maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde hangi belediyeler öne çıkıyor

Kentsel dönüşümde hangi belediyeler öne çıkıyor

Kentsel Dönüşüm Yasası ile Türkiye genelinde ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Ankara gibi kentlerde kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldı

 Çalışmaların bir kısmı belediyelerin desteği ile sürüyor. İstanbul'daki çalışmalarda Anadolu Yakası'nda Ataşehir, Kartal ve Ümraniye, Avrupa Yakası'ııda ise Beyoğlu, Küçükçekmece, Esenler ve Gaziosmanpaşa belediyeleri öne çıkıyor. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkarılmasının ardından başta istanbul, İzmir, Ankara gibi büyük kentler olmak üzere Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon çürük yapımın yenilenmesi için çalışmalara başlandı. Çalışmaların büyük kısmı özel sektör kanalıyla yapılırken kimi semtlerde de belediyelerin desteğiyle yürütülüyor. Kentsel dönüşümde Ümraniye, Küçükçekmece, Esenler ve Beyoğlu belediyeleri öne çıkarken, İstanbul genelinde yenilenmeye ihtiyaç duyan Sarıyer gibi birçok belediye ise geride kalıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara depreminin yıldönümünde toplam 46 ilde aynı anda üçüncü büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlatıp, 87 bin 628 konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için düğmeye basmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle, Bursa, Van, Ankara, Kayseri, İstanbul ve Erzurum gibi kentlerde çürük binalar yıkılmıştı. Biz de her an büyük bir depremin beklendiği İstanbul'da ilçe belediyelerinin kentsel dönüşüm konusunda yaptıkları ve yapmayı planladıkları çalışmaları araştırdık. İstanbul genelindeki 12 belediyenin çalışmalarını mercek altına aldığımız araştırmaya göre, Esenler, Ümraniye, Küçükçekmece ve Beyoğlu belediyeleri yaptıkları çalışmalarla öne çıkarken, birçok belediye ise kentsel yenilenme konusunda somut adım atmıyor. 
Dönüşümde aktif olanlar
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Ataşehir, Kartal ve Ümraniye belediyeleri öne çıkarken, Avrupa yakasında ise Beyoğlu, Küçükçekmece, Esenler ve Gaziosmanpaşa belediyeleri aktif görünüyor. Ataşehir Belediyesi, yaptığı çalışmalarla Emekevler Bölgesi'nde 30 yıldır süren mülkiyet sorununu çöziimleyip 380 gecekondunun yıkılmasını sağladı. Kadıköy Belediyesi ile TOKİ arasında imzalanan protokol gereği TOKİ tarafından 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapıldı. Yapılan çalışmaya göre, Emekevler ve Barbaros Mahallesi'nde bulunan gecekondu sahipleri, çekilecek kura ile 115 m2'lik dairelere, daire teslimleri yapıldıktan sonra 20 yıl vadeli olarak 80 TL ile 150 TL arasında değişen taksitlerle sahip olacak. 
Yenişehir Mahallesi'nde bin 250 dairelik tmar ve İskan Konudan için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Emlak Konut ile Ataşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandığını belirten Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi. "Toplam 130 dönümlük bu arazide yeni, depreme dayanıklı ve modern yapılardan oluşan bir yaşam alanı kurulacak. Planları TOKİ ve Emlak Konut tarafından yapılacak bu projede vatandaşa mevcut 56 m2'lik dairelere karşılık 105 m2'lik daireler verilecek" diyor. 
Ümraniye'nin yarısı yenilendi
Ümraniye'de son dokuz yılda 36 bin civarında bağımsız bölümün yıkılıp yenisinin yapıldığına işaret eden Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, "Burada 250 bin bağımsız bölüm bulunurken bunun 125 bini yenilendi. Ümraniye'deki yapı stokunun yüzde 50'si ise yeni binalardan oluşuyor. 
Geri kalan eski binaların yenilenmesi için de çalışmalar planlıyoruz" diyor. 
Kentsel dönüşümde Anadolu Yakası'nın öne çıkan bir diğer merkezi olan Kartal, Kadıköy-Kartal Metro hattı, Adliye Sarayı gibi yatırımlar ve ticaret alanlarının yoğunlaşmasının etkisiyle son dönemde ön plana çıktı. Ulaşımının kolaylaşması ile Anadolu Yakası'nın yeni çekim merkezi haline gelen semt, çürük yapı stokunun en hızlı yenilendiği yerlerden biri. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, kentsel dönüşüm çalışmalarına destek vermek üzere Dap Yapı'dan Dumankaya'ya ve Ege Yapı Group'a kadar gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerini bir araya toplayarak bölgede yapılabilecek çalışmaları mercek altına almıştı. 
Ağustos ayında başlayan kentsel dönüşümün üçüncü dalgasıyla, bölgedeki çalışmaların hızlandırıldığına dikkat çeken Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal'ın değişen çehresi ile daha da değerli hale geldiğini, önümüzdeki dönemde dönüşüm çalışmalarının süreceğini ve Kartal'ın dünya standartlarında bir ilçe haline getirilmesinin planlandığını vurguluyor
Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"
  • 07.12.2023 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dönüşüm çalışmalarında, pazartesi günü 5,1 ...