maritbet girişmaritbet
Recep Altepe ‘Kentsel dönüşümde önce vatandaş bilinçlenmeli’

Recep Altepe ‘Kentsel dönüşümde önce vatandaş bilinçlenmeli’

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı vatandaşın istediği şartlarda dönüşüm yapacak yatırımcının zor olduğunu, vatandaşı bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti

Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin kentsel dönüşüm olduğunu ancak vatandaşların devletten büyük beklentileri olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Vatandaşın istediği şartlarda dönüşüm yapacak yatırımcı bulmak zor. Önce vatandaş bilinçlenmeli” dedi.
Türkiye'de ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün temsilcileri Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen ‘İnşaat Zirvesi'nde bir araya geldi. Sektörün geleceğinin ele alındığı toplantının ana gündemini ise ‘kentsel döşüm' oluşturdu. Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, son 5 yıl içinde hayata geçirdikleri projelerle kentsel dönüşüme sağladıkları katkılardan örnekler verdi.
Kamulaştırmaya 300 milyon TL harcama
Bursa'da 750 bine yakın yapı stoku olduğunu ve 17 Ağustos depreminin yapılaşma için bir milat kabul edildiğini dile getiren Başkan Altepe, bu tarihten itibaren güvenlik katsayılarının arttığını, yönetmeliklerin değiştiğini ancak bu tarihten önce yapılan özellikle de yüksek katlı binaların risk taşıdığını söyledi. Türkiye'nin olduğu gibi Bursa'nın da ana gündeminin kentsel dönüşüm olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Riskli yapıların dönüşebilmesi gerek. Bu konuda adımların atılması lazım. Kentlerin gerçek anlamda Avrupa kenti olması için kent merkezindeki dönüşümü de önemsiyoruz. Şu anda yaptığımız kamulaştırmalar sürüyor. Bu dönemde yaptığımız kamulaştırma 300 milyon lirayı yakaladı. Bu yapılanlar bizden önceki 5 dönemi de geçti. Sadece bir cadde için 350 kamulaştırma yaptık ve 350 bina daha kamulaştıracağız. Son 10 yılda yıktığımız bina sayısı da 2 bin 900'ü buldu. Bu yıkılan binaların yerine yollar, spor alanları ve parklar yapıldı. Bunun yanında İntam'da dönüşüm için prosedür tamamlandı, inşaatı başlatacağız. Tabakhaneler bölgesinde yapılacak proje için bakanlar kurulundan karar çıktı. Bu bölgede de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte dönüşüme kısa süre içinde başlayacağız” diye konuştu.
"Vatandaş bilinçlenmeli"
Kentsel dönüşüm konusunda merkezi ve yerel yönetimlerin elinden geleni yaptığını ancak bu konuya vatandaşların da destek vermesi gerektiğini ifade eden Başkan Altepe, vatandaşların bu konudaki beklentilerinin çok fazla olduğunu kaydetti. Başkan Altepe, “"Vatandaşın beklentisi çok büyük. ‘Benim dairem var, karşısında bir daire ver. Bunun üzerinden para alma. Taşınma paramı da ver' deniliyor. Bunun karşılığında kentsel dönüşüm yapacak bir yatırımcı bulmak zor. Konuşmak kolay. Artık vatandaşın bilinçli olması lazım. Dönüşüm şart. Riskli yapı sayısı yüksek. Her an deprem olabilir. Bu deprem Bursa'da da İstanbul'da da olabilir. 1855 Depremi'nde Bursa'nın nüfusu yarıya düşmüş. İki katlı yapılar bile yıkılmış. Bugünü düşünün. Allah göstermesin. Marmara Bölgesi, Türkiye'nin lokomotifi. Burada en ufak bir deprem, Türkiye'nin belinin kırılması demek. Bu dönüşüme büyük önem verilmesi gerek. Halkın önceliğinin bu dönüşüm olması gerekiyor. Öncelik, yapıyı daha sağlıklı hale getirmektir. Bu konuda kampanyalar başlatılmalı. Vatandaşın da harekete geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
İnşaat Burada Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serap Kaya da 2030 yılında dünya nüfusunun 8 milyar olacağını, 2050 yılında ise bu sayının 9 milyarı bulacağını belirterek, geleceğin inşaat sektörü ile şekillendiğini vurguladı.
Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener ise Türkiye inşaat sektörünün dünya ihracatında 5. sırada olduğunu, cari açığa yüzde 250 katkı koyan önemli bir sektör olduklarına değindi.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de ilçe sınırlarında hayata geçirdikleri dönüşüm çalışmalarından örnekler verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...