maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm yeşil binalarla yapılırsa 25 milyar dolar cepte kalacak!

Kentsel dönüşüm yeşil binalarla yapılırsa 25 milyar dolar cepte kalacak!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’deki 7 milyon konutun yenilenmesi gerektiğini belirterek, bu konutların tamamının yeşil olması durumunda 25 milyar dolar tasarruf yapılabileceğini söyledi

 

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili yaptığı değerlendirmede yeşil binalarla ilgili bir düzenleme yapılmadığını belirterek, çok önemli açıklamalarda bulundu. Bu gidişle 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar kişiye çıkacağını ifade eden Sur, “Nüfusun yüzde 80'ini az gelişmiş ülkelerde bulunuyor. Yani 7 milyar insan yoksul şekilde yaşayacak. 2050'den sonraki nüfus ise hesaplanamıyor. 2100'de nüfus ne olur, dünyanın kaynakları buna yeter mi bilemiyoruz” dedi.
 
Dünyanın bugünden alarm vermeye başladığına vurgu yapan Sur, acilen önlemler alınması gerektiğini anlatarak, “Gelişmiş bazı ülkelerde önlemler alınıyor fakat bu sadece kötü gidişi durduruyor. 2050'de 1 tane değil, 2.8 tane gezegene ihtiyacımız olabilir” diye konuştu. Haluk Sur, dünyanın hala fosil yakıtlar kullandığını ve 1.4 trilyon varil petrol rezervi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
 
1 varil 160 litre ediyor. Bu 140 kiloya denk geliyor. 1985'lerde günde 60 milyon varil petrol tüketilirken, şimdi 87 milyon varil kullanılıyor. 2050 yılına kadar enerji kullanımı çok daha fazla artış gösterecek. 30-40 daha zamanımız var. Ya yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacağız ya da kendimize başka gezegenler arayacağız.”
 
Kaynaklar 2 yılda bitiyor 
 
Bu olumsuzluklara karşın dünyada yenilenebilir enerji kullanımının arttığına dikkat çeken Sur, Türkiye'nin de bu konuda hassas davranması gerektiğini dile getirdi. Sur, Türkiye'nin çok az sayıda petrol rezervine sahip olduğunu belirterek, “Ülkemizde 60 milyon ton rezerv var. Bunları çıkarsak bile 2 yıl içinde tüketiriz” dedi. 
 
Türkiye'nin yılda 50 milyar doları petrol ve enerji için kullanıldığını hatırlatan Sur, yenilenebilir enerjinin kullanılması ve tasarruf yapılması halinde bu paranın cepte kalacağını dile getirdi. Haluk Sur, Türkiye'nin de Danimarka'nın 1970'lerde yaptığı gibi yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğinin altını çizerek, şu bilgileri verdi:
 
Güneş, su ve rüzgardan enerji
 
 “Türkiye'nin 5.5 milyar kilowatt enerji kapasitesi var. Ama bunu kullanamıyoruz. Bu enerjinin tamamını kullansak 82 milyon ton petrole denk geliyor ve enerji ihtiyacımızın tamamını karşılayabiliriz. Güneş enerjisini kullanmak ucuzladı ve daha da ucuzlayacak. Bunu kullanmalıyız. Büyük bir rüzgar enerjisi kapasitemiz var. 52 bin megawatt seviyesinde. Bunun 12 bini kullanılabilir. Henüz 1500 megawatt kullanılıyor. GAP'tan daha fazla enerji üretecek bir potansiyel var. Jeotermalde ise dünyada 3, Avrupa'da ise 1. Durumdayız. 34 bin megawwatt enerji potansiyeli var. Sadece rüzgar ve jeotermal kaynaklar bile Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.” 
 
Yeşil dönüşüm şart
Haluk Sur, kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye'deki 19 milyon konutun 7 milyonunun yenilenmesinin gündeme geldiğini anlatarak, bu binaların yeşil olması durumunda çok büyük miktarda tasarruf yapılabileceğini kaydetti. Sur, 7 milyon konutun yüzde 3'ünün yeşil olması durumunda 450 milyon dolar, tamamının yeşil olması durumunda ise 25 milyar dolar tasarruf yapılabileceğini belirterek, “Enerjinin yüzde 40'ı konutlarda kullanılıyor. Konutları yeşil yaparak 30 milyar dolar tasarruf elde edebiliriz” dedi.
 
7 milyon konutun yenilenmesinin 15 yılı bulabileceğine vurgu yaparak, fakat yılda 500 bin olan nüfus artışının konut talebini artırdığını söyledi. Sur, 15 yılda 7 milyon kişinin daha geleceğini vurgulayarak, “Kentlere göç de var. Kentleşme oranı yüzde 74'ten 85'lere çıkacak. Yani 2-3 milyon konut da iç göç nedeniyle yapılacak. Bu durumda 15 yılda neredeyse 15 milyon konut yapmalıyız. Kendi haline bırakılırsa 15 yılda ancak 7-8 milyon konut yapılabilir. Bu çok zor bir iş” değerlendirmesini yaptı. 
 
‘Sektörde domates satılmıyor'
İnşaat sektöründe büyük potansiyel olduğuna işaret eden Sur, sektörün önünü kesilmemesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:“Çomak sokmamak gerek, aksine sektöre gözbebeği gibi bakılmalı. Mesela yeni KDV uygulaması sektörü sekteye uğratır. Yatırımcının riskini kim ödeyecek. Maliyeye sormak gerek. Paranın ve zamanın kıymetini ondan daha iyi kimse bilemez. Gayrimenkul projeleri büyük yatırımlar. Kimse burada domates satmıyor. Buradaki nakit akışı kesilmemeli ve önü tıkanmamalı. Bu faturayı kim ödeyecek? 1 Haziran'dan sonra piyasa durdu. Vatandaş ödeyeceği KDV oranını bilmiyor. Belirsizlikler bizi yaralıyor”
 
‘ Yeşil bina lüks değil'
Haluk Sur, yeşil binaların lük değil aksine bir zorunluluk olduğunu söyleyerek, sosyal konutların da yeşil olabileceğini anlattı. Yüzde 2 fazla maliyetle binaların yeşil hale gelebileceğini ifade eden Sur, “Bu ek maliyetin çok daha fazlası tasarrufla geri kazanılıyor. Bu nedenle sosyal konutlarda da yeşile yönelmek gerekir” dedi.
 
Yavuz Karaman
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...