maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm süreci 5 ayrı eylem planı dahilinde işleyecek!

Kentsel dönüşüm süreci 5 ayrı eylem planı dahilinde işleyecek!

Erdoğan Bayraktar, ortalama 20 milyon adet konut stoğu olan Türkiye'de, kentsel dönüşüm sürecinin 1,2,5,10 ve 20 yıllık eylem planları dahilinde işleyeceğini açıkladı

 

Erdoğan Bayraktar, ortalama 20 milyon adet konut stoğu olan Türkiye'de, kentsel dönüşüm sürecinin 1,2,5,10 ve 20 yıllık eylem planları dahilinde işleyeceğini açıkladı. Bakanlık tarafından hazırlanan ve 81 il valiliği ile belediyelere gönderilen 19.06.2012tarihli "Riskli Alan ve Riskli Yapı Tespiti" yazısı ile riskli alan çalışmalarının başlayacağını bildiren Bayraktar, bu çalışmalarda önceliğin birinci derece deprem bölgelerinde yer alan illerde ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunup acil risk taşıyan yerlerde olduğunu belirtti.

Bakan Bayraktar, "Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına y°' a?ma tehlikesi taşıyan riskli alanlar ile ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma veya ağır hasar gören riskli yapılar, kanun kapsamında belirlenecektir" dedi. Söz konusu tespitler, kanundaki yetki çerçevesinde İl Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile bakanlık tarafından görevlendirilen birimlerce gerçekleştirilecek. Şu anda İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Sakarya Büyükşehir İlçe Belediyeleri, konu hakkında yine bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bulunuyor.

Yüzde 90 yerli malzeme kullanılacak Öte yandan Bayraktar, bu büyük proje ile birlikte Türk inşaat sektörünün de canlanacağını öngördü. Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doları aştığını hatırlatan Bayraktar, açıklamasını "Türkiye'de teknik eleman, müteahhitlik, inşaat sektörü, inşaat malzemeleri ciddi anlamda gelişmiştir. Kentsel dönüşüm sürecinde de yüzde 90 yerli inşaat malzemeleri kullanılacaktır. Asıl adı 'Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi'olan projenin uygulama safhasında, yerli malzemede kalitenin artacağı, yaklaşık 200 sektörde ekonomik canlanma olacağı ve yeni iş imkanlarının doğacağı düşünülmektedir" sözleriyle noktaladı.

Bakanlıktan elde edilen bilgilere göre, kentsel dönüşüm öncelikle birinci derece deprem kuşağında yer alan ve nüfus yoğunluğu fazla olan İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa ve İzmir gibi illerden başlayacak. Ayrıca fay hatları, sel ve heyelana maruz bölgeler gibi afet risklerinin fazla olduğu alanlar da tespit edilecek, bu tespitler doğrultusunda başlanacak olan uygulamalar aşama aşama ülke çapına yayılacak. Bu süreçte halk, konuyla ilgili olarak hem bakanlıktan, hem de bakanlık bünyesinde çalışmalarını sürdüren Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri ve Mekansal Planlama Genel Müdürlükleri ile İl Müdürlüklerinden bilgi alabilecek.

;um nası Mevcut düzenlemelerle kentsel dönüşümün sağlanamayacağı, konunun tüm uzmanlarınca kabul ediliyor. Yasa ise, uygulamaların üçte iki nitelikli çoğunluğun kararı ile yapılmasına olanak sağlıyor.

Böylece hem vatandaşın hakkı korunuyor, hem de uygulamada karşılaşılabilecek engeller üçte ikilik nitelikli çoğunluğun kararı ile aşılıyor. Ayrıca binalarda hissedarların tamamının muvafakati de aranmamış oluyor, üçte ikinin aldığı karara, kalan üçte bir uymak durumunda kalıyor. Süreçte bir diğer önemli nokta ise, her türlü tasarruf hakkı parsel sahibinde kalıyor. Bina yıkıldıktan sonra vatandaş kendi yerini kendisi yapıyor, dilerse satıyor, dilerse kat karşılığı veriyor.

Bununla birlikte, 6306 sayılı kanunun getirdiği birtakım yeni düzenlemelerde bulunuyor: • Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerine ve bu yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak, en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyerinin bulunduğu tespit edilenlere; konut, işyeri, arsa veya kredi verilebilecektir.

• Konutunu ve işyerini kendi imkânları ile yapmak veya edinmek isteyenlere kredi verilebilecektir.

• Gecekondu Kanunu'na göre; yoksul veya dar gelirli olarak kabul edilenlere verilecek olan konut veya işyerleri, 7269 sayılı kanunda belirtilen usul ve esaslar uyarınca borçlandırma suretiyle de verilebilir.

Bunların yanında,

• Yapımı gerçekleştirilen konutların bedelleri;

• Mevcut ekonomik durum,

 • Tabii afetin ortaya çıkardığı durumlar,

 • Uygulama alanındaki kişilerin mal varlığı ve geliri göz önünde bulundurularak, Bakanlar Kurulu kararı ile yapım maliyetlerinin altında tespit edilebilir ve sosyal donatı ve altyapı harcamaları uygulama maliyetine dâhil edilmeyebilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de kentsel dönüşüm sürecinin nasıl işleyeceği ve projenin ekonomiye ne gibi katkılar sağlayacağı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 20 yıl olarak planlanan süreç sonucunda 6.5 milyon konutun dönüştürüleceğini belirten Bayraktar, 200'e yakın sektörde canlanma olacağı ve yeni iş imkanları doğacağı mesajını verdi.

Reel Sektörü Kentsel Dönüşüm

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...