maritbet girişmaritbet
Yeşil mühendislerin mesaisi başlıyor

Yeşil mühendislerin mesaisi başlıyor

Türkiye’nin çoğunluğu enerji ithalatından kaynaklanan ve 59 milyar doları aşan cari açığına çözüm aranıyor

Altensis kurucularından Serkan Emin, Türkiye'nin başlayan kentsel dönüşüm fırsatının iyi kullanılması halinde cari açığın yıllık 2.5 milyar dolar düşürülebileceğini belirterek “Türkiye'nin dönüşüm ve cari açık gerçeğini düşündüğümüzde, yeşil mühendisler için mesai şimdi başladı diyebiliriz” dedi.


Altensis Projeler Koordinatörü Serkan Emin, Türkiye'nin Eylül ayında 59 milyar doları aşan cari açığı iyileştirmeye yönelik en iyi formülün, kentsel dönüşümle birlikte yapılacak yeni binaların çevre dostu olmasından geçtiğini söyledi. Cari açığın en önemli nedenlerinin elektrik enerjisi, doğalgaz ve petrol ithalatı olduğunu hatırlatan Emin, konutlarda çevre dostu yeşil standartların uygulanması ile cari açığın yılda ortalama 2,5 milyar dolar düşürülebileceğini belirtti. Emin “Türkiye, ekonomisini düzlüğe çıkarma konusundaki bu tarihi fırsatı kaçırmamalıdır” dedi.

Türkiye'nin ilk ve lider Yeşil Bina Danışmanlığı firması Altensis'in kurucularından ve Projeler Koordinatörü Serkan Emin, Türkiye'nin Marmara Depremi sonrası giriştiği dönüşüm seferberliğinin tek amacının sadece binaları daha sağlam ve daha güvenli hale getirmek olmaması uyarısında bulundu. 

Yüzde 10'luk Yeşil Bina, Yeni Fabrika Kazandırır

Serkan Emin, Türkiye'deki 19 milyon konutun yaklaşık 7 milyonunun yenilenmesinin gündeme geldiğini, yenilenecek konutlardan sadece yüzde 10'nun çevre dostu yeşil konutlar olması halinde ortalama yılda 250 milyon dolar tutarında enerjinin tasarruf edilebileceğini vurguladı. Yılda 250 milyon doların havaya savrulmasını önlenmesinin karşılığında bile Türkiye'ye yeni bir marina yatırımı, 1500 konutluk yeni bir yaşam alanı,  yeni bir fabrika, yeni bir Ar-Ge merkezi ya da tam teşekküllü bir üniversite binası kazandırılabiliyor.

Altensis Projeler Koordinatörü Serkan Emin, dönüşümün tamamının yeşil olması, yeni binaların çevre dostu olması halinde ise tasarruf edilecek rakamın yılda 2.5 milyar doları bulabileceğini söyledi.

Enerjinin Üçte Biri Konutlarda Harcanıyor

Yeşil binaların lider firması Altensis'in Projeler Koordinatörü Serkan Emin,  Türkiye'de yılda 110 milyon ton eşdeğer petrol miktarında birincil enerji kullanıldığını, bunun üçte birinin konutlarda harcandığını ifade etti. Emin, “Kentsel dönüşüm kapsamındaki konutların tamamına 15 yıllık zaman zarfında çevreci nitelik kazandırabilirsek, bu süre boyunca toplam 40 milyar dolar enerjiden tasarruf elde edebiliriz. Bu hesap, yıllık 59 milyar dolar civarında cari açık veren ülkemiz için yeşil konutların çok önemli bir yapısal çözüm alternatifi olduğunu açıkça göstermektedir” diye konuştu.

Yeşil Mühendislerin Mesai Zamanı

Gayrimenkul sektörünün giderek çevre konusunda daha bilinçli ve duyarlı hale gelmeye başladığını anlatan Serkan Emin, sektörde dönüşüm seferberliğinin de doğurduğu bir ihtiyaç olarak yeşil mühendislerin daha fazla istihdam edilmesinin gündeme geldiğini vurguladı. Emin “Türkiye'nin dönüşüm ve cari açık gerçeğini düşündüğümüzde, yeşil mühendisler için mesai zamanı geldi diyebiliriz” dedi.

Yeşil binalar ile enerji tasarrufunun yanı sıra çevre ve doğanın da korunabileceğini, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için bunun şart olduğunu savunan Emin, kentsel dönüşüm sürecinin sonunda yaklaşık 7 milyon konutun çevreci yeşil özellikler taşıması halinde atmosfere salınan karbondioksitin yıllık 19 milyon ton azalacağını söyledi.  Emin “Bu da yaklaşık 850 milyon ağacın 1 yılda yutabileceği miktara denk geliyor” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...