İstanbul nüfusunun yüzde 31'i kirada oturuyor! Tek hayalse ev sahibi olmak!

İstanbul nüfusunun yüzde 31'i kirada oturuyor! Tek hayalse ev sahibi olmak!

TÜİK'in rakamlarına göre, Megakent'te kirada yaşayan yüzde 31'lik kesimin ortak hayali; ev sahibi olmak.

 

Türkiye'de “ev sahibi olmak” herkesin ortak hayali. Ancak bu İstanbullu için zor görünüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2011 yılına ilişkin Nüfus ve Konut Araştırmasına göre, Türkiye'de kirada yaşayanların en fazla olduğu il yüzde 31.5 ile İstanbul. İstanbul'da yaşayanlar için kira giderleri önemli bir yer tutarken bu açıdan en şanslı il ise Ardahan. Ardahan'da yaşayanların yüzde 84.4 kendi konutlarında oturuyor. Oran olarak konut sahipliğinin en düşük olduğu il ise yüzde 59,5 ile Gaziantep oldu. İstanbullu için tek katlı evde oturmak da hayal. Araştırmaya göre 19 milyon 481 bin 678 konutun bulunduğu Türkiye'de yüzde 20'si tek katlı binalarda, yüzde 25.5'i 4-5 katlı binalarda, yüzde 23.1'i de 6 ve daha üzeri binalarda ikamet ediyor. Tek katlı konutlarda ikamet eden hanehalklarının oranının en yüksek olduğu ilk yine yüzde 78.9 ile Ardahan olurken en düşük olduğu il de yüzde 4.1 ile İstanbul oldu. Oda başına düşen kişi sayısı (salon dahil; mutfak, banyo ve tuvaletler hariç) 1.1 olarak hesaplandığı araştırmada, oda başına düşen kişi sayısının en az olduğu illerin Çanakkale (0,8), Eskişehir (0,8) ve Burdur (0,9), en fazla olduğu iller ise Şırnak (2,2), Hakkari (1,9) ve Mardin (1,9) olduğu kaydedildi.
 
Öte yandan ikamet ettikleri konutta kiracı olan hanehalklarının oranı yüzde 23,8, lojmanda oturan hanehalklarının oranı yüzde 1,5, oturdukları konutun sahibi olmayan fakat kira da ödemeyen hanehalklarının oranı ise yüzde 7,3 olarak kayıtlara geçti. 
 
Şırnak'ta bir evde 8 kişi var
Araştırmaya göre Türkiye'deki hane sayısı 19 milyon 481 bin 678 bulunuyor ve ortalama 3. 8 kişi yaşıyor. Ortalama hanehalkı büyüklüğü en yüksek olan iller ise sırasıyla Şırnak (8), Hakkari (7.9) ve Siirt (6.8) olurken, en düşük olan iller ise Çanakkale (2,9), Balıkesir (3) ve Eskişehir (3) olarak sıralandı.
 
Türkiye

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı
  • 20.10.2026 11:34

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandırmak için 22 Şubat 2024’te Cumhurbaşkanlığı ...

Bakan Kurum: “Hasar tespitleri hafta sonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz”
  • 16.10.2026 11:54

Bakan Kurum: “Hasar tespitleri hafta sonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sel felaketinin yaşan ...

Eylül ayında 142 bin 390 konut şatışı gerçekleşti
  • 16.10.2026 10:15

Eylül ayında 142 bin 390 konut şatışı gerçekleşti

Türkiye genelinde Eylül ayında ilk el konut satışları 51 bin 519, ikinci el konu ...

Ege Yapı'dan Bahçeada’da finansman fırsatı
  • 15.10.2026 10:27

Ege Yapı'dan Bahçeada’da finansman fırsatı

Ege Yapı, 699 bin TL'den başlayan peşinat ve 69 bin TL'den başlayan aylık taksit ...

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı
  • 13.10.2026 11:23

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı

Bakan Kurum, Türkiye geneli ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm rakamları hakkında ...

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor
  • 12.10.2026 15:35

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Maltepe'de, ...