maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşlara kentsel dönüşüm kredisi verecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşlara kentsel dönüşüm kredisi verecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordine ettiği Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evi yıkılacak vatandaşlara verilecek kredilerin şartları belli oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordine ettiği Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evi yıkılacak vatandaşlara verilecek kredilerin şartları belli oldu. Konutun metrekaresine göre, vadeler 120, 84 veya 60 ayda değişecek. Kredilerin geri ödemesi inşaat bittiğinde ya da 24 ay sonra başlatılacak. Bakanlığın kredisini kullanmak istemeyip, bankaları tercih edenlere ise faiz desteği verilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kredi vadelerinde ve faiz oranlarında konut büyüklüğü belirleyici olacak. Faiz oranı ise o dönemdeki TEFE ve TÜFE'nin ortalamasına göre hesaplanacak.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 100 metrekareye kadar olan konutlarda güncelleme oranını sabit kalacağını belirterek, "Brüt inşat alanı 101-150 metrekare olan konutlara açılan krediye, kullanma ve geri ödeme dönemi süresince uygulanacak güncelleme oranı yüzde 10 arttırılacak. Ayrıca, brüt inşaat alanı 150 metrekareden büyük olan konutlarda da güncelleme oranı yüzde 20 artırılarak uygulanacak" dedi.
 
Konut büyüklüğüne göre vade
 
Kredinin geri ödeme süresinin konutun metrekaresiyle bağlantılı olduğunu söyleyen Bayraktar, brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar olan konutlar için 120 ay, 101 ve 150 metrekare konutlar için 84 ay, 150 metrekareden büyük konutlar için de 60 ay vadeli krediler verileceğini ifade etti. 
 
Bir bina ya da daire için bedelin nasıl hesaplayacağını açıklayan Bayraktar, şunları söyledi: "Örneğin dairenin bedeli 60 bin lira ediyorsa, yapılan dönüşüm sonrasında 90 bin liralık daire verilirse, aradaki 30 bin liralık farkı ev sahibi ödeyecek. Bu farkı ödeyebilmesi için de kredi imkânlarından yararlanması sağlanacak. Eğer bina kaçaksa ya da işgalci konumdaysa enkaz bedelini bakanlık verecek. Geri kalan daire bedelini işgalci konumundakiler ödeyecek. Vatandaşa verilecek dairenin, eski daireden daha ucuz olması durumunda ise, aradaki fark bakanlık veya idare tarafından ödenecek. Vatandaşa ödemenin peşin yapılması planlanıyor." 
 
Bankayı tercih edene faiz desteği
 
Bakanlık tarafından verilen krediyi kullanmayıp, bankalardan kredi çekecek olan vatandaşlara ise faiz desteği verilecek. İlgili bakanlık tarafından sabit bir oran belirlenecek ve bu orana göre ödeme yapılacak. Kredi faiz oranlarının bankalara göre değişiklik göstermesi durumunda bakanlık desteği sabit kalacak. 
 
Taslağa göre, kredi kullananların aylık ödeme vadelerini geçirmemek şartıyla istedikleri sayıda taksiti vadesinden önce ödeyebileceği, borçlunun talebi doğrultusunda kalan aylık taksitlerini bir seferde kapatabileceği ve kalan aylık taksitlerin toplamının 1 yıl içinde 4 eşit taksitle ödeyebileceği de belirtildi.
 
Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...