maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüme emsal artışı yok!

Kentsel dönüşüme emsal artışı yok!

Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Birpınar 'İstanbul'un 3 milyon konut stoğunun 2 milyonunun yenilenmesi gerekiyor. Emsal artışıyla kentsel dönüşümeyse izin vermeyeceğiz' dedi

 

Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Birpınar 'İstanbul'un 3 milyon konut stoğunun 2 milyonunun yenilenmesi gerekiyor. Emsal artışıyla kentsel dönüşümeyse izin vermeyeceğiz' dedi
 
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın AKŞAM'a yaptığı 'İstanbul'da 2014'te deprem bekliyorum' açıklaması tartışma yaratırken gözler kentsel dönüşüme çevrildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Prof Dr. Mehmet Emin Birpınar AKŞAM'a konuyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.  
 
- SIRA VATANDAŞI İKNADA: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Seçimi kaybetme pahasına kentsel dönüşümü yapacağım' söylemi ilk adım oldu. Erdoğan Bayraktar'ın bakan olması ve kanun çıkması yol haritasını belirledi. Şimdi sıra vatandaşı ikna etmekte. 
 
- 2 MİLYON KONUTUN YIKILMASI ŞART: Bir deprem olduğunda İstanbul bütün Türkiye'ye yeter ama bütün Türkiye İstanbul'a yetmez. Türkiye'de 18 milyon konut stokunun 7 milyonunun yenilenmesi gerekiyor. İstanbul'da ise 3 milyona yakın konut stokunun 2 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması şart. Muhtemel bir İstanbul depreminde 35 bin kişinin ölmesi,200 bin kişinin yaralanması, 80 bin binanın yıkılması,500 bin  binanın hasar alması bekleniyor. Kentte 300 bin çadıra ihtiyaç duyulacağı biliniyor. Bütün bunlar biliniyorken tek kurtuluş deprem odaklı kentsel dönüşümdür. 
 
- FİKİRTEPE YANLIŞ BİR UYGULAMA: Fikirtepe'de uygulanan bina bazlı dönüşüme kesinlikle karşıyız. Bizim için model değil. Orada 4 ile 5 emsal artışlarıyla bina dönüşümü yapılıyor. Fikirtepe kötü örnek oluyor. Binaları dönüştürüyorsunuz. Bir yerine üç, dört daire yapılıyor. Ama kullandığı altyapı  aynı. Altyapısı olmayan, bina bazlı dönüşüm İstanbul nüfusunu 50 milyona çıkartır.
 
- DÖNÜŞÜM SUİSTİMAL EDİLMEMELİ: 2B yasası da çıktı. Şimdi herkes Fikirtepe örneğini gösterip emsal artışlı dönüşüm bekliyor. Kimse bizden emsal artışlı dönüşüm beklemesin. İzin vermeyeceğiz. İmar hakkı devletin vatandaşa verdiği bir haktır. Vatandaşın bir hakkı değildir. İsterse verir isterse vermez. Ama kimsenin bunu suistimal etmemesi gerekir. Biz dönüşümle ruhu olan yeni şehirler kuracağız. Binaları tek tek yıkıp yeniden yapmayacağız. Alan bazında yeşil alanlar, kentsel ve sosyal donatıları ile birlikte tasarlanan yaşam kalitesi yüksek kent parçaları inşa edeceğiz.Devletin kontrolünde altyapıyı da sıfırdan hazırlanan kentler ile bu sorun 2,5,10 ve 20 yıllık periyotlarda çözülecek.
 
- ASKERİ ALANLARI KULLANABİLİRİZ: İstanbul'un her iki yakasında 5 bin 500 hektar askeri alan var.  Bu alanlar bir protokol ile bizim bakanlığımıza devredilirse dönüşüm için önemli konut rezervi yapılabilir. Bu dönüşümün önünü açacak etken olur.
 
BİNALAR MUAYENE EDİLECEK
 
BİnalarIn belirli aralıklarla incelenmesi muayene edilmesi zorunlu hale gelecek. Bu süre en az iki yıl olacak. Denetim firması raporlayacak. Raporu veren de bina yöneticisi de sorumlu olacak. Böylece kolonların kesilmesinin durup dururken yıkımların önüne geçeceğiz. 
 
-  EKONOMİYE 300 MİLYAR DOLAR KATKI: Kentsel Dönüşüm Türkiye için bir şans olabilir. Çünkü kentsel dönüşüm ile bin 400 iş kolu harekete geçiyor. Bu 200 ile 300 milyar dolarlık bir ekonomik yapı demek. Bu dönüşüm Türkiye'yi 2023'te dünyanın sayılı 6 ülkesinden biri yapar.
 
- DEPREM FAYDALI BİR YER HAREKETİ: Deprem insanlık için faydalı bir yer hareketidir. Çünkü depremle yer altı kaynakları açığa çıkar. Bizim depremden korkmamamız gerekiyor. Binalarımızı sağlam yaparsak depremden korkmak için sebep kalmaz.  Biz korkuyoruz çünkü kendimize yaptığımız binaya güvenimiz yok. Deprem profesörlerinin de çıkıp televizyonlarda fayları anlatmak yerine Ahmet Mete Işıkara gibi nasıl önlemler alınması gerektiğini anlatmaları toplama daha faydalı olacaktır.
 
VATANDAŞA KONUT SERTİFİ
 
Eğer vatandaşın binasına oturulamaz raporu varsa kira yardımı önereceğiz. Evi bitince gelip evinde oturabilecek. Vatandaşın evinin değerini ekspertiz ile belirleyip devlet garantili sertifika vereceğiz. Vatandaş isterse o sertifikayı paraya çevirebilecek. Kaçak yapılarla ilgili ise enkaz bedelleri ödenecek.
 
Ercan SARIKAYA/Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor
  • 10.05.2024 17:34

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor

İTO Başkanı Avdagiç, ABD Ulusal Emlakçılar Birliğinin 2025 yılı kongresi, Ulusla ...

Karahan:  "Konut fiyatlarındaki yavaşlama, kira artışını sınırlayabilir"
  • 09.05.2024 16:05

Karahan: "Konut fiyatlarındaki yavaşlama, kira artışını sınırlayabilir"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ikinci enflasy ...

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı
  • 09.05.2024 11:07

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı

Emlak Katılım, Bursa'da Demirtaş, İstanbul'da Tuzla Sanayi, Bayrampaşa, Beylikdü ...

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"
  • 27.02.2024 16:30

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Malatya'da konuştu. ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...