maritbet girişmaritbet
Kapalıçarşı'da dükkanların yıllık kirası 3-4 kilo altınla ödeniyor!

Kapalıçarşı'da dükkanların yıllık kirası 3-4 kilo altınla ödeniyor!

Tekstilcilerin, hediyelik eşyacıların, kuyumcuların ve ünlü markaların yer bulmak için sıra beklediği Kapalıçarşı’da, dükkanların yıllık kirası 3-4 kilo altınla ödeniyor

Tarihin en eski ve en büyük çarşılarından biri olan Kapalıçarşı, hala en işlek, en kalabalık ve en moda markaların bulunduğu alışveriş merkezlerini (AVM) bile kıskandıracak bir müşteri yoğunluğuna sahip. Küçük ama sıra sıra 3 bin 600 dükkan bulunan çarşıya, kış aylarında günde 250-300 bin ve yaz aylarında da 350-400 bir kişi girip çıkıyor. 30 bine yakın çalışan bulunan çarşıya, alışveriş yapmak için gelen müşterilerin çoğu da alım gücü yüksek turistler…

 
ÇARŞI KABUK DEĞİŞTİRİYOR
 
Kapalıçarşı'nın eski esnaflarından yorgancılar, terlikçiler ve fesçiler gibi meslek grupları artık sadece sokak ismi olarak kalmış. Günümüze uygun işyerlerinin sayısı hızla artmış. Günün hemen her saatinde hareketli ve kalabalık olan çarşının ana caddesinde; altın takı ve mücevher satan kuyumcular, Türk motifi ağırlıklı el yapımı halı dükkanları, gümüş-bakır-bronzdan yapılmış ürünlerin bulunduğu hediyelik eşyacılar ve iç sokaklarında da tekstil ağırlıklı dükkanlar bulunuyor.
 
Bugün kuyumcu, hediyelik eşya ve tekstil ağırlıklı çalışan esnaf da önümüzdeki yıllarda yerini ünlü markalara terk edecek gibi gözüküyor. Kapalıçarşı'nın Nuruosmaniye Kapısı'ndan başlayıp Beyazıt'a kadar uzanan Kalpakçılar Sokağı'nda Vakko ve Godiva karşılıklı dükkan açmış, Mac ve Silk&Cashmere gibi ünlü markalar da aynı cadde üzerinde yerini almış.
 
Kapalıçarşı Esnafları Derneği'ndeki yetkililerin söylediğine göre Cotton, Batik ve Mavi Jeans gibi markalar da mağaza açmak istemiş ama çarşıda 80-100 metrekare büyüklüğünde yer bulamadıkları için vazgeçmişler. Migros bile prestij için Kapalıçarşı'da yer açmak istemiş,
 
KİRALIK DÜKKAN SAYISI AZ
 
Kalpakçılar Sokağı, Kapalıçarşı'nın en prestijli caddesi. Dükkanların büyüklükleri ise 16-20 metrekare arasında değişiyor. Kapalıçarşı'nın en büyük dükkanları arasında gösterilen Şark Kahvesi ve hemen yanında hediyelik eşya satan Ali Baba ile Halk Bank'ın bulunduğu işyerleri bile 80-100 metrekare büyüklüğünde.
 
4 bine yakın işyeri bulunan Kapalıçarşı'da kiralık dükkan bulmak ise nereyse imkansız. Kiralanan dükkanlar da çoğunlukla el altından kiralanıyor. Çarşı esnafı; “Biz bile içindeki çalışan değişince el değiştirdiğini anlıyoruz” diyor. Geçtiğimiz hafta haber yapmak için gittiğimiz Kapalıçarşı'da, Beyazıt Kapısı'nın girişindeki 233 numaralı dükkanın (Eski Lokum Land) ve biraz daha aşağıdaki 207 numaralı dükkanın kiralık olduğunu gördük. Tahtakale kapısı ile Nuruosmaniye Kapısı arasında Kapalıçarşı'ya paralel uzanan Kılıççılar Sokak'ta ise kiralık dükkan sayısı daha fazla. Bu sokakta yan yana dört tane kiralık dükkan bulunuyor.
 
KİRALAR 3-4 KİLO ARASINDA
 
Ağırlıklı olarak kuyumcu ile hediyelik eşyacıların yer aldığı Vakko, Godiva, Mac ve Silk&Cashmere gibi markaların da mağaza açtığı Kalpakçılar Sokak'ta, kiralar kilolarca altınla ödeniyor. İlk yıl için bir yıllık peşin kira istenen caddede, dükkanların yıllık kirası 3 ya da 4 kilo altınla ödeniyor. Beyazıt Kapısı'na yakın dükkanlarda yıllık kiralar 3 kilo, turist girişinin daha fazla olduğu Nuruosmaniye Kapısı'na yakın olan dükkanların yıllık kiralar ise 4 kilo altın. Mahmutpaşa Kapısı'ndan başlayan Aynacılar Sokak'taki dükkanların yıllık kiraları ise 1.5 ile 2 kilo altın arasında. Kılıççılar Sokak'ta bile dükkanların yıllık kirası ortalama 600 gramdan başlıyor. Kapalıçarşı'nın dışında Nuriosmaniye Kapısı'nın bitişiğinde kapanan 8 metrekarelik döviz büfesi için bile mal sahibi 10 bin TL kira istiyormuş.
 
Kapalıçarşı'da tekstil, hediyelik eşya ve kuyumcuların bulunduğu Fesçiler ve Örücüler gibi diğer caddelerde ise kiralar dolar ve euro'yla ödeniyor. Fesçiyer Sokak'ta kiralar 2 bin 500 dolar, Örücüler Sokak'ta  ise kiralar bin 500 ile 3 bin dolar arasında değişiyor.
 
İKİ DÜKKAN EL DEĞİŞTİRMİŞ
 
Kapalıçarşı'da kiralık dükkan bulmak gibi satılık dükkan bulmak da çok zor. Satışa çıkan dükkanların da el altından çarşıdaki diğer esnaf tarafından satın alındığı söyleniyor. Mahmutpaşa girişindeki Aynacılar Sokak'ta Orbay Diamond'un boşalttığı 23 nolu dükkanın, bir başka çarşı esnafı tarafından 35 kilo altına satın alındığı söyleniyor.
 
Kalpakçılar Caddesi üzerinde bulunan Anadolu Kuyumcusu da en son el değiştiren dükkanlar arasında. Bir bankanın haciz uyguladığını söyleyen Kapalıçarşı Esnafları Derneği'nden bir yetkili, dükkanın 110 kilo altın karşılığında (Yaklaşık 11 milyon TL) el değiştirdiğini söylüyor.
 
“Lui Vitton kendisi gelmeli”
 
Ünlü markaların taklitlerinin de satıldığı Kapalıçarşı'ya iki haftada bir polis tarafından baskın düzenlendiğini söyleyen çarşı esnafı, bu durumdan bir hayli rahatsız. “Çarşıdaki taklit malları polis baskınları değil, ancak o markalar kendisi gelirse bitirir” diyen esnaf, Lui Vitton gibi markaların da Kapalıçarşı'da mağaza açması gerektiğini söylüyor.
 
Durul ATKAYA / RE/MAX Sur Ofisi Gayrimenkul Danışmanı
 “Dünya markalarına küçük m2'ler yetmiyor”
 
Kapalıçarşı'da en popüler cadde Malpakçılar Sokağı. Çarşı'nın diğer kapı girişlerine yakın dükkanlarda prim yapıyor. Dünyaca ünlü büyük markalar da dükkan açmak istiyor. Ancak dükkanların metrekareleri çok küçük. Tarihi eser niteliğinde olduğu için tadilat yapıp 2-3 dükkanı birleştirmek de mümkün değil. Vakko açtı ama sadece eşarp satıyor. Lui Vitton 2 metrekare alan içinde tek bir ürün sergiliyor. Kapalıçarşı'da en büyük dükkan 18-20 metrekare. Dükkan açsa sadece üç çanta koyabilir. Altınbaş, Atasa ve Paşabahçe Mağazası, Kapalıçarşı'da büyük yer bulamadıkları için Nuruosmaniye'de yer açtılar. Kapalıçarşı'da prestij için açabilirler ama İstiklal Caddesi, Nişantaşı veya Bağdat Caddesi gibi yerleri tercih ediyorlar.
 
Kapalıçarşı'nın tarihi
 
Nuruosmaniye, Mercan ve Beyazıt arasında yer alan Kapalıçarşı'nın temelleri 1461 yıllarında atıldı. 30 bin 700 metrekare arazi üzerinde yaklaşık 66 sokak ve 4 bine yakın dükkan bulunan Kapalıçarşı'da; 22 kapı, 17 han, 5 cami, bir okul, 7 çeşme ve 10 kuyu bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde 15'inci yüzyıldan kalan kalın duvarlı bir seri kubbe ile örtülü eski bir yapının etrafı, sonraki yüzyıllarda diğer sokakların üstü örtülerek ve ekler yapılarak alışveriş merkezi haline geldi. Geçmişte her sokağında belirli mesleklerin yer aldığı ve konusunda nesillerce uzmanlaşmış aileler tarafından elişi imalat yapılan çarşıda, her türlü değerli kumaş, mücevherat, silah, antika eşyalar satışa sunuluyordu. Geçtiğimiz yüzyılın sonlarında deprem ve birkaç büyük yangın atlatan Kapalıçarşı'da, her sokakta aynı ürünün ustaları loncalar halinde bulunuyordu. Bütün dükkanların genişliği aynı olacak şekilde inşa edilen çarşıda, satıcılar arasında rekabet etmek bile yasaktı. Bir usta, tezgahını dükkanın önüne çıkarıp kalabalığa göstererek ürün işleyemezdi.
 
Kapalıçarşı'nın kapıları ve sokakları
Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler, Kapalıçarşı'nın 11 ana kapısı. Acıçeşme, Ağa, Altuncular, Aminçiler, Araracıoğlu, Aynacılar, Basmacılar, Çuhacıhanı, Bitpazarı, Fesçiler, Ganiçelebi, Hacıhasan, Hacıhüsnü, Hacımemiş, Halıcılar, Hazırelbiseciler, İplikçiler, Kahvehane, Kalpakçılar, Karakol, Karamanlıoğlu, Kavaflar, Kazazlar, Keseciler, Kilitçiler, Kolancılar, Koltukçu, Kürkçüler, Lütfullahefendi, Mercançıkmazı, Muhafazacılar, Mühürdaremin, Ortakazazcılar, Örücülerhamamı, Parçacılar, Perdahçılar, Püskülcüler, Reisoğlu, Ressam, Sahaflarbedesteni, Sandal, Sandalbedesteni, Serpuççular, Sıraodalar, Sipahi, Tacirler, Takkeciler, Tavukpazarı, Terlikçiler, Terzibaşı, Terziler, Tuğcular, Varakçıhan, Yağlıkçılar, Yarımtaşhan, Yeşildirek, Yorgancılar, Yüncühasan ve Zenneciler ise Kapalıçarşı'nın sokak isimlerinden.
 
Bülent Ekimci/Para Dergisi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kapalıçarşı'nın restorasyonu haziran ayında tamamlanacak!
  • 25.01.2023 15:27

Kapalıçarşı'nın restorasyonu haziran ayında tamamlanacak!

İstanbul’un tarihi simgelerinden Kapalıçarşı’nın iki yıldır süren restorasyon ve ...

Kapalıçarşı'yı 2021'de 25,5 milyon kişi ziyaret etti
  • 05.01.2022 11:48

Kapalıçarşı'yı 2021'de 25,5 milyon kişi ziyaret etti

Kovid-19 salgını nedeniyle ziyaretçi sayısı yarıya yakın gerileyen Kapalıçarşı'y ...

Tarihi Kapalıçarşı'da depreme karşı güçlendirme çalışmaları başladı
  • 07.11.2020 14:25

Tarihi Kapalıçarşı'da depreme karşı güçlendirme çalışmaları başladı

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, Kapalıçarşı'daki restorasyon ...

İBB, Beyazıt ve Çemberlitaş meydanlarını yeniden düzenliyor
  • 16.01.2018 09:44

İBB, Beyazıt ve Çemberlitaş meydanlarını yeniden düzenliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tarihi Yarımada'nın önemli noktalarından B ...

Media Markt'ta beyaz eşyalarda yüzde 20 indirim fırsatı!
  • 17.04.2021 09:29

Media Markt'ta beyaz eşyalarda yüzde 20 indirim fırsatı!

MediaMarkt CLUB üyeleri, mağazalarda yer alan beyaz eşyaları yüzde 20 indirim fı ...

"Ev alırken Iraklı fiyata, Arap görünüme bakıyor"
  • 04.03.2021 12:01

"Ev alırken Iraklı fiyata, Arap görünüme bakıyor"

GİGDER’in geçen ay tanıtımını yaptığı ve yabancı yatırımcıların eğilimlerini ort ...