulunan mortgage kredileri, her geçen yıl artıyor. Bu artış Türkiye'nin her yerinde sağlansa da, konut kredilerindeki aslan payının açık ara İstanbul'da olduğu bir gerçek.

İSTANBUL'UN YÜZDE 32'Sİ

Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, konut kredilerinde Anadolu kentlerinin payının giderek arttığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Ancak yine de İstanbul'un ciddi bir ağırlığı söz konusu. 2011'de bankamızın verdiği kredilerin yüzde 43'ü Marmara Bölgesi'nden kullandırıldı. Bu payın yüzde 32'si İstanbul içerisinde gerçekleşti.

Türkiye'nin ekonomik ve kültürel başkenti İstanbul, konut kredilerinde de aslan payını alıyor. Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, 2011'de kullandırdıkları konut kredilerinin yüzde 43'ünün Marmara Bölgesi'nde verildiğini belirterek, bunun da yüzde 32'sinin sadece İstanbul'dan kullanıldığını söyledi. Marmara Bölgesi'ni yüzde 17 ile İç Anadolu, yüzde 13'le Güney Anadolu ve yüzde 11 ile Akdeniz Bölgesi takip ediyor."

SANAYİ ŞEHİRLERİ ARTIRDI

Anadolu kentlerinin 2012 yılı itibariyle konut kredilerinde ciddi bir artış sağlamaya başladıklarını kaydeden Erdem şöyle devam etti: "2012 yılının ilk çeyreğinde, İstanbul'un yanında gelişmiş şehirlerimizde konut kredisi kullanımında büyük bir artışı olduğunu görüyoruz. Özellikle Bursa, Adana, Kocaeli gibi sanayinin yoğun olduğu şehirlerde, ücretli kesimin nüfusu arttıkça buna paralel olarak konut kredisi kullanımının da arttığım söyleyebiliriz."

ŞUBEYE GELMEYİ SEÇİYORLAR

Türkiye'de henüz yeni bir alan olan konut kredilerinde, tüketicinin karar vermeden önce mutlaka şubeye gelmeyi tercih ettiğini belirten Erdem şunları anlattı: "Ev almak isteyenler proje satış ofisi, emlak ofisi veya evin sabası gibi pek çok farklı kanaldan kredi için bankalara yönlendiriliyor. Bunun haricinde konut kredisi kullanan kişiler internet üzerinden veya telefon ile bankaların konut kredisi faiz oranlarını öğrenebiliyor ve ihtiyacı olan ürüne ait bilgi alabiliyor. Ancak konut kredisi müşterileri başvurunun son aşamasında genelde şubeye gelmeyi ve yüzyüze görüşmeyi tercih ediyorlar."

ÇOĞUNLUK İLK EVİNİ ALANLAR

Konut kredisi müşterilerinin büyük çoğunluğunun ilk evini alanlardan oluştuğunu kaydeden İsmet Erdem, şöyle konuştu: "İlk evini almak isteyenler genellikle taksit ödemeleri daha uygun olduğu için ikinci el konutları tercih ediyor. Yapı Kredi olarak, Türkiye'de bir ilk olan Ailem Sağolsun Mortgage ürünümüzle ilk evine sahip olmak isteyen 18 yaşın üzerindeki herkese, mevcut birikimleri ve ailelerinin desteğiyle ev sahibi olma imkanı sunuyoruz. Anne babanın aylık geliri konut kredisi ile ev sahibi olma şansını artırıyor, böylece müşterilerimiz konut ve birikimlerinin teminatını vererek, daha az peşinat, uzun vadelere yayılan ödeme imkanları ile konut kredisi kullanabiliyor."

LÜKS LOKASYONDA YATIRIM AMAÇLI KONUT ALINIYOR

Mortgage kredisi kullanımında yatırım amaçlı ev alanların da önemli bir yer tuttuğunu söyleyen İsmet Erdem, şunları kaydetti: "Özellikle üst gelir grubuna yönelik, merkezi lokasyonlarda bulunan, otopark, güvenlik, sosyal imkanları sunarak yüksek kira getirişi vaad eden inşaat projelerinin, konut kredisi müşterilerimizce yatırım amaçlı tercih edildiğini gözlemliyoruz. Diğer taraftan, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde TOKİ veya Emlak Konut tarafından hasılat paylaşım yöntemiyle yapılan toplu konutlara olan ilginin her geçen gün arttığım söyleyebiliriz. Özellikle çocuklu ailelerin ilk tercihi olan bu siteler, hem ilk evini alanlar hem de mevcut evini satıp daha iyi bir eve geçmek isteyenler için tercih sebebi oluyor."

EV DEĞİŞTİREN KREDİSİNİ BEKLEMEDEN ALABİLİYOR

İsmet Erdem, Yapı Kredi'nin sunduğu konut kredisi ürünlerine ilişkin şunları söyledi: "Yapı Kredi olarak, müşterilerimize mevcut evlerinin satılmasını beklemeden yeni bir ev almalarına olanak sağlayan ürünümüz olan Ev Değiştiren Mortgage'ı geçtiğimiz aylarda hizmete sunduk. Ev Değiştiren Mortgage ile müşterilerimiz yeni ev için gerekli peşinatı sağlamak üzere mevcut evin satışını beklemeden kredi kullanabiliyor. Ayrıca mevcut evi satıldıktan sonra kredisinin bir bölümünü peşin olarak ödemek isteyen müşterilerden bu işlemleri için erken ödeme ücreti de alınmıyor."

Ev fiyatının yüzde 65'ini borçlanıyoruz

2004 yılında 2.6 milyar TL olan konut kredisi pazarının 2012 Nisan sonu itibarıyla 70 milyar TL'yi aştığını kaydeden İsmet Erdem, "Bu artışın, 2012 yılında da devam ederek 80 milyar TL seviyelerine ulaşacağım tahmin ediyoruz. Konut kredilerinde maksimum borçlanma oram (kredinin evin değerine oram) yüzde 75 ve en uzun vadenin 10 yıl olmasına rağmen, kullandırılan konut kredilerine baktığımızda borçlanma oranının yüzde 65 seviyelerinde olup, tercih edilen vadenin 7-8 yıl arasında yoğunlaştığını gözlemliyoruz" şeklinde konuştu.

Hülya GÜLER / Hürriyet

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi
  • 12.12.2018 18:11

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Türkiye Sermaye Piyasaları Birilği'nin ...

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor
  • 09.04.2012 10:43

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor

Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, inşaat sektörünü ve konut k ...

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!
  • 03.07.2021 16:43

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!

Ünlü oyuncu Çetin Altay, uzun yıllar yaşadığı Cihangir bölgesinden Bahçeşehir'e ...

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!
  • 19.04.2021 09:15

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!

TOGG mobilite alanında iF Tasarım Ödülü'nü alan ilk Türk markası oldu. ...

Bakan Kasapoğlu, Bitlis 8 Ağustos Stadı'nı inceledi
  • 19.03.2021 16:15

Bakan Kasapoğlu, Bitlis 8 Ağustos Stadı'nı inceledi

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bitlis'te önemli spor yatırıml ...