maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde yıkımları Türk firmalar yapacak!

Kentsel dönüşümde yıkımları Türk firmalar yapacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde yaklaşık 14 milyon konutun elden geçeceği 6.5 milyon konutun ise yeniden inşa edileceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde yeterliliği olan yıkım firmalarını belirledi

 

İhaleler sonucunda belirlenen yıkım firmaları konut yoğunluğunun fazla olduğu ve birinci derece deprem bölgesi olan Marmara ve İstanbul çevresinde yoğunlaşacak.
 
80'nin üzerinde firmanın başvurusunu inceleyen Bakanlık iş deneyimi konusunda yeterliliğini sağlamış firmaları ihale sürecine dâhil etti. Yapılan ihale sonucunda en uygun teklifi veren firmalar, afet riski altındaki alanların dönüşümünde başta kamu binaları olmak üzere, deprem performansı göstermeyen özel mülkiyet binalarının da hak sahiplerinin talebi halinde yıkımını gerçekleştirecek. 
 
Bakanlık, yıkım yapacak firmaların dağıtımı ve bu firmaların görev alanlarının belirlenmesini bölgelere göre yapacak. En fazla yıkım firması konut yoğunluğunun fazla olduğu ve birinci derece deprem bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşacak. Bölgeyi daha sonra Ege Bölgesi ve diğer bölgeler takip edecek. Yıkımlar Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek. 
 
Yeni bir iş kapısı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkım sektöründeki firmaları teşvik ederek yeni bir sektör oluşturmak istediğini de açıkladı. Buna göre, Bakanlık, yıkım sektöründe Avrupa'daki gibi profesyonelleşmek isteyen firmalara gerekli her türlü desteği sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Yeni bir sektöre öncülük etmek isteyen Bakanlık binlerce kişiye de yeni bir iş kapısı sağlamış olacak. 
 
‘Sıfır atık komisyonu' kuruldu
Bakanlık kentsel dönüşümde çıkacak olan molozları çevreye zarar vermeden ekonomiye geri kazandırmak için de çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık “sıfır atık” projesini hayata geçirmek için bir komisyon kurdu. Geri dönüşüm tesislerinin kurulması için teşvikler verecek olan Bakanlık, Avrupa'daki geri dönüşüm tesislerini mercek altına aldı.  
 
Yavuz Karaman/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kentsel dönüşümün gücü, doğru yalıtım çözümleriyle artıyor
  • 28.05.2026 01:07

Kentsel dönüşümün gücü, doğru yalıtım çözümleriyle artıyor

Kentsel dönüşümün gücünün doğru yalıtım çözümleriyle arttığını vurgulayan İzocam ...

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva
  • 24.05.2026 23:23

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva

Türkiye'nin en zorlu kentsel dönüşüm süreçlerinden biri olan ve uzun yıllar tama ...

RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” mutluluğu
  • 21.05.2026 15:50

RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” mutluluğu

RAMS Türkiye’nin İstanbul Maslak’ta hayata geçirdiği, Türkiye’nin özel sektör el ...

Kentsel dönüşümde altyapıdan banyoya bütüncül çözümler
  • 12.05.2026 17:12

Kentsel dönüşümde altyapıdan banyoya bütüncül çözümler

Türkiye’nin dört bir yanında hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri sadece eski b ...