maritbet girişmaritbet
Sadun Coşkuntürk: Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm oldu!

Sadun Coşkuntürk: Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm oldu!

Kentsel dönüşüm rantsal bir dönüşüme dönmüş durumda diyen Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk, sürdürülebilir büyük ölçekli planlara ihtiyaç olduğunu söyledi

'Kentsel dönüşüm, ranta dönüştü' Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk, uzun dönemli bakıldığında konut açığının söz konusu olduğunu söyledi. 

Kentsel dönüşümün gerçekleşebilmesi için sürdürülebilir büyük ölçekli planlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk, Türkiye'de kentsel dönüşümün kentsel yenileme şeklinde gittiğini belirtti. Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk, basın mensuplarıyla bir araya geldiği sohbet toplantısında, kentsel dönüşümde daire sahiplerinin bire iki nasıl alabilirim gözüyle baktığını belirterek şunları söyledi: "Oysa dönüşüm, yeşil alanından yolların artırılmasına, enerji tasarrufundan sosyal yaşam biçimine kadar birçok halkayı içeriyor. Bu nedenle rantsal bir dönüşüme dönmüş durumda. 250, 300 daire için uğraşıyorsunuz. Çok farklı niyette ve düşüncede insanlar ortaya çıkıyor. Çok uğraşıyorsunuz ama süreç işlemiyor." 

Bu halkaların birinin eksik olması halinde kentsel dönüşümün tamamlanamayacağını vurgulayan Coşkuntürk, devletin kanunlarla ortak konsensüs oluşturması gerektiğini ve işi yüklenici firmaya devretmesinin doğru olacağını ifade etti. Yurtdışında ise dönüşümün daha çok yıllar önce sanayi bölgelerinde yapıldığını kaydeden Coşkuntürk, 'Yolu, yeşili yeterli olmayan sanayinin yer aldığı 1800'lü yıllarda çevre riski oluşturan doğadan kopmuş yeri dönüştürüyorlar. Bu kentsel dönüşüm de herkesin ortak aklıyla oluşuyor" diye konuştu. 

Konutta balon yok dönemsel şişkinlik var 

İnşaat sektöründeki balon söylentilerine değinen Coşkuntürk, "Sadece İstanbul'a bakıldığında konutların yüzde 60-70'inin yenilenmesi gerekiyor. Ayrıca giderek hane başına düşen nüfusta azalma yaşanıyor. Bireysel yaşama ilgi artarken ve yaşam stilleri değişirken konutun gidecek daha çok yolu var. Sadece dönemsel olarak konut arzında bir artış olabilir. Ancak uzun dönemli bakıldığında konut açıığı söz konusu" dedi. 

Coşkuntürk, “Türkiye'deki konut açığının miktarının tespit edilmesi için çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu da söyledi. 

Ataşehir Bulvar 216 2-3 ay içinde satışa çıkıyor 

Bayrampaşa'da hayata geçirdikleri Hayat Tepe projesinde 12 kata geldiklerini anlatan Coşkuntürk, projede 160 dairenin satışının gerçekleştiğini söyledi. Hayat Tepe'nin ardından gündemlerinde bulunan ve daha önce açıkladıkları Ataşehir'deki Bulvar 216 projelerinin inşaa hazırlıklarına da başladıklarını aktaran Coşkuntürk, halka açık bir şirket olarak ne vaat etmişlerse hepsini bir bir hayata geçirdiklerinin altını çizdi. Bulvar 216'yı ofis ve perakende alanı olarak planladıklarını anlatan Coşkuntürk şöyle konuştu: "70 milyon dolara mal etmeyi öngördüğümüz projede 120 ile 2 bin 300 metrekare arası ofisler olacak ve 2-3 ay içine satışa çıkaracağız." 

Şehir merkezi mutlu ediyor 

Özellikle şehrin merkezinde proje geliştirmek istediklerini belirten Sadun Coşkuntürk. "İnsanların şehrin merkezinde ihtiyacı giderildiği zaman mutlu oluyor. Sosyalleşme ihtiyacı artıyor, Ancak sosyalleşmek için günde dört beş saat zaman harcayan insanlar mutsuz oluyor" dedi. Özak GYO olarak Balmumcuda eski Full'ün olduğu 8 bin 500 metrekare araziyi satın aldıklarını belirterek, "Burada konut- rezidans ve otelden oluşan bir proje yapacağız ve 2014 Mart'ta başlamayı planlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Leyla İLHAN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...