maritbet girişmaritbet
Yeşil mühendislerin mesaisi başlıyor

Yeşil mühendislerin mesaisi başlıyor

Türkiye’nin çoğunluğu enerji ithalatından kaynaklanan ve 59 milyar doları aşan cari açığına çözüm aranıyor

Altensis kurucularından Serkan Emin, Türkiye'nin başlayan kentsel dönüşüm fırsatının iyi kullanılması halinde cari açığın yıllık 2.5 milyar dolar düşürülebileceğini belirterek “Türkiye'nin dönüşüm ve cari açık gerçeğini düşündüğümüzde, yeşil mühendisler için mesai şimdi başladı diyebiliriz” dedi.


Altensis Projeler Koordinatörü Serkan Emin, Türkiye'nin Eylül ayında 59 milyar doları aşan cari açığı iyileştirmeye yönelik en iyi formülün, kentsel dönüşümle birlikte yapılacak yeni binaların çevre dostu olmasından geçtiğini söyledi. Cari açığın en önemli nedenlerinin elektrik enerjisi, doğalgaz ve petrol ithalatı olduğunu hatırlatan Emin, konutlarda çevre dostu yeşil standartların uygulanması ile cari açığın yılda ortalama 2,5 milyar dolar düşürülebileceğini belirtti. Emin “Türkiye, ekonomisini düzlüğe çıkarma konusundaki bu tarihi fırsatı kaçırmamalıdır” dedi.

Türkiye'nin ilk ve lider Yeşil Bina Danışmanlığı firması Altensis'in kurucularından ve Projeler Koordinatörü Serkan Emin, Türkiye'nin Marmara Depremi sonrası giriştiği dönüşüm seferberliğinin tek amacının sadece binaları daha sağlam ve daha güvenli hale getirmek olmaması uyarısında bulundu. 

Yüzde 10'luk Yeşil Bina, Yeni Fabrika Kazandırır

Serkan Emin, Türkiye'deki 19 milyon konutun yaklaşık 7 milyonunun yenilenmesinin gündeme geldiğini, yenilenecek konutlardan sadece yüzde 10'nun çevre dostu yeşil konutlar olması halinde ortalama yılda 250 milyon dolar tutarında enerjinin tasarruf edilebileceğini vurguladı. Yılda 250 milyon doların havaya savrulmasını önlenmesinin karşılığında bile Türkiye'ye yeni bir marina yatırımı, 1500 konutluk yeni bir yaşam alanı,  yeni bir fabrika, yeni bir Ar-Ge merkezi ya da tam teşekküllü bir üniversite binası kazandırılabiliyor.

Altensis Projeler Koordinatörü Serkan Emin, dönüşümün tamamının yeşil olması, yeni binaların çevre dostu olması halinde ise tasarruf edilecek rakamın yılda 2.5 milyar doları bulabileceğini söyledi.

Enerjinin Üçte Biri Konutlarda Harcanıyor

Yeşil binaların lider firması Altensis'in Projeler Koordinatörü Serkan Emin,  Türkiye'de yılda 110 milyon ton eşdeğer petrol miktarında birincil enerji kullanıldığını, bunun üçte birinin konutlarda harcandığını ifade etti. Emin, “Kentsel dönüşüm kapsamındaki konutların tamamına 15 yıllık zaman zarfında çevreci nitelik kazandırabilirsek, bu süre boyunca toplam 40 milyar dolar enerjiden tasarruf elde edebiliriz. Bu hesap, yıllık 59 milyar dolar civarında cari açık veren ülkemiz için yeşil konutların çok önemli bir yapısal çözüm alternatifi olduğunu açıkça göstermektedir” diye konuştu.

Yeşil Mühendislerin Mesai Zamanı

Gayrimenkul sektörünün giderek çevre konusunda daha bilinçli ve duyarlı hale gelmeye başladığını anlatan Serkan Emin, sektörde dönüşüm seferberliğinin de doğurduğu bir ihtiyaç olarak yeşil mühendislerin daha fazla istihdam edilmesinin gündeme geldiğini vurguladı. Emin “Türkiye'nin dönüşüm ve cari açık gerçeğini düşündüğümüzde, yeşil mühendisler için mesai zamanı geldi diyebiliriz” dedi.

Yeşil binalar ile enerji tasarrufunun yanı sıra çevre ve doğanın da korunabileceğini, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için bunun şart olduğunu savunan Emin, kentsel dönüşüm sürecinin sonunda yaklaşık 7 milyon konutun çevreci yeşil özellikler taşıması halinde atmosfere salınan karbondioksitin yıllık 19 milyon ton azalacağını söyledi.  Emin “Bu da yaklaşık 850 milyon ağacın 1 yılda yutabileceği miktara denk geliyor” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...

Bakan Kurum kentsel dönüşüm çağrısını yineledi
  • 03.10.2025 11:06

Bakan Kurum kentsel dönüşüm çağrısını yineledi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmaraereğlisi açıkl ...

Mardin Yeşilli'de örnek kentsel dönüşüm
  • 21.08.2025 15:23

Mardin Yeşilli'de örnek kentsel dönüşüm

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başka ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kentsel dönüşüm bir millî güvenlik meselesidir”
  • 27.06.2025 10:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kentsel dönüşüm bir millî güvenlik meselesidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Güngören’de konut ve iş yeri anahtar teslimi, te ...

Bakan Kurum: "İstanbul'da önceliğimiz 3.3 milyon bağımsız bölüm"
  • 12.05.2025 11:47

Bakan Kurum: "İstanbul'da önceliğimiz 3.3 milyon bağımsız bölüm"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’taki ba ...

Bakan Kurum: "Beklenen depreme, özlenen dönüşümle cevap vermek durumundayız"
  • 08.05.2025 16:38

Bakan Kurum: "Beklenen depreme, özlenen dönüşümle cevap vermek durumundayız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valiliği’nde ...