maritbet girişmaritbet
Kentsel Dönüşümde Daire Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Kentsel Dönüşümde Daire Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Kentsel dönüşümde daire paylaşımı nasıl yapılır sorusunu cevaplarken, kentsel dönüşümün şartları ve kat karşılığı daire paylaşım protokolüne de yazdık

Kentsel dönüşümde daire paylaşımı nasıl yapılır sorusu, deprem tehdidi altındaki Türkiye için büyük önem taşıyor. Kat karşılığı inşaat yapımı noktasında hızlı adımlar atan belediyeler, müteahhitlerin bir anlamda önünü açmış durumda. Ancak kentsel dönüşüm şartları hak sahibi ile vatandaş arasında belirlenip bir sözleşme altına alınıyor. Bu noktada, arsa payı, müteahhidin kendisine alacağı pay, şerefiye gibi noktalara dikkat edilmesi vatandaş açısından büyük önem taşıyor.

Kentsel dönüşüm şartları

Yapıların kentsel dönüşümde hız kazanması için, riskli yapı tespitinin olması gerekiyor. Ancak bina bir risk taşımasa da, müteahhitle anlaşıp yapılar yenilenme sürecine girebiliyor. Kat karşılığı daire paylaşımı, kentsel dönüşümün olmazsa olmaz noktalarının başında geliyor. Çünkü vatandaş, genel itibariyle verdiği alan kadar yeni alan talep ediyor. İşte kentsel dönüşüm sorunları bu noktada başlıyor. Projeyi gerçekleştirecek müteahhitle, hak sahipleri arasında mutlak suretle şerefiye, net brüt farkıyla teslim edilecek alanlar, otopark gibi noktalarda anlaşmanın sözleşmeyle garanti altına alınması gerekiyor.

Kat karşılığı daire paylaşımı

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında kat karşılığı daire paylaşımıyla kentsel dönüşüm süreci ilerliyor. Bu noktada müteahhitler, hayata geçirdikleri apartman ya da projelerde daha değerli olan daireleri kendilerine alıyorlar. Anlaşma yapılırken müteahhitle hak sahibi arasında mutlak suretle tüm detaylar net olarak belirlenmeli. Hak sahibi alacağı metrekareyi, katı ve konumu mutlaka belirtmeli. Bu noktada sözleşmede yazmayan detaylar yüzünden kentsel dönüşüm süreci uzayıp aksayabiliyor, hak sahipleri evlerine çok daha uzun sürede ulaşıyor.

Daire paylaşımı protokolü

Dönüşüm sürecinde daire paylaşımı protokolünün önemi büyük. Müteahhit ile arsa sahibi ya da hak sahibi noktasında tüm detaylar belirleniyor. Bu sayede yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçiliyor. Müteahhit hangi daire ve dükkanı alacak, hak sahibi nelere sahip olacak tüm ayrıntılarıyla daire paylaşımı protokolünde yer alıyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi şartları kapsamında taraflar, vekalet ve temsil, garantör, harca esas değer, risk sigortası, paylaşım oranları gibi hayati önem taşıyan maddeler yer alıyor.

Yorumlar

  1. nese sarac Avatar imagenese saracsays:

    riskli yapı tespiyi olmadan yönetici srrbest mimara cizim yaptırıp daire dagılımını müteahhit belli olmadsn 2/3 ile onaylatması hukukimidir

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı
  • 12.01.2023 16:15

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) İstanbul trafiğine çözüm bulmak amacıyla ...

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı
  • 27.12.2022 17:02

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, kentsel dönüşüm projesi ka ...

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi
  • 27.10.2022 09:34

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplant ...

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak
  • 26.10.2022 14:26

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak

Beşiktaş ile Zeytinburnu'nda 30 Ekim Pazar günü yapılacak koşu etkinlikleri nede ...