maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde dinamitle yıkım Ankara’nın dört ilçesinde başlıyor!

Kentsel dönüşümde dinamitle yıkım Ankara’nın dört ilçesinde başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başkent’te risk taşıyan ve dinamitle yıkılacak olan ilk binaları belirledi. Bu kapsamda dört bölgede kazma yerine dinamit sesi yükselecek

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başkent'te risk taşıyan ve dinamitle yıkılacak olan ilk binaları belirledi. Bu kapsamda dört bölgede kazma yerine dinamit sesi yükselecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm kapsamında afet riski altındaki alanları “dinamit” kullanarak yıkacak. Bu kapsamda Bakanlık, Başkent'te risk taşıyan ve dinamitle yıkılacak olan ilk binaları belirledi.

Ankara Hürriyet'in gündeme getirmesinin ardından acilen boşaltılan Sincan Osmanlı Mahallesi Doğakent Sitesi'ndeki 5 blok ile Etimesgut'taki riskli askeri lojmanlar, Bahçelievler ve Maltepe'deki iki binanın yıkımı 5 Ekim günü gerçekleştirilecek.

6.5 milyon konut incelenecek

20 yıllık süreçte 6.5 milyon konutun inceleneceği afet riski altındaki alanların dönüşümüne az bir süre kala Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli binaları tespit etmeye başladı. Bakanlığın lisanslandırdığı Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yaptığı incelemelerde Başkent'te ilk olarak bir site ve iki bina riskli yapılar kapsamına girdi.

İkisi kentin göbeğinde

Üniversitenin incelemesi sonucunda Çankaya'nın göbeğindeki Bahçelievler 51. Sokak'ta bulunan ilk riskli binanın 51 yıllık yığma bir bina olduğu, taşıyıcı duvarların bir çoğunun çatlamış ve yıkılmış olduğu, betonarme döşemelerin ise bir çoğunun deformasyona uğradığı belirtildi. Maltepe'de Anıttepe Mahallesi Nigar Sokak'ta bulunan 10 yıllık bina da riskli bulundu. Raporda ayrıca binanın döşemelerinde kırılma ve oturmaların olduğu tespit edildi.

Ankara Hürriyet duyurdu

İlk olarak Ankara Hürriyet'in duyurduğu Sincan Osmanlı Mahallesi Doğakent Sitesi de yapılan incelemeler sonucunda riskli bulundu. Yapıdaki bütün kolon ve girişlerde çatlaklar, bodrum katlardaki döşemelerde ise ayrılmalar meydana geldiği görüldü. Deprem yönetmeliğine göre nervurlu demir kullanılması gerekirken sitede düz demir kullanıldığı ortaya çıktı.

Bakanlık siteyi acilen boşalttı

n alanında zemin kayması olduğu, bina yapılırken jeolojik zemin etüdü yapılmadığı belirtildi. Bakanlık zeminde yaşanan kaymalar nedeniyle binayı acil olarak boşalttı. Riskli bina kapsamına giren site sakinlerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kanun kapsamında kira ve kredi desteğini verecek.

En çok talep Demetevler'den

Başkent'te ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir askeri lojman da yıkılacak. Bu lojman Etimesgut'taki askeri konutlarda bulunuyor. Ankara'da en çok yıkım başvurusunun da Yenimahalle Belediyesi sınırları içinde bulunan Demetevler'den geldi. Ayrıca, Sincan, Polatlı, Çankaya da en fazla yıkım başvurusu gelen yerler oldu.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kentsel dönüşümün gücü, doğru yalıtım çözümleriyle artıyor
  • 28.05.2026 01:07

Kentsel dönüşümün gücü, doğru yalıtım çözümleriyle artıyor

Kentsel dönüşümün gücünün doğru yalıtım çözümleriyle arttığını vurgulayan İzocam ...

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva
  • 24.05.2026 23:23

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva

Türkiye'nin en zorlu kentsel dönüşüm süreçlerinden biri olan ve uzun yıllar tama ...

RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” mutluluğu
  • 21.05.2026 15:50

RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” mutluluğu

RAMS Türkiye’nin İstanbul Maslak’ta hayata geçirdiği, Türkiye’nin özel sektör el ...

Kentsel dönüşümde altyapıdan banyoya bütüncül çözümler
  • 12.05.2026 17:12

Kentsel dönüşümde altyapıdan banyoya bütüncül çözümler

Türkiye’nin dört bir yanında hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri sadece eski b ...