maritbet girişmaritbet
Mütekabiliyet Yasası ile gayrimenkul alımı kolaylaştı!

Mütekabiliyet Yasası ile gayrimenkul alımı kolaylaştı!

Mütekabiliyet (karşılıklılık) Yasası çıktı ve bu yasa ile yabancı uyrukluların Türkiye'de gayrimenkul sahibi olması büyük ölçüde kolaylaştı

 

 

Bu konuyu destekleyecek diğer kanunlar ve yönetmelikler için de çalışmalar sürüyor. Bir yandan yurt dışında özellikle de Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmayı arzulayanların çok olduğu ülkelerde tanıtım atağı başlıyor. Bunun için devlet de devreye giriyor. Geçen hafta da bahsettiğimiz gibi son verilere göre yabancıların Türkiye'de gayrimenkul alımları birkaç kat artış göstermeye başladı. Peki eksik olan ne ya da neler yaşayacağız?

ARACILIK HİZMETİ

Son haftalarda İstanbul'un herhangi bir mahallesinde bile emlakçilik yapamayacak kadar vasıfsız ve başka işlerle uğraşan bazı kişilerin 'uluslararası gayrimenkul danışmanlığı' adı altında projeleri pazarlamaya kalkıştığını duyuyoruz. Hemen şunu söylemek lazım; bu iş eğer belirli bir disiplin altına almamadan bir anda yayılırsa çok sıkıntı yaşarız. Yabancılar aldatılırsa ekonominin lokomotifi olan bir sektör en umutlu olduğu bir konuda büyük hayal kırıklığı yaşar. Bunu neden mi söylüyorum?

1985'ten itibaren Türkiye'ye özellikle Körfez ülkelerinden ve diğer zengin Arap ülkelerinden büyük bir turist akını başlamıştı. Turizm alışverişinde İstiklal (Beyoğlu), Halaskargazi, Rumeli (Osmanbey), Laleli bir anda ciro patlamaları yaşamıştı. Üstelik bu turistler kalabalık aileler şeklinde gelip İstanbul'da uzun süreli kaldıkları için başta İstinye, Sarıyer ekseni olmak üzere Boğaz'da müthiş bir kira patlaması yaşamıştık. Sonuç ne oldu hatırlayan var mı? Çok büyük zenginlik akıtan bu turist kitlesini önce lokantada, sonra mağazalarda ve en çok da kiralanan evlerde çok kötü kandırmaya başladık, adeta kazıkladık. Onlar da küsüp gittiler. Önceden 1 yılda alabildiği kirayı 1 ayda bir Arap turistten almaya başlayanlar hem kendileri için hem ülke için hiç de hayırlı bir iş yapmış olmadılar.

YANLIŞ YAPMAYALIM

İşte bu kötü tecrübelerden dolayı önümüzdeki fırsatı bu defa iyi değerlendirme şansımız daha yüksek. O yüzden diyorum ki Türk inşaat ve gayrimenkul sektörünün örgütleri çok dikkatli olmalılar. Bu defa 'kervan yolda dizilir' mantığıyla değil hemen dört dörtlük bir çalışma yaparak yola çıkalım. Çünkü bu iş büyük iş. Büyük olduğu kadar da riskli bir iş. Eğer yabancıların kandırıldığına, dolandırıldığına dair vakalar, haberler çoğalırsa herkes zarar eder. Bir kez daha altın yumurtlayan tavuğu kesmiş oluruz. Yabancıların bireysel konut alımı dışında yabancı kurumsal yatırımcılar da yeni dönemde Türkiye'de çok yatırım yapacak. Bunların bazıları projelere baştan girecek bazıları da .. projelerden toplu alımlar yapıp kendileri pazarlayacak. Buna da hazırlıklı olmamız gerekiyor.

Sadi Özdemir / Hürriyet Emlak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı
  • 03.10.2023 11:19

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı

Kurulduğu 2015 yılından bugüne kadar “Ulaşılabilir Lüks” stratejisiyle İstanbul’ ...

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü
  • 06.04.2023 15:55

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü

Beyoğlu'nda yıkılma riski bulunan ve çevresinde güvenlik önlemi alınan 5 katlı t ...

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"
  • 12.01.2023 17:08

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AAtölye'de düzenlenen AA Editör Masası' ...

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!
  • 06.10.2022 15:21

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!

Avrupa Ticaret Merkezi projesi, Artaş imzasıyla Avcılar'da hayata geçiriliyor. 1 ...

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"
  • 01.08.2022 17:27

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Odi ...