Kentsel dönüşümde belediyelere büyük destek!

Kentsel dönüşümde belediyelere büyük destek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çok yakında başlayacak dev kentsel dönüşüm projesinde belediyelerle birlikte hareket edecek

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çok yakında başlayacak dev kentsel dönüşüm projesinde belediyelerle birlikte hareket edecek. TBMM'de görüşülmesine devam edilen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkında Kanun Tasarısı' ile birlikte belediyelere her türlü ödenek aktarımı, teknik ve mali destek sağlanacak. Yasayla birlikte mahalli idareler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde dönüşümde söz sahibi olacak.

 
Olası bir depremde çok büyük can ve mal kaybına sebep olacağı kesin olan riskli alanların ve yeni rezerv alanların belirlenmesinde mahalli idarelerin görüşleri alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde belirlenecek. Mahalli idareler dönüşümün yapılacak alanların belirlenmesinde bakanlığa görüşlerini bildirecek. Riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan kamu idareleri mülkiyetinde olanlar veya tahsisli olanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belediyelere devredilebilecek.
 
Meclis'te görüşülmekte olan kanun tasarısı ile birlikte; yeni kentsel dönüşümün oluşumu aşamasında anlaşma sağlanamayan maliklerin payları, Bakanlıkça rayiç bedelleri üzerinden satın alınarak tapuda Hazine adına re'sen tescil edilecek ve bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere mahalli idareye devredilebilecek. Ayrıca dönüştürmeye tâbi tutulan taşınmazların, üzerindeki köhnemiş yapılar da dâhil olmak üzere, muhdesâtı ile birlikte değer tespiti işlemleri ve dönüşüm ile ortaya çıkacak taşınmazların değerlemeleri, mahalli İdarelerce yapılabilecek.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili olarak, "Şehircilik anlamında yeni kentsel tasarımların oluşturulmasında gerekli cins değişikliği, tevhit ve ifraz işlemlerini Mahalli İdarelerimiz re'sen yapabilecek veya yaptırabilecek. Bakanlığımız koordinasyonunda Belediyelerimizle işbirliği yapılarak ve idari yetkiler verilerek tüm iş ve işlemlerin yürütüleceğini belirterek, Belediyelere her türlü ödenek aktarımı, teknik ve mali destek sağlanacaktır." açıklamasını yaptı.
 
Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Avrupa Yakası’nda kentsel dönüşüm hareketi 210 bin aboneyi aştı
  • 03.09.2026 15:45

İstanbul Avrupa Yakası’nda kentsel dönüşüm hareketi 210 bin aboneyi aştı

CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in “Gayrimenkulün Enerjisi” Raporu’na göre bu yılın ...

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı
  • 26.08.2026 15:25

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı

  TOKİ tarafından Sinanpaşa Mahallesi'nde hayata geçirilen kentsel dönüş ...

Zeytinburnu sokaklarında yarısı bizden etkisi
  • 21.08.2026 15:24

Zeytinburnu sokaklarında yarısı bizden etkisi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’un Zeytinbur ...

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor
  • 03.08.2026 09:59

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Progra ...

1. Uluslararası Çanakkale Seramik Sempozyumu başladı
  • 21.07.2026 10:38

1. Uluslararası Çanakkale Seramik Sempozyumu başladı

1. Uluslararası Çanakkale Seramik Sempozyumu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversites ...

BOSS4 İnşaat'tan Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüme katkı
  • 02.07.2026 13:43

BOSS4 İnşaat'tan Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüme katkı

Alya Merkezefendi'de 252 bağımsız bölüm dönüştürüldü, 467 konutun anahtarları ha ...