maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde ilk kazma bu ay içerisinde vuruluyor!

Kentsel dönüşümde ilk kazma bu ay içerisinde vuruluyor!

Kentsel dönüşümde riskli binaların nasıl yıkılacağı konusunun netleşmesinin ardından sürece ilişkin yol haritası da belli oldu

 

Kentsel dönüşümde riskli binaların nasıl yıkılacağı konusunun netleşmesinin ardından sürece ilişkin yol haritası da belli oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşüme ilişkin ilk kazmanın eylül ayı içerisinde vurulacağını açıkladı. İlk etapta 200 bin metrekare kamu binasının yıkılacağını aktaran Gürgen, özel binaların da ilk grup projesinde yer alacağını bildirdi. Gürgen, bu ay içerisinde çıkacak yönetmelik ile harcama konusunun da netleşeceğini aktardı. Bu kapsamda orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından yıllık 2 milyar liraya yakın bir kaynak bekleniyor.

Çevre katkı payından 100 milyon lira ve döner sermayeden 100 milyon liralık afet riski dönüşümü için finansman gelecek. Kamu kurumları ile yazışmaların devam ettiğini belirten Gürgen, "Önümüzdeki ayın sonunda vurulacak ilk kazma. Makineli ve ekipmanlı yıkım olacak. 200 bin metrekarelik kamu binası alanı içerisinde Ağrı, Tunceli, Hakkari, Adana, İstanbul, Ankara ve Kırşehir gibi Türkiye'nin farklı şehirleri var. Yıkılacak yerler arasında gecekondu ve normal binaların yanı sıra devlet lojmanları, hizmet binaları ve hastaneler de yer alıyor." dedi. Türkiye'nin kentsel dönüşümünü planlayan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Gürgen, çalışmalar hakkında bir grup ekonomi muhabirine Bolu'da değerlendirmelerde bulundu. Genel Müdür Gürgen'in verdiği bilgilere göre binası yıkılacaklar arasında Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi kamu kurumlarının kullanılmayan yapıları yer alıyor. Yıkım tamamlandıktan sonra enkaz alınıp taşınarak arazi boş olarak teslim edilecek. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Gürgen, deprem riski taşıyan binaların yıkımında tarihi eserlerin korunması gerektiğine dikkat çekti. Bakanlığın taşra teşkilatının güçlü olduğunu belirten Gürgen, afet riski altındaki alanlarla ilgili 81 ilde toplantı yapılacağını açıkladı. Kentsel dönüşüm hattının kısa sürede devreye gireceğini belirten Gürgen, öncelikli olarak vatandaşın riskli binasını tespit ettirmesini istediklerini aktardı. Vatandaşın oturduğu evinden emin olması gerektiğini dile getiren Gürgen, "Kamu spotu reklamlarının yanı sıra afet riskine ilişkin vatandaşı bilgilendireceğiz. Gerekiyorsa kapısını ben çalacağım." dedi.

Ercan Baysal/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...

Bakan Kurum kentsel dönüşüm çağrısını yineledi
  • 03.10.2025 11:06

Bakan Kurum kentsel dönüşüm çağrısını yineledi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmaraereğlisi açıkl ...

Mardin Yeşilli'de örnek kentsel dönüşüm
  • 21.08.2025 15:23

Mardin Yeşilli'de örnek kentsel dönüşüm

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başka ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kentsel dönüşüm bir millî güvenlik meselesidir”
  • 27.06.2025 10:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kentsel dönüşüm bir millî güvenlik meselesidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Güngören’de konut ve iş yeri anahtar teslimi, te ...

Bakan Kurum: "İstanbul'da önceliğimiz 3.3 milyon bağımsız bölüm"
  • 12.05.2025 11:47

Bakan Kurum: "İstanbul'da önceliğimiz 3.3 milyon bağımsız bölüm"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’taki ba ...

Bakan Kurum: "Beklenen depreme, özlenen dönüşümle cevap vermek durumundayız"
  • 08.05.2025 16:38

Bakan Kurum: "Beklenen depreme, özlenen dönüşümle cevap vermek durumundayız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valiliği’nde ...